Mai multe discutii in care apar politicieni importanti din Romania sunt in acest moment in posesia procurorilor anticoruptie, care ancheteaza dosarele de retrocedare ale averii Casei Regale revendicate de „printul” Paul al Romaniei.
Mai multe e-mailuri si discutii pe aplicatia WhatsApp, descoperite la perchezitiile infomatice ale telefoanelor mobile, tabletelor, cardurilor de memorie si ale calculatoarelor au dezvaluit procurorilor DNA care sunt relatiile pe care VIP-urilor implicate in dosarul „Ferma Regala Baneasa” le au la varful politicii din Romania.
Este vorba de cazul in care sunt trimisi in judecata mai multe persoane, printre care Remus Truica – fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase, Marius Marcovici– fostul consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu, Dan Andronic– patronul ziarului „Evenimentul Zilei”, consultantul israelian Tal Silberstein sau miliardarul Benjamin Steinmetz.
Procurorii anticoruptie arata ca cei implicati in aceasta afacere tineau legatura intre ei si se informau reciproc privind stadiul retrocedarilor, stadiul proceselor in instanta, actelor si contractelor incheiate urmare a unei intelegeri din aprilie 2011, dar si despre articolele aparute in presa referitoare la relatia lui Paul de Romania cu firma Reciplia, sau cu alti membri ai gruparii.
„De asemenea, din mailurile transmise/primite, precum si din comunicarile efectuate prin serviciul WhatsApp, rezulta relatia avuta de membrii grupului cu oameni politici influenti, ministri, parlamentari, lideri de partid, dovedindu-se astfel influenta reala pe care grupul o putea exercita pentru atingerea scopului urmarit”, arata DNA.
Remus Truica si-a criptat datele
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au ridicat la perchezitiile din decembrie 2015 mai multe telefoane si laptopuri, iar volumul de date informatice este unul extrem de mare, aproximativ 15 terabiti.
De exemplu, doar in cazul lui Andronic a fost vorba de o analiza care a implicat cel putin 23.000 de mailuri. Surse judiciare au explicat ca una din problemele care au ingreunat perchezitia infomatica a fost faptul ca Remus Truica folosea un program informatic cu ajutorul caruia cripta toate datele.
Andronic si Silberstein au oferit consultanta politica lui Adrian Nastase si PSD, Calin Popescu Tariceanu si PNL, lui Traian Basescu si PDL. Intr-un caz nou dosar separat din acest caz, procurorii DNA i-au trimis in judecata saptamana trecuta pe presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si pe Dorin Marian, fost sef al Administratiei Prezidentiale a Romaniei.
Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, in legatura cu declaratiile date ca martor in dosarul Truica-Andronic, iar Marian de marturie mincinoasa.
Importanta functiei de consilier al premierului
Presedintele Senatului ar fi facut „afirmatii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei”, atunci cand a fost audiat ca martor. Tariceanu a declarat la DNA, pe 28 aprilie 2016, ca nu stia de retrocedarile pe care gruparea condusa de Silberstein, Steinmetz si Truica voiau sa le faca in Romania. El a negat ca l-a prezentat pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania si ca nu stie cum Marcovici a fost angajat in functia de consilier personal.
Procurorii DNA sustin ca angajarea acestuia s-ar fi facut in urma unei intelegeri cu Silberstein. De altfel, in 2008, Silberstein a fost vazut in repetate randuri la Guvernul Romaniei, vizitandu-l pe Tariceanu, vizite care ar fi fost nejustificate prin prisma activitatii premierului. „Precizam ca la momentul respectiv Tal Silberstein si asociatii sai din grupul infractional faceau demersuri asidue pentru a obtine, prin coruptie, bunuri revendicate de Al Romaniei Paul Philippe, iar in aceasta activitate, pentru a-l convinge pe acesta din urma ca grupul are influenta reala, dar si pentru a determina functionari sa incalce legea la solutionarea cererilor de retrocedare, s-a prevalat de legatura cu primul-ministru, afirmata prin prisma faptului ca atat Silberstein, cat si Marcovici lucreaza ca si consilieri ai acestuia”, sustine DNA.
Articol preluat de pe comisarul.ro