National

Stenograme Vosganian – Tariceanu, pentru Niculae: „Nu-mi smulge inima din piept” – „Lasa-ma cu vrajeala”

Publicat: 13 feb. 2015
1

Varujan Vosganian a scapat de problemele penale dupa ce a lacrimat, s-a miruit si s-a rugat de colegii senatori sa nu-i ridice imunitatea. „Evenimentul zilei” a prezentat cum fostul ministru apara interesele Interagro cu toata puterea, intr-o sedinta de guvern.

Prim-ministrul din acea vreme, Calin Popescu Tariceanu a sesizat insistenta anormala a lui Vosganian pentru interesele lui Ioan Niculae. Acum putesi sa vedeti stenograma completa cu tot schimbul de replici prin care Varujan Vosganian se dadea de ceasul mortii sa-i obtina lui Niculae un pret mai mic pentru gaze naturale.

Nota sedintei de Guvern din 27.02.2008, astfel cum reiese si din extrasul stenogramei acestei din urma sedinte.

Varujan Vosganian: Lucrurile in privinta asta stau asa, stimati colegi. Eu am facut o Nota in care am prezentat aceasta industrie si am prezentat…Industria are 9000 de salariati si consuma 70%, consuma numai gaze naturale. Problema insa nu este atat cresterea gazului natural, ci este faptul ca, o data cu cresterea gazului natural si, atentie, la ei nu creste cu 8%, la ei creste cu…mai mult, pentru ca pretul gazului la industrie este 60% intern si 40% extern si atunci…..

Calin Popescu Tariceanu: Nu-i mai bine sa importam noi ingrasaminte din Rusia si China sau de la astia care au gaze?!

Varujan Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedetí dumneavoastra, pe langa faptul ca avem vreo 9000 de salariati, 70% din productia lor se duce la export, deci….

Calin Popescu Tariceanu: Mai rau! Daca se duce la export productia, inseamna chiar ca suntem prosti.

Varujan Vosganian: Pai, nu suntem, ca ne creste deficitul…in fine….

Calin Popescu Tariceanu: Auzi, nu ma lua pe mine cu vrajeala…Noi ce facem?! Eu am inteles. Practic, trebuie sa subventionam pretul gazului ca ei sa produca si dupa aia sa exporte. Deci, eu nu fac decat prin subventie sa…export subventia.

Varujan Vosganian: Stiti cum e, domnule Prim-ministru. Aici lucrurile stau asa: exista anumite industrii la care in toate tarile se face aceasta treaba, se lucreaza prin pretul materiei prime. Noi, Romania, am evitat. Spre deosebire de alte tari, industria de ingrasaminte din Romania a beneficiat de un ajutor marginal, pe care l-am dat, adica intre 9 si 17 dolari la mia de metri cubi de gaz…Nu uitati ca ei consuma 2,4 miliarde de metri cubi de gaz. Deci, daca astia se opresc maine, noi o sa avem o mare problema si pe piata interna de gaz ca s-ar putea sa trebuiasca…

Calin Popescu Tariceanu: Sa ne scada preturile…

Varujan Vosganian: Nu sa ne scada preturile! Deci, domnule Prim-ministru, oricum, ceea ce spuneti dumneavoastra si care este in virtutea unei vanoase abordari liberale, pe care eu o accept, nu se poate face oricum, de azi pe maine. Eu va propun asa: ca sa nu impietam asupra productiei agricole cu cresteri de preturi, sa-i lasam si pe ei sa traiasca, eu am cerut Guvernului prin aceasta Nota o perioada de 6 luni in care sa putem majora plafonul de 17 dolari pana la un plafon de 40. Ei, la plafonul de 17 dolari, in medie, au o scumpire de…o ieftinire de 12 dolari. La plafonul de 40 de dolari, vor avea, probabil, vreo 25-30 de dolari ceea ce va insemna pentru Romgaz, eu am calculat aici, e o anumita pierdere, dar in orice caz e mai mica decat….

Calin Popescu Tariceanu: Varujan, hai sa vedem care este pretul la ingrasaminte pe piata libera si sa vedem daca e acelasi pret cu care vand astia, atunci mai bine importa si-mi salvezi….

Varujan Vosganian: Reduc importul de gaze.

Calin Popescu Tariceanu: Reduc importul sau nu reduc importul si pastrez nitel, gospodaresc mai bine rezervele care le am de gaz.

Attila Korodi: ….industria aceasta era obisnuita ca intodeauna a fost ajutata si nu cred ca este bine, pentru ca s-a obisnuit prea mult cu lucrul acesta…

Laszlo Borbely: Domnule Prim-ministru,…domnul Varujan e mai nou in Guvern, s-a discutat in 2005, va aduceti aminte, cand au venit iarasi cu plansul ca, domnule, ce dezastru! Ca inchid fabricile, nu stiu ce…Daca ne uitam la profitul lor pe anul trecut e 166 de milioane fata de 10 milioane in 2006. Deci, bine merci, nu numai ca au profitat din nou, ci au mers pe profit, au mers pe export, nici nu ajuta pe astia ai nostri…deci, nu sunt de acord….Deci, haideti sa ne bagam in ei, haideti sa fim mai duri cu ei…

Calin Popescu Tariceanu: Auzi, Varujan, stii ce citesc eu aici? Pretul ingrasamintelor, culmea e ca a scazut de anul trecut. 330 – 340 fata de 370 -380 in 2007.

Varujan Vosganian: Asta e problema lor, ca ne cresc costurile in tara si le scade pretul la export. Domnule Prim-ministru, inteleg din ce spuneti sa facem un scenariu sa vedem avantajele si costurile pentru reducerea productiei. Daca inteleg bine. Impactul pe buget, impactul pe forta de munca, impactul
pe pretul gazului si asa mai departe.

Calin Popescu Tariceanu: Da, pentru ca altfel senzatia mea este ca subventionam prosteste, ti-am spus. Si consumatorul final, individual si industria….Asta e o subventie….

Varujan Vosganian: Deci, asta e problema. Daca sa acordam, eu am zis ca, impreuna cu Ministerul Agriculturii, sa gasim o formula, o schema, daca poate sa reziste industria, dar am zis totusi sa acordam o perioada….In fine, o sa mai cercetam atunci.

Calin Popescu Tariceanu: Stii care e chestia, Varujan? Noi nu putem sa fim competitivi cu industria asta in conditiile in care pretul de cost cu care sau dracu stie cu ce pret lucreaza astia in Rusia, care sunt producatori de gaze naturale, este de nu stiu cate ori mai mic decat pretul de achizitie al nostru…

Varujan Vosganian: Uite, eu va promit…

Calin Popescu Tariceanu: N-ai cum sa fii competitiv.

Varujan Vosganian: Eu va promit ca nu-i dau drumul la protocol cu ei pana nu va aduc o situatie cu ce se intampla in alte tari si, daca in alte tari se procedeaza la asemenea sprijin prin pret ca si in Romania, n-am avea un motiv sa le diminuam avantajul competitiv in felul acesta. Deci, din datele pe care le am eu….

Calin Popescu Tariceanu: Iti dai seama ca pretul la gaze care e pe piata acum e un pret dictat de foarte multi factori exogeni, nu de costul de productie, nu de existenta resurselor, ci e un pret speculativ, care nu are o legatura cu valoarea resursei…

Varujan Vosganian: Sa vedem, ca daca si in tarile din jur se utilizeaza aceasta finantare prin pret, atunci nu avem motiv sa n-o facem noi, sa ne blocam singuri industria. Daca insa nu se face si noi trebuie sa fortam sustinerea ca sa fie industria viabila, atunci luam alte masuri.

Calin Popescu Tariceanu: Varujan, senzatia mea, sa spun pe scurt, senzatia mea este ca eu, in loc sa creez valoare adaugata la chestia asta, export valoare adaugata. Da? Asta e!

Varujan Vosganian: Hai acum, totusi, pastrand proportiile, 10 dolari subventie la mia de metri cubi ce dam noi sunt cateva milioane de euro, nu cred ca asta poate fi…adica cateva milioane de euro ca sa munceasca 9000 de oameni si sa…Ganditi-va ca ei dau la buget 500 de milioane de lei pe an. Pai, 500 de milioane de lei este 150 de milioane de euro. Eu le dau subventie de zece ori mai putin, daca o luati asa. Una peste alta, mai mult dau decat iau. Asta e clar. Pe ansamblu….bugetul primeste 130 de milioane de lei…de euro. De ce-mi iei tu banii? De ce-mi smulgi inima din piept, micsorandu-mi veniturile?
Adauga un comentariu