National

STENOGRAME: Horea Uioreanu a vorbit la telefon cu Teodor Melescanu

Publicat: 07 oct. 2014
1

Fostul presedinte CJ Cluj, Horea Uioreanu, i s-a confesat consilierului sau, Razvan Pop, ca a vorbit la telefon cu Teodor Melescanu, in contextul strangerii de informatii secrete despre anchetele penale ce-l vizau pe liberalul clujean, se arata in stenogramele din rechizitoriul lui Uioreanu, potrivit site-ului Clujust.ro. Discutia dintre Uioreanu si Pop a fost inregistrata in mediu ambiental.

La acel moment, Razvan Pop colabora deja cu procurorii DNA, scrie publicatia. Ulterior, Uioreanu a fost trimis in judecata in doua dosare: unul pentru luare de mita, iar al doilea pentru folosirea de informatii nedestinate publicitatii. Uioreanu obtinuse informatii de la un subofiter SRI, care vroia sa se transfere la SIE cu ajutorul politicianului.

Citeste si FABULOS. Cabana de lux pentru Horea Uioreanu, construita cu bani din spagi – FOTO

In stenograma inregistrarii, ce apare in rechizitoriul lui Uioreanu privind folosirea de informatii, apar doua nume grele din domeniul structurilor de informatii: Gelu Oltean, fost sef al serviciului secret al Internelor, Departamentul de Informatii si Protectie Interna, fostul DGIPI, cunoscut si sub denumirea de „Doi s-un sfert” si Teodor Melescanu, fost sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Potrivit rechizitoriului „rezolutia infractionala a inculpatului Uioreanu Horea-Dorin este pe deplin circumstantiata de inregistrarea discutiei purtate in mediul ambiental la data de 16.05.2014 intre acesta si martorul Pop Razvan-Marius a carei valoare probatorie este data de imprejurarile inregistrarii acesteia ca urmare a punerii in executare a mandatului de supraveghere tehnica emis de judecatorul de drepturi si libertati, dupa cum urmeaza:

Pop Razvan-Marius: De la…? HOREA! De la asta, de la fata lu’ MIHNEA n-o mai venit nimica? De la SCANDU? (porecla Ancai Albu – n.red.)

Uioreanu Horea-Dorin: Nu … N-am ajuns la Bucuresti sa ma intalnesc cu omul ala ..(neinteligibil)..am vorbit la telefon cu el.

PRM: Cu? Cu cine? Cu GELU?

UHD: Nuu! Cu MELESCANU.

PRM: Ah!

UHD: Nu, nu..

PRM: GELU OLTEANU nu ti-o zis nimic?

UHD: Nu m-am mai intalnit de doua luni cu el. Am mai vorbit la telefon. De ce?

PRM: Pai numa asa.. Is curios sa..

UHD: Dupa, dupa..

PRM: Acuma mergi la Bucuresti, luni?

UHD: Nu, nu

PRM: Iham

UHD: Atunci m-oi duce. De ce? Ii ceva?

PRM: Pai nu, ma gandeam ca te duci la pronuntare sau (pronuntarea la ICCJ in dosarul lui Alexandru Uioreanu – n.red.)

UHD: Nu trebuie. Se anunta..

PRM: Iham

UHD: Adica no, daca vrei poti. Dar n-are nici un rost! In afara sa citeasca, ce sa..?

PRM: Pai nu. Nu stiu care-s procedurile.

UHD: Stii..

PRM: No bine atuncea.. Ne mai auzim.

UHD:.. (neinteligibil) … maine seara iti mai povestesc

Potrivit procurorilor DNA, subofiterul SRI Anca Albu este acuzata de furnizarea de informatii secrete catre Uioreanu cu scopul de a o ajuta sa se transfere la SIE, condus atunci de Melescanu: „Solicitarea acestor informatii nedestinate publicitatii a fost facuta de presedintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofiterului de a se transfera in cadrul Serviciului de Informatii Externe cu ajutorul primului mentionat.”

Citeste si Un nou dosar penal pentru seful CJ Cluj. Este judecat si un angajat SRI

In declaratia data la DNA de Albu, aceasta spune ca i-a inmanat un CV lui Mihnea Iuoras din decembrie 2012 pentru a o ajuta sa ajunga la SIE. „Vazand ca nu se intampla nimic, la una din intalnirile noastre l-am intrebat ce se mai stie de acel CV. Mihnea Iuoras mi-a spus ca are anumite cunostinte care ar putea sa ma ajute, dar o relatie mult mai apropiata cu domnul Melescanu o are Uioreanu si va vorbi cu acesta”.

Rechizitoriul din dosarul informatiilor, in care este inculpat si fostul subofiter SRI Anca Albu, arata ca scurgerile au dus la disfunctii in dosarul DNA Cluj 4/P/2014, acesta fiind numarul dosarului in care Uioreanu a fost trimis in judecata alaturi de consilierul Ioan Petran si de oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogacean si Gabriel Davidescu.

„Probele testimoniale administrate alaturat celor rezultate din continutul declaratiilor date de inculpatii Albu Anca Elena, Balaj Silvia si Iuoras Mihnea Remus se coroboreaza intre ele si sunt confirmate de continutul discutiilor telefonice sau in mediu ambiental purtate intre subiectii procesuali la diferite momente ale derularii rezolutiei infractionale.

Citeste si Ce cumpara UIOREANU din BANII DE MITA: Perne, calorifere ….

Aceste momente ale derularii rezolutiei infractionale constituie momente operative identificate ca atare de organul ce cercetare penala, momente care sunt strans legate de misiunile ordonate si la care a participat inculpata Albu Anca Elena, in calitate de cadru activ al Serviciului Roman de Informatii (SRI) si sunt retinute ca si acte materiale ale aceleiasi rezolutii infractionale cu relevanta atat pentru ilicitul faptelor retinute in sarcina sa dar indeosebi a inculpatului Uioreanu Horea Dorin, care beneficiaza in final de toate aceste date si informatii nedestinate publicitatii si care, asa cum s-a aratat in partea de inceput a rechizitoriului au creat anumite disfunctii ale unei cercetari ce faceau obiectul dosarului penal nr.4/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj.”
Adauga un comentariu