National

Stenograme din dosarul lui Dan Diaconescu: Cum era santajat primarul Zarandului

Publicat: 23 iun. 2015
1

Curtea de Apel Bucuresti a avut in vedere interceptarile telefonice si ambientale facute de procurorii DNA in dosarul lui Dan Diaconescu si arata ca acestea sunt relevante cu privire la practicile sale de santajare a primarului comunei aradene Zarand, potrivit deciziei de condamnare.

In motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti, din 4 martie, de condamnare a fondatorului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, la cinci ani si sase luni de inchisoare, este descris in detaliu mecanismul prin care era santajat fostul primar al comunei aradene Zarand Ion Mot si i se cerea mita, fiind amenintat ca altfel vor fi difuzate pe postul de televiziune materiale compromitatoare despre el, in conditiile in care existau informatii ca desfasura operatiuni ilicite cu terenuri agricole.

Judecatorii CAB au analizat interceptarile ambientale si ale discutiilor telefonice purtate de Dan Diaconescu si Doru Parv cu Ion Mot, aratand, in motivarea deciziei de condamnare, ca acestea sunt revelatoare in cazul practicilor ilegale folosite de fondatorul OTV.

„Termenii utilizati de inculpatul Parv sunt revelatori asupra metodelor utilizate de inculpatul Dan Diaconescu in situatia in care Mot Ion nu satisface solicitarile inculpatului Diaconescu: dublu ancheta, dintr-un fir ti-l despica in douazeci.

Tot in scopul de a arata partii vatamate faptul ca santajul exercitat asupra sa nu reprezinta un act singular al inculpatului DD si ca astfel de practici sunt curente in cazul acestuia, PDP (Dorel Petru Parv -n.r.) ii explica lui M.I.F. (fostul primar din Zarand -n.r.) ca actiunile patronului postului OTV se pot indrepta impotriva unor persoane cu functii mult mai inalte, lasandu-l sa inteleaga ca si pretentiile financiare ale acestuia sunt mult mai mari in astfel de situatii, astfel incat se poate considera norocos”, au scris judecatorii in motivarea deciziei din 4 martie.

Intr-o astfel de discutie Doru Parv ii spunea lui Ion Mot: „(…) Daca era Falca, era altceva! (…) Da´ stai ca si pe Falca il ia! (…) Da´ cinci luni il tine pe Falca (n.r. – primarul municipiului Arad)! Sa vezi cate i-a adunat (…) Mie mi-e rusine sa dau ochii cu Falca (…) Stai sa vezi cand il ia pe Falca! Numa´ sa vada daca pica Basescu (…) Nu pica Basescu si cat e Basescu in picioare, cam nu se baga ei cu Falca (…)”.

Judecatorii au mai aratat ca metodele lui Doru Parv de a pune presiune pe Ion Mot variaza de la aprecieri generice referitoare la postul OTV si Dan Diaconescu, la discutii concrete privind situatia in care se afla fostul primar al comunei Zarand:

„PDP: L-am sunat si i-am zis «Vezi ca vine maine omu´ si s-ar putea sa-ti aduca toti banii». A zis catre mine (…) «Daca mi-aduce maine omu´ toti banii, sa-i spui la om ca ii trimit un reporter si are de la mine o emisiune (…) daca-l intereseaza», «Ma, nu stiu daca mai vrea sa auda de tine ala!»

MIF:: Sa ma scapi de el, Dorule! (…)
(…)
PDP: A zis ca iti da … o ora; iti trimite reporter sa-ti faca campanie.
MIF: Ma f.. in ea de campanie si in mama lui, mie nu-mi trebuie campanie!”.

Judecatorii au mai aratat ca Doru Parv ii dadea asigurari lui Ion Mot ca, daca va achita intreaga suma de bani, Dan Diaconescu isi va onora promisiunea de a nu porni campania mediatica impotriva sa:

„MIF: Da´ auzi, caseta sau ceva eu nu pot sa … amandoi sa ne deie sa vedem? (…) Ce-a tras, stii?
PDP: Ti-o da, caseta … Fii atent! Ba, asta e clar! Tu la DD nu apari! Aicea atata, macar atata e corect! Deci, el nu face tiganisme, show-uri de astea, ca te ia si ca o sa te … Nu!”.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au precizat ca Doru Parv ii spunea lui Ion Mot, intr-o discutie care a avut loc in Bucuresti, in 9 iulie 2009, ca Dan Diaconescu foloseste termenul „contract” atunci cand se refera, in discutiile telefonice, la sumele cerute prin santaj:

„MIF: Sau poate vezi, poate ma pune sa fac contract cu el sau ceva, nu? De sponsorizare sau ceva pentru banii astia, eu ce dracu …? (…)
PDP: Nu, el asa mi-a zis mie ca «pe contract» pentru ca «Vezi, cu telefoanele» (…) Asa zice la telefon: «Cand vine omul cu banii pe contract?»”.

Judecatorii mai spun ca acest element are relevanta intrucat „confirma utilizarea limbajului codificat in cursul convorbirilor telefonice” de catre Dan Diaconescu atunci cand se refera la aspecte legate de santajul impotriva fostului primar, el avand o „precautie deosebita”.

„Precautia pe care o manifesta inculpatul DD rezulta in mod indirect si din referirile pe care inculpatul PDP le face la modul in care acesta ocoleste sa discute in mod direct despre teme sensibile, cum ar fi cea a santajului practicat asupra lui MIF”, au precizat judecatorii.

Instanta prezinta in acest sens o discutie din 9 iulie 2009, in care Ion Mot vorbeste despre o intalnire pe care si-o doreste cu Dan Diaconescu:

„MIF: Auzi tu, Dorule! Da´ cand ii duc, daca-i duc banii acum, toti, ma-ntelegi (…) nu putem sa ne bagam la el? Ba, eu …«Drace, eu mi-s domnu´ Dracu de la Zarand».
PDP: Asa facem. Da´ te duc, oricum!
PDP: Numa´ ca n-o sa vorbeasca de asta. Vorbeste doar de politica cu tine, de afaceri, orice! (…)”.

O alta convorbire telefonica releva presiunile exercitate asupra fostului primar, arata magistratii:

„PDP: (…) ce-am vrut sa zic … o sa vorbim cand vin la Arad; vezi ca DD cu contractul ala zice ca nu vrea sa mearga mai departe. Ca cica …
MIF: N-am inteles! Cum?
PDP:DD … contractu´ ala ce l-ai avut, ce am vorbit alaltaieri …
MIF: Aha, aha.
PDP: Deci, zice ca-l opreste …
MIF: Aha.
PDP: nu-l duce mai departe ca e … o zis ca, nu stiu, i s-a parut lui ciudat (…) zice «de trei luni de zile tot o trecut, o trecut, zice, iti dau eu …, imi fac emisiunile mele si gata si …» Zic «Domle´ asta e» ca nici n-am stiut ce sa-i mai spun.
(…)
MIF: (…) Si DD vrea sa dea alea?
(…)
MIF: Da mai, da´ i-am dat patruzeci de mii (…)
(…)
MIF: No, spune-i ca eu ma tin de cuvant, ca nu-s acuma copil de doua zile! (…) Deci cum m-am tinut de cuvant pana acuma, ca nu … daca as avea, maine dimineata i-as da. Ca nu ma uit la ei, dracu´ sa-i duca de bani (…)”.

Judecatorii arata in motivarea deciziei de condamnare ca aceasta convorbire telefonica „evidentiaza amenintarea fatisa” a lui Doru Parv asupra lui Mot, in sensul ca rabdarea lui Dan Diaconescu se apropie de sfarsit, acesta fiind iritat ca primarul intarzie plata urmatoarelor transe de bani, astfel incat urmeaza sa prezinte in emisiunea sa materialele compromitatoare.

„Se observa ca partea vatamata invoca faptul ca i-a remis deja inculpatului DD suma de 40.000 euro («Da mai, da´ i-am dat patruzeci de mii»), afirmatie care nu este contrazisa de inculpatul Parv, ceea ce confirma declaratiile partii vatamate referitoare la plata acestei sume de bani. Legatura dintre suma de bani remisa de M.I.F. si emisiunea realizata de inculpatul DD este evidenta, avand in vedere continutul convorbirii citate anterior («zice de trei luni de zile tot o trecut, o trecut, zice, iti dau eu …,imi fac emisiunile mele si gata», «Si DD vrea sa dea alea?» «Da mai, da´ i-am dat patruzeci de mii»). In contrast cu discutia anterioara, in cursul aceleiasi zile, 10 iulie 2009, incepand cu orele 17:24, PDP il linisteste pe MIF, transmitandu-i faptul ca a reusit momentan sa stopeze pericolul ca inculpatul D. sa difuzeze materialul cu caracter denigrator, prin intermediul martorei VD, persoana care poate influenta deciziile luate de D.”, mai noteaza judecatorii CAB.

Convorbirea la care face referire instanta si de care a tinut cont in cazul condamnariii celor din dosar decurge astfel:

„PDP: Hai ca am calmat spiritele, ca am vorbit cu directoarea lui, ca DD e sub orice critica, i-o ars sediul nou. (…) «Intelegi, dom´le, gata, nu mai e nimic, spune-i ca s-o incheiat contractul, vii sa-ti dau, sa duci inapoi, gata cu pornesc cu … » Ba´, am crezut ca nu vorbesc cu el …(…) S-acuma am vorbit cu directoarea lui, s-am explicat « dom´le, vezi ca asta o luat-o razna … » (…)”
MIF: Bine macar ca ai vorbit cu directoarea.
PDP: … am vorbit acum cu Diana …
MIF: Cu aia ce-ai zis tu ca-i spurcata sau cum ….
PDP: … aia, aia, da, s-am vorbit acum cu Diana, ii … nu … o zis «lasa-l, da-i pace si uite-asa si-asa» si no´, zic «bine … vorbim noi luni, marti» d-aia ti-am zis …”.

Judecatorii noteaza ca aceasta succesiune de convorbiri contureaza modul in care Doru Parv incearca sa il manipuleze pe primar, initial acreditand ideea ca Dan Diaconescu va da curs amenintarilor referitoare la publicarea materialelor denigratoare, iar apoi sugerandu-i ca a reusit sa obtina o amanare a difuzarii informatiilor compromitatoare si ca intelegerea ramane valabila.

„Aceste manopere au in mod evident rolul de a spori temerea partii vatamate si in acelasi timp de a-i atrage atentia asupra iminentei declansarii unei campanii mediatice indreptata impotriva sa in situatia in care nu se conformeaza pretentiilor financiare ale inculpatului D.D.”, conchid judecatorii.

Dan Diaconescu, fondatorul postului de televiziune OTV si al Partidului Poporului-Dan Diaconescu, a fost condamnat definitiv, in 4 martie, de Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru santajarea lui Ion Mot, fost primar al comunei aradene Zarand, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe langa condamnarea la inchisoare cu executare a fondatorului PPDD, si interzicerea desfasurarii de catre acesta a oricarei activitati in presa scrisa sau audio-video, ca pedeapsa complementara, pe o perioada de cinci ani dupa executarea pedepsei.

Magistratii au decis ca, in cazul fondatorului OTV, sa fie scazuta din pedeapsa perioada in care a fost retinut si arestat preventiv, respectiv intre 22 si 25 iunie 2010.
Adauga un comentariu