Magazin

Stiati ca Turnul Eiffel are majoritatea componentelor „Made in Romania”?

Publicat: 31 mart. 2012
1

Peste 6 milioane de vizitatori primeste anual acest grandios monument. Este vorba de Turnul Eiffel. Daca ajungi in Franta si n-ai vizitat Turnul Eiffel degeaba ai fost. Este ca si atunci cand un turist vine in Romania si nu viziteaza Palatul Parlamentului.

Turnul Eiffel a fost construit din 18.038 module de fier. Pe fiecare piesa de metal ce compune turnul Eiffel scrie „Made in Resita – Romania„. Mai are in compozitie otel de la furnalul din Govasdia, localitatea Ghelar din judetul Hunedoara.

A fost nevoie de 2,5 milioane de nituri pentru a imbina aceste module. Acest proces a durat peste 26 de luni. Turnul are 300 de metri inaltime si creste la 320 de metri daca includem antena radio plasata in varf. Greutatea Turnului Eiffel este de 7.300 de tone in sine si creste la 10.100 de tone daca includem fundatia din beton. In turn sunt incluse trei platforme care se gasesc la 57 de metri, la 115 si la 274.

Accesul publicului la primul si al doilea nivel se poate face atat pe scari, cat si cu liftul, in schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. Pe data de 31 martie 1889, la Paris, a fost inaugurat faimosul Turn Eiffel, simbolul cel mai reprezentativ al Europei, intr-o ceremonie organizata de Gustave Eiffel, cel care a proiectat constructia din otel. Fastuosul monument implineste azi venerabila varsta de 123 de ani si se pregateste de sarbatoare.
Adauga un comentariu