Magazin

Stii ce inseamna hipoalergenic?

Publicat: 12 iun. 2012
1

Cuvantul hipoalergenic  este folosit destul de mult zilele acestea. Se utilizeaza pentru a descrie lucruri referitoare la cosmetice, pana la filtre de aspiratoare si chiar la animale de companie. Deci, ce inseamna acest cuvant? Cuvantul hipo vine din limba greaca  si inseamna mai putin decat. Cuvantul alergenic este adjectivul de la alergen, o substanta care cauzeaza o alergie. Deci, ce va care este hipoalergenic este considerat ca nu cauzeaza alergii decat o substanta care nu este hipoalergenica.

Parintii care isi fac griji din cauza alergiilor si sensibilitatilor pielii la copiii lor, deseori cauta pe etichetele cremelor, sampoanelor si balsamurilor cuvantul hipoalergenic. Multi ar fi surprinsi sa stie ca desi hipoalergenic poate fi definit, este de fapt un cuvant fara sens.

Termenul hipoalergenic a aparut pentru prima oara intr-o campanie publicitara din 1953. La acea vreme, multe cosmetice contineau ingrediente dure care provocau diverse reactii ale pielii. Termenul hipoalergenic a fost inventat pentru a sublinia ca acele cosmetice nu vor agrava alergiile.

In mijlocul lui 1970, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a incercat sa impuna o regula pentru utilizarea termenului hipoalergenic. Sensul sau principal a fost sa creeze o definitie standard care putea fi folosita de producatori si inteleasa de consumatori. Propunerea sugera o cerinta ca termenul sa fie alaturat cosmeticelor ce au fost studiate de catre cercetatori si este dovedit faptul ca nu provoaca reactii ale pielii.

Realitatea este ca in produsele cosmetice, inclusiv sampon si balsam, substantele care cauzeaza frecvent iritatii sunt conservantii si parfumul, iar aceste ingrediente pot sa fie gasite si in produsele hipoalergene. Cei mai cunoscuti conservanti cunoscuti ca produc iritatii sunt parabenii.

Pentru a justifica folosirea termenului hipoalergenic pe eticheta, unii producatori scot doar parfumul. Aceasta tendinta a dus la o noua denumire -fara parfum-Ai grija la acest termen. Asta nu inseamna ca sunt excluse chimicalele, doar ca parfumul nu este perceptibil. Multi producatori folosesc parfumul ca sa mascheze mirosul de chimicale din produse. Cand parfumul e folosit in acest fel, FDA nu il cere sa fie pus pe eticheta.

Linia de deasupra pentru tine ca si consumator este aceasta-ca produsele hipoalergenice si fara parfum nu pot fi garantate ca nu contin substante iritante. Alti termeni pentru a avea in vedere sunt testat pentru alergii, testat dermatologic, neiritant, si natural, care insa, ca si hipoalergenic, nu are standarde sau reguli atasate si nu confera garantii ca nu vor aparea reactii alergice.

Ce sa faca un parinte? Daca esti ingrijorata de produsele pe care le folosesti in casa, incearca sa ignori afirmatiile de marketing si sa te concentrezi pe ingrediente. Desi nu sunt intotdeauna complete, lista cu ingrediente e singura speranta pentru a sti exact ce e inauntrul acelei sticlute sau cutii.

Sursa: e-feminin.ro
Adauga un comentariu