National

STENOGRAMELE ROMGAZ. Vosganian si Videanu, acuzati ca au ignorat notele SRI si au dezinformat Guvernul ca sa il ajute pe Niculae

Publicat: 03 sept. 2013
1

Actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian (PNL), si fostul titular al portofoliului, Adriean Videanu (PDL), cercetati de DIICOT pentru subminarea economiei nationale, au ignorat in totalitate informarile si sesizarile primite de la SRI, au actionat premeditat pentru sprijinirea grupului infractional din jurul omului de afaceri Ioan Niculae si au prezentat in Guvern o situatie eronata pentru ca Executivul sa isi asume o serie de acte normative, sustin procurorii in referatul transmis Senatului si Presedintiei si obtinut de gandul.

Dosarul preliminar are 15 volume si asteapta aprobarea Senatului si respectiv a presedintelui Traian Basescu pentru a fi continuat.

Presedintele Traian Basescu a confirmat ca a primit cererea procurorilor DIICOT in cazul lui Adriean Videanu, aratand ca nu a luat inca o decizie. “Cu certitudine, dupa ce ma uit pe documente, voi lua o decizie”, a spus teful statului. In ceea ce il priveste pe Varujan Vosganian, Basescu a evitat sa anticipeze suspendarea acestuia din Guvern, pana la avizul Senatului pentru care nu s-a stabilit inca un calendar. “Sa asteptam sa vedem decizia Senatului, nu vreau sa prejudec o decizie a Senatului”, a adaugat el.

Pentru a justifica cererea avizului pentru inceperea urmaririi penale in cazul celor doi ministri, DIICOT explica cum l-au ajutat Vosganian si Videanu pe Niculae mai intai sa devina unul din „baietii destepti”ai gazelor naturale. Mai intai acestuia i s-au acordat, prin ANRE, licente prin care compania sa, Interagro SA, devenea nu consumator, ci furnizor de gaze naturale pentru mai multe combinate chimice. Gazele de la Romgaz au ajuns la Interagro cu subventii importante nelegale, dupa cum sustin procurorii, sub pretextul ca in felul acesta este ajutata agriculotura, beneficiarul final al ingrasamintelor.

Efectul deciziilor celor doi ministri a fost insa, in acceptiunea DIICOT, doar periclitarea stocurilor de gaze pentru iarna care ar fi trebuit sa asigure consumatorii interni in situatia unor temperaturi foarte scazute sau a unei crize externe si utilizarea Romgaz in interesul privat al SC INTERAGRO SA.

Favorizarea lui Niculae nu era o necunoscuta in Guvern, unul dintre secretarii de stat din Ministerul Economiei fiind interceptat in dosar intr-o convorbire cu presedinte CA al Romgaz, Ioana Apan, in care ii spune acesteia ca „ii facem curul mare lui Ioan Niculae … cam asta e situatia”.

Vosganian si Videanu au trecut peste „atentionarile” SRI

Procurorii sustin ca au “Indicii temeinice” pentru comiterea de catre Varujan Vosganian si Adriean Videanu a infractiunilor de complot si subminare a economiei nationale si solicita urmarirea penala “pentru stabilirea concreta a situatiei de fapt”.

„Cei doi ministri au ignorant in totalitate informarile si sesizarile primite de la SRI in intervalul 2007-2010 prin care se atentiona asupra riscurilor majore rezultate prin alocarea si mentinerea facilitatilor acordate SC INTERAGRO”, se arata in referatul DIICOT.

In aceste conditii, avand in vedere informarile periodice ale SRI pe aceasta tema ajunse in compartimentul pentru Informatii Clasificate de la minister si intotdeauna la ministru, Videanu si Vosganian „nu numai ca nu pot invoca necunoasterea situatiei de fapt, dar rezulta fara dubiu faptul ca au actionat in cunostinta de cauza si premeditat pentru sprijinirea grupului infractional, desi trebuia de indata, in virtutea atributiilor conferite de legislatia in materie, sa intervina pentru stoparea demersurilor efectuate vadit in defavoarea SNGN ROMGAZ si pentru inlaturarea oricarui pericol pentru sistemul energetic national in general si pe segmentul gazelor natural in special”.

Mai mult, arata procurorii, ambii ministri, Vosganian din 2006 pana in 2008, iar videanu ulterior, pana in 2010, ar fi prezentat membrilor Guvernului „o situatie eronata” care a dus la emiterea ordonantei care l-a favorizat pe Niculae. „Demersurile grupului infractional au atins apogeul prin emiterea OUG 54/2009 , aprobata ulterior prin legea 332/2009, membrilor Guvernului Romaniei prezentandu-li-se o situatie eronata in sensul ca prin acest act normativ era ajutata industria chimica, implicit agricultura romaneasca, cand in realitate acesta viza favorizarea intereselor private ale INTERAGO„, se arata in documentul citat.

La baza aprobarii ordonantei a stat o nota de fundamentare „elaborata sub girul ministrului Adriean Videanu”, de Tudor Serban, Ioana Apan, Marcel Adrian Piteiu si Alpar Kramer, precum si de vicepresedintele ANRE, Eugen Georgescu.

In ceea ce il priveste pe fostul si actualul ministru liberal Varujan Vosganian, acesta este acuzat ca in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008,  “a aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de 6 ordine, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul Ioan Niculae si a utilizat Romgaz in interesul privat al SC INTERAGRO SA”. In cazul sau, in referatul ajuns astazi la Senat si semnat de procurorul general Tiberiu Nitu se arata ca “exista suspiciunea rezonabila de cooptare a sa in grupul infractional”.

Stenograme. „Ii facem curul mare lui Ioan Niculae”. Cum a fost presat seful Romgaz de Videanu

In 2009, fostul secretar de stat de la Ministerul Economiei, Tudor Serban, ii acuza pe sefa Consiliului de Administratie a Romgaz, Ioana Apan, si pe fostul director al Romgaz, ca prin aceste facilitati la pretul de la gaze ii faceau “curul mare lui Ioan Niculae” si ca situatia bate la ochi. Iata stenogramele prezentate de DIICOT in referatul trimis la Parlament:

27.11.2009, ora 11.08:

SERBAN TUDOR: Treburile sunt incurcate… ca pe o parte lucram la niste chestii sa le facem fundul mare la unii si pe partea ailalta nu avem solutii pentru noi. Deci vreau sa iti spun ca incepand de luni, doamna Duica nu mai are gaze la Elcen Bucuresti, intra in faliment… o impinge sa ia gaze din export… ca sa facem curul mare lui Ioan Niculae… cam asta e situatia.

APAN IOANA: Domnule ministru, eu sunt in sedinta la Romgaz… da, doamna Duica e de apreciat cum isi apara pozitia, dar si ce datorii are la Romgaz, ma doare capul sa va spun… ( aceste datorii erau cu mult mai mici decat cele ale SC INTERAGRO SA- n.n.);

SERBAN TUDOR: Pai datoriile le-a facut ca totdeauna a avut conditii din astea… dar nu mi se pare normal sa-mi bag in faliment societatile mele de stat, sa facem economia privata infloritoare, sa exporte afara, da? Inclusiv Romgazul, din luna iunie, sa-ti spuna Piteiu, intra in faliment, intra pe minus…;

APAN IOANA: Da, de la anul, da…;

SERBAN TUDOR: Deocamdata, de aici, de la stat luam banii, tata, nu de la Ioan Niculae…

27.11.2009, ora 11:

Serban Tudor: Trebuie sa ne protejam si noi, ca ai facut Interagro, l-ai pus in primii o suta pe locul 5;
Piteiu Marcel Adrian: Eu l-am pus?

Serban Tudor: I-ai facut curul mare, tu, toata lumea stie ca tu esti;

Piteiu Marcel Adrian: Vedeti ca-i acolo pe palier acela;

Serban Tudor: Nu-i aici acum… pai, acum face pe fata mare, stii… ochiu peste cap, ca si cand nu stie cine a lucrat, dar s-a lucrat cu buna stiinta, nu intamplator;

23.12.2009, ora 9.32:

Serban Tudor: Am luat azi dimineata o bataie cu discounturile tale, ca am dat drumul la doua hartii catre cei care cereau discounturi si le-am spus ca nu mai am bani de discounturi… Si m-am trezit ca nu inteleg politica guvernului, ca toata lumea face eforturi sa scoata Romania din criza… asta nu-i politica… trag de tine si de mine…;

Piteiu Marcel Adrian: Da, asta nu e politica guvernului;

Serban Tudor: Nu stiu a cui este, dar este foarte urat…;

Piteiu Marcel Adrian: I-am spus si ieri ministrului ca ma baga in faliment…;

Serban Tudor: I-am spus si eu, dar mi-a spus ca nu va baga in niciun cacat, ca ce ai putut pana acum si acum nu mai poti?!…

28.12.2011, ora 16.48:

Piteiu Marcel Adrian: …Imi zicea: lasa ba, ca toate merg, imi zicea Adriean, imi ziceau toti. Nu-i nicio problema, ma, is chestii comerciale. Dati-i drumul inainte. Si uite unde am ajuns…;

Staicu Florin: stiu, eu stiu toata povestea. Unii fac smecheriile si altii trag.

O alta convorbire telefonica, dintre Adriean Videanu si directoarea din ministerul Economiei Ioana Apan, numita sefa a CA al Romgaz, arata ca fostul ministru al Economiei incerca sa dea o aparenta de protectie sociala a locurilor de munca acestor masuri de reduceri de pret pentru Interagro.

9.06.2009, ora 11.15:

ADRIEAN VIDEANU: Ioana.
IOANA APAN: Da.
ADRIEAN VIDEANU: Voi n-ati facut modificarile alea in preambul, ca se refera la modul general pentru toti si nu numai pentru chimie si… ?
IOANA APAN: Cum sa nu?
ADRIEAN VIDEANU: La domnul Prim Ministru a ajuns aia, numai pentru chimie si siderurgie, atat.
IOANA APAN: Vai de capul meu! Acum vorbesc cu RADU ADRIAN, dar noi am facut-o! Imediat, acuma, ajunge imediat!
ADRIEAN VIDEANU: Si a doua: inserati urmatoarea chestie intr-un alineat doi: prin ordinul comun cutare se va avea in vedere pastrarea locurilor, gasiti o formula, ceva de genul asta.
IOANA APAN: Sa apara si ordinul comun, da?
ADRIEAN VIDEANU: Exact, da.
IOANA APAN: Am inteles.
ADRIEAN VIDEANU: Prin ordinul comun, prevazut la articolul cutare, cutare, cutare, se vor prevedea masuri pentru protectia locurilor de munca, o chestie ceva de genul asta.
IOANA APAN: Gata sefu, imediat da.
ADRIEAN VIDEANU: Te rog eu mult de tot, te ocupi personal sa ajunga la cabinet la Primul Ministru.
IOANA APAN: Da, sefu, acum.

Procurorii mai arata ca ministrul Adriean Videanu l-a presat pe directorul Romgaz, Marcel Piteiu, sa furnizeze gaze la pret preferential catre Interagro, chiar daca acesta i-a avertizat pe mai multi oficiali, inclusiv pe Videanu, ca asta inseamna sa ia gaz din rezerva de siguranta pentru populatie.

Convorbire intre Piteiu, seful Romgaz, si Muntean, seful Transgaz:

MUNTEAN NICOLAE FLORIN: Ce faci domn director?
PITEIU MARCEL ADRIAN: Stau si… domn director.
MUNTEAN NICOLAE FLORIN: In continuare?
PITEIU MARCEL ADRIAN: Da, la 9 jumatate ma duc iar.
MUNTEAN NICOLAE FLORIN: Aha, deci a fost, esti in etape?
………………..
PITEIU MARCEL ADRIAN: Nu stiu… foarte… nu, nu-s chestii foarte serioase ma… nu, nu, modul in care se pune problema e foarte deranjant. Ca nu-i vorba de curaj, ii vorba ca am ajuns intr-o situatie… care nu se poarte face nimic! Orice ar fi nu, nu stiu, si obligatiile pana la urma nu-s a mele, ca-s ale altcuiva care nu vrea sa-si asume nicio raspundere.
MUNTEAN NICOLAE FLORIN: Bineinteles ca nu ne permitem sa facem prostii de-astea.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Deci eu nu. Ma MUNTEAN, eu am un copil la facultate, ma.
………………….
PITEIU MARCEL ADRIAN: Eu am vrut sa viu azi, dar a inceput sa urle, sa strige… ba i-am zis tu poti sa strigi la cine vrei dar nu la mine… nu mai tot asta… iti arat acte scrise semnate de tine, semnate de aia, niste contracte… trebuie respectate termene, nu le-o respectat, nu am ce-i face.

Convorbire Videanu-Piteiu, in care ministrul il preseaza pe seful Romgaz sa faca ce i se cere:

PITEIU MARCEL ADRIAN: Alo.
ADRIEAN VIDEANU: Neata!
PITEIU MARCEL ADRIAN: No venit nimeni ieri.
ADRIEAN VIDEANU: Ti-l trimit un pic pe MARIUS sa stai de vorba cu el acolo?
PITEIU MARCEL ADRIAN: Cand?
ADRIEAN VIDEANU: Cand zici tu.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Da din punctul meu de vedere-i reglata treaba acolo. El, el are niste probleme.
ADRIEAN VIDEANU: Pai nu. Sa mai stai de vorba cu el. Stati mai pe indelete.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Da vin eu la Bucuresti saptamana ce vine cand ne intalnim cu MARIANA GHEORGHE. Am facut o analiza.
ADRIEAN VIDEANU: Da.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Sub nicio forma nu mai putem da discoutul de 40 USD sau marim pretul, altfel nu mai facem investitiile.
ADRIEAN VIDEANU: Vii si….
PITEIU MARCEL ADRIAN: Suntem aproape peste costuri cu daca mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul in buget.
ADRIEAN VIDEANU: Ok.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Ar fi un dezastru.
ADRIEAN VIDEANU: Vii si stam de vorba.

Niculae, singurul castigator dovedit al afacerii

Faptul ca de pe urma ordonantei au avut de castigat doar Niculae si compania sa este argumentat de procurori care aduc in sprijinul acestei teze mai multe date concrete. „Romgaz a livrat in aceasta maniera catre INTERAGRO gaze din productia proprie in valoare de circa 1.500.000.000 de lei, circa 500.000.000 de dolari, din care circa 270.000.000 de lei, respectiv 92.000.000 de dolari reprezinta valoarea reducerilor acordate nelegal”, arata procurorii.

Din acelasi referat rezulta ca impozitul pe profit datorat la bugetul de stat (diminuat ca urmare a reducerilor nelegal acordate) de catre Romgaz, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC Interagro este de circa 43.000.000 de lei (aproximativ 15.000.000 de dolari), iar TVA este de circa 54.000.000 de lei (aproximativ 19.000.000 de euro).

„Reducerile acordate nelegal Interagro reprezinta 51% din totalul de circa 500.000.000 de lei aferent reducerilor acordate consumatorilor eligibili in perioada februarie 2008- decembrie 2010 si 40% din cele 650 de milioane de lei acordate tuturor clientilor Romgaz in aceeasi perioada”, adauga DIICOT.

Procurorii sustin de altfel ca, in final, agricultura nu a avut niciun beneficiu:  „Marea majoritate a ingrasamintelor chimince produse in cele 6 combinate controlate de Ioan Niculae au fost exportate in detrimentul agriculturii romanesti”. Interagro livra gaze pentru combinatele  AMURCO SRL Bacau, VIROMET SA Victoria, NITROPOR%OS SRL Fagaras, GA PRO CHEMICALS SA, Savinesti, DONAU CHEM SRL Turnu Magurele, si AMONIL SA Slobozia profilate pe fabricarea ingrasamintelor, Niculae profilandu-se in fata decidentilor politici drept reprezentant al acestui grup. Calitate contestata de procurori care spun ca, in liupsa unei legislatii de holding in Romania, Niculae nu era de fapt reprezentantul lor, ci doar un interpus.

De altfel, „situatia economico-financiara a celor 6 combinate nu a cunoscut nicio imbunatatire, deoarece beneficiile au fost transferate catre interagro sau catre membrii gruparii infractionale”, arata DIICOT.

In perioada 2005-2010 Interagro a detinut calitatea de furnizor, nu de consumator de gaze, obtinand 4 licente in acest sens de la ANRE.

Efectul: rezevele de gaz pentru iarna, puse in pericol si azi

Procurorii sustin de asemenea ca la semnarea contrctelor nu s-a tinut cont de datoriile foarte mari pe care compania lui Niculae le avea, reprezentand 70% din bugetul anual al companiei Romgaz. “Societatea nationala a fost transformata practic  intr-un furnizor al unui client privat privilegiat, fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale”, asigura DIICOT.

Doua au fost principalele efecte ale deciziilor celor doi ministri, in viziunea procurorilor. Prim,ul: punerea in „permanent pericol” a rezervelor nationale de gaz pentru iarna si pentru perioadele de criza. Al doilea: compromiterea situatiei bugetare a Romgaz.

Pe de o parte procurorii semnaleaza „starea permanent de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National (evidenta mai ales in perioada sezoanelor reci)”. “Solutia conjuncturala” adoptata prin OUG 54/2009 „a facut imposibila repartizarea de catre ROMGAZ a unor cantitati suficiente pentru realizarea programului de inmagazinare care se realizeata in perioada aprilie-octombrie a fiecarui an”. Acest program face posibila continuarea alimentarii consumatorilor interni in perioadele cu temperature foarte scazute sau in perioadele de criza pe plan extern. „Efectele sunt resimtite si in prezent, intrucat resursele de gaze sunt neregenerabile, iar cele autohtone sunt limitate”, se arata in solicitarea DIICOT adresata Senatului.

Pe de alta parte, „au fost grav afectate principalele activitati ale Romgaz si in special cele de cercetare geologica pentru descoperirea de noi rezerve, depozitare in conditii de calitate, precum si programele nationale de investitii”, considera procurorii.

Vezi mai multe pe gandul.info




Comentarii
Adauga un comentariu