Magazin

Stephen Hawking implineste 71 de ani. Povestea omului de stiinta care traieste de 50 de ani cu o maladie incurabila

Publicat: 08 ian. 2013
1

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking implineste astazi 71 de ani, omul de stiinta publicand de-a lungul timpului numeroase lucrari stiintifice despre expansiunea Universului, gaurile negre si teoria relativitatii, scrie Mediafax.

Hawking a inceput sa predea la Universitatea Cambridge in 1962. El a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic in 1982 si este membru al Academiei de stiinte americane.

Pe cand studia la Oxford, tanarul Hawking a observat ca devenise „din ce in ce mai neindemanatic” si cadea „de multe ori aparent fara niciun motiv”.

Dupa o serie de teste medicale, el a aflat ca sufera de o maladie incurabila, diagnosticata ulterior ca fiind maladia Charcot, cunoscuta si sub denumirea de maladia Lou Gehrig. „Urma probabil sa mor in decurs de cativa ani. A fost un adevarat soc”, isi aminteste Hawking, care avea pe atunci varsta de 21 de ani. Desi medicii i-au spus atunci ca mai are de trait doar cativa ani, acesta a implinit in ianuarie 2013 varsta de 71 de ani.

Hawking a fost casatorit cu Jane Wilde, intre anii 1965 si 1991, cu care are trei copii – Robert, Lucy si Timothy. Savantul britanic s-a casatorit apoi, in 1995, cu asistenta lui medicala Elaine Mason, de care a divortat in octombrie 2006.

Scleroza laterala amiotrofica – boala Lou Gehrig – se caracterizeaza printr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase ale creierului si maduvei spinarii, denumite neuroni motori, ce comanda muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Boala este progresiva, invalidanta, fatala – mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, insa se stie ca circa 5-10% dintre bolnavi prezinta o forma mostenita a acesteia.
Citeste si: Stephen Hawking ar putea sa vorbeasca din nou. IBrain, aparatul care incearca sa citeasca gandurile, testat de fizician

Cele mai multe dintre persoanele diagnosticate cu aceasta maladie degenerativa paralizanta traiesc mai putin de cinci ani dupa diagnosticare. „Faptul ca el a trait cu aceasta boala timp de aproape 50 de ani face din el un om extraordinar”, a declarat Brian Dickie, directorul Asociatiei britanice pentru maladiile neurodegenerative, la o conferinta organizata la Cambridge, in onoarea lui Stephen Hawking.

In prezent, astrofizicianul a pierdut aproape total controlul asupra corpului sau. El se misca si comunica intr-un mod chinuitor, un scaner cu infrarosii fiind folosit pentru a-i traduce in cuvinte miscarile obrazului cu ajutorul unui calculator si sintetizator vocal. Se pare ca Hawking isi pierde insa si abilitatea de a-si misca muschii obrajilor.

„Totusi, celebritatea cauzata de boala nu trebuie sa eclipseze contributiile” sale din domeniul fizicii, intrucat „el a facut fara indoiala mai mult decat oricare altul, de la Einstein incoace, pentru imbunatatirea cunostintelor despre gravitatie”, a spus, cu acelasi prilej, Martin Rees, fostul director al Royal Society.

Astrofizicianul britanic a publicat lucrari stiintifice despre expansiunea Universului, gaurile negre si teoria relativitatii. In cel mai recent volum al sau, intitulat „The Grand Design”, publicat in septembrie 2010, Hawking demonteaza o teorie a lui Isaac Newton, afirmand ca Universul nu a avut nevoie de Dumnezeu pentru a fi creat.

In decembrie 2012, Stephen Hawking a castigat premiul Fundamental Physics, in valoare de 1,8 milioane de lire sterline, care i-a fost acordat pentru descoperirea potrivit careia gaurile negre emit radiatii.

Premiul Fundamental Physics, a carui valoare este de 1,8 milioane de lire sterline (3 milioane de dolari), a fost decernat anterior si celor sapte oameni de stiinta de la CERN, care au contribuit la descoperirea unei noi particule „compatibile” cu bosonul Higgs.

Intr-o declaratie acordata publicatiei The Guardian, Stephen Hawking s-a declarat „incantat si onorat” sa primeasca aceasta distinctie.

„Nimeni nu face cercetare in fizica cu intentia de a obtine un premiu. Cu toate acestea, premii ca acesta joaca un rol important in recunoasterea publica a performantelor in fizica. Cresc valoarea fizicii si interesul fata de acest domeniu”, a mai spus Stephen Hawking.




Adauga un comentariu