Magazin

Stii ce boli poti lua de la animalele de companie?

Publicat: 08 ian. 2013
1

Ai acasa un animal de companie sau esti pe cale sa-ti cumperi unul? Atunci e bine sa stii ca, pe langa faptul ca sunt dragalasi si haiosi, micii tai prieteni te pot imbolnavi. Iata cateva dintre afectiunile pe care ti le pot transmite.

Toxoplasmoza
Este una dintre cele mai frecvente infectii parazitare care se transmite de la pisica la om, prin fecalele infestate. Afectiunea nu produce simptome grave, mai ales daca persoana respectiva are o stare de sanatate buna, insa poate da usoare dureri de cap sau febra. Femeile insarcinate trebuie sa fie foarte atente, deoarece aceasta infectie poate duce la pierderea sarcinii. Totusi, e important sa stii ca pisicile care nu au parasit niciodata casa si nu au prins nici soareci nu pot fi infectate cu toxoplasmoza.

Pecinginea
Este o boala contagioasa si infectioasa a pielii si este cauzata de o ciuperca. Se transmite de la pisici, in general, si  se instaleaza sub diferite aspecte: pe pielea corpului si pe cea a capului. Boala se trateaza cu antifungice sub forma de crema sau cu pastile.

Salmonella
Aceasta bacterie se transmite prin excrementele testoaselor si a micilor rozatoare precum hamsterii. In cazul in care intri in contact direct cu acestea, te poti infecta, iar simptomele pe care le da aceasta bacterie sunt febra, diareea  sau voma. Cei mai expusi sunt copiii la care se pot inregistra  complicatii mai grave precum meningita sau septicemia.

Toxocaroza
Se transmite foarte usor de la caine la om, iar locurile cele mai expuse sunt cele de joaca pentru copii. Specialistii atrag atentia ca nu cainii de apartament sunt foarte periculosi, ci cei fara stapan, mai exact comunitarii. Boala nu prezinta simptome grave, ea fiind descoperita doar la analizele de sange.
Psitacoza

Cunoscuta si sub numele de febra papagalului, afectiunea  este cauzata de un organism Chlamydia psittaci care infecteaza mai multe specii de pasari, insa, in special, pe cele din familia papagalilor. Boala poate debuta brusc, cu frisoane si febra de pana la 40o C si are o perioada de incubatie de aproximativ 14 zile.

Boala zgarieturii de pisica
Este o infectie provocata de bacteria Bartonella henselae si este transmisa prin zgarietura, muscatura sau contactul cu saliva pisicii. Primele semne apar la cateva zile dupa incident sub forma unor bube, ce vor provoca ulterior inflamarea nodulilor limfatici aflati in apropierea zonei infestate. Simptomele nu sunt extrem de grave, manifestandu-se prin febra, pierderea poftei de mancare, oboseala sau durere in gat.

Sursa: unica.ro

Tags:Adauga un comentariu