National

Stirea momentului in Romania! Klaus Iohannis a semnat! E LEGE

Publicat: 27 oct. 2016
1
Presedintele Klaus Iohannis promulgat, miercuri, legea care permite persoanelor care nu sunt inca pensionate si care, in perioada activitatilor profesionale, au intrerupt din diverse motive plata contributiei la sistemul public de pensii sa poata achita in decursul a sase luni aceasta cotizatie pentru o perioada maxima de cinci ani.

Legea a fost adoptata de Parlament in luna septembrie si a fost initiata de deputatul UDMR Karoly Kerekes. Initial, ea a fost respinsa de Senat, potrivit News.ro.

”Obiectul de reglementare al proiectelor este acordarea posibilitatii persoanelor care nu au calitatea de pensionar de a efecutua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, prin derogare de la prevederile legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, a spus deputatul PSD Adrian Solomon, in cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor.

Citeste si: Iohannis a semnat numirea lui Dragos Cristian Dinu in functia de ministru al Fondurilor Europene

Astfel, potrivit proiectului, persoanele interesate incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi. Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza teritoriala de domiciliu ori resedinta a persoanei interesate.

”Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala potrivit prezentei legi si ultimii 5 ani anteriori acestei date”, se arata in lege.

De asemenea, potrivit proiectului, plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi. Adauga un comentariu