Magazin

Stephen Hawking AVERTIZEAZA OMENIREA: „Aceasta descoperire poate deveni cea mai mare eroare din istoria omenirii”

Publicat: 04 mai 2014
1

Inteligenta artificiala ar putea fi cea mai mare descoperire din istoria omenirii, dar in acelasi timp ar putea fi una dintre cele mai mari greseli, este de parere fizicianul Stephen Hawking.

Celebrul astrofizician Stephen Hawking isi incepe comentariul publicat in The Independent, pornind de la una dintre cele mai recente pelicule SF, „Transcendence. Viata dupa moarte”, avandu-l in rolul principal pe Johnny Depp.

Citeste si Avertisment teribil de la NASA: Semnul ca OMENIREA se apropie de EXTINCTIE

In film inteligenta artificiala nu mai este doar un subiect SF. Johnny Depp este dr. Will Caster, un cercetator si om de stiinta a carui personalitate este transferata intr-un computer.

In comentariul sau, Hawking arata ca cercetarea in domeniul inteligentei articiale progreseaza rapid si aminteste masinile care se conduc singure, un calculator care castiga la Jeopardy! si asistentii personali digitali – Siri, Google Now si Cortana – exprimandu-si speranta ca inteligenta artificiala va fi folosita si pentru gasirea de solutii pentru incetarea razboaielor, pentru stoparea foametei si reducerea saraciei.

Citeste si Lumea din 2064, vazuta de Stephen Hawking: Vom trai pe Luna si vom fi in drum spre Marte

„Succesul in crearea inteligentei artificiale este cel mai mare eveniment din istoria umanitatii. Din nefericire, acesta ar putea fi si ultimul, daca nu vom invata cum sa evitam riscurile. Pe termen scurt, armatele lumii au in vedere crearea de sisteme autonome de arme care pot alege si elimina tintele. ONU si Human Right Watch au pledat pentru un tratat care sa interzica astfel de arme”, mai scrie fizicianul.

Citeste si Oamenii ar putea trai vesnic. Declaratia surprinzatoare a lui Stephen Hawking

„Putem sa ne imaginam tehnologia care depaseste pietele financiare, care intrece cercetatorii, care elimina liderii umani si care sa dezvolte arme mai periculoase decat ne putem imagina. Impactul pe termen scurt al inteligentei artificiale depinde de cine o controleaza, dar pe termen lung s-ar putea sa nu o mai controlam deloc”, este de parere celebrul om de stiinta.

Sursa: gandul.info
Adauga un comentariu