National

Stelian Tanase face dezvaluiri din razboiul Klaus Iohannis vs Calin Popescu Tariceanu

Publicat: 09 aug. 2016
1

Este razboi continuu intre Klaus Iohannis si Calin Popescu Tariceanu, primii doi oameni din statul roman. Cei doi evita sa se intalneasca public, iar seful Senatului il ataca de fiecare data pe Iohannis. Jurnalistul Stelian Tanase face o radiografie a relatiei dintre cei doi, dar vine si cu dezvaluiri intr-un editorial extrem de dur scris pe propriul blog.

Razboiul rece dintre cei doi continua. Klaus Iohannis si Calin Popescu Tariceanu nu se inghit. Sunt multe motive. Intii nu se suporta temperamental petnru ca sunt asemanatori – flegmatici, lenesi, inceti. Ambii sufera de complexe de superioritate. Pentru ei chestiunea cine e cel mai tare din parcare e decisiva in ce priveste relatiile dintre doi oameni. Iohannis patroneaza PNL de unde Tariceanu a plecat sa fondeze ALDE. Ca ex-lider liberal din zona PNL se aud numai vorbe rele. Tot ce a fost inainte e rau. Tariceanu a fost si premier, nu mai zic presedintele PNL un nr de ani de unde a fost basculat de Crin Antonescu intr-un congres. Nici cu acesta Iohannis nu are o relatie buna. Motivul a clar. Iohannis s-a asezat in fotoliul lui Antonescu si l-a scos din joc/politica pe chestiunea candidaturii la presedintie. Pe scurt, ce i-a facut Antonescu lui Tariceanu, i-a facut Iohannis lui Antonescu. E un joc de suma nula.”, spune Tanase.

Jurnalistul nu se opreste insa aici. Stelian Tanase vorbeste despre Calin Popescu Tariceanu. „CV-ul lui Tariceanu e mult mai consistent decit al lui Iohannis pina cind acesta a ajuns la Cotroceni. In el nu scria mai nimic, un primar de provincie si atit. Cind a ajuns la Bucuresti era un necunoscut in politica mare (asta a fost sansa lui pentru a fi ales). Inevitabil, intre Iohannis si Tariceanu s-a declansat un razboi al orgoliilor. Intrebarea intre cei doi ramine – cine este cel mai grozav!? Cine ia aplauzele!? Cine e mai popular, mai credibil!? Cine sta mai bine in sondaje !? Cine are mai multa putere!? Ca sa ramina la masa de joc, Tariceanu a sarit in barca PSD in momentul in care USL s-a destramat. Fusese intotdeauna cel mai hotarit adversar al USL in cadrul PNL. A devenit cu acea ocazie partizanul ideei si a declarat ca proiectul trebuie sa continue – cu ALDE in locul PNL. Un volte-face care nu a ramas neremarcat. Ca vechi si ireductibil liberal era greu de presupus ca se va infrati cu stinga, cu PSD partid postcomunist (cum declarase chiar el de nenumarate ori). Nimeni nu a crezut ca isi va calca cuvintul, si isi va pata trecutul politic liberal, si ve duce cu Ponta&PSD care pina atunci ii fusesera dusman politici si ideologici. Dar el voia la putere – altfel risca sa dispara din politica mare. A fost rasplatit pentru aceasta rasucire cu a doua functie in stat. Lui Tariceanu ii plac mai mult ca orice functiile. Asadar a ajuns al doilea dupa Iohannis. Dar vrea mai mult si cursa intre cei doi continua.

Cuiul in talpa lui Iohannis il constituie amenintarea pe care o reprezinta Tariceanu. Nu acum in 2016, la parlamentare, ci in 2019 la prezidentiale. Tariceanu viseaza si lucreaza sa ajunga la Cotroceni la finalul carierei sale. Asta nu o poate face decit daca il scoate pe Iohannis de acolo si nu am impresia ca se va lasa usor dus de acolo. PSD nu va avea candidatul propriu pentru ca nu poate face 51%. Tariceanu este plasat perfect pentru a aduce voturi de dincolo de electoratul captiv al PSD. Atuul ar fi ca aceasta candidatura va semana confuzie in electoratul liberal si il va sparge in doua. O cursa Iohannis vs Tariceanu ar fi spectaculoasa si pe muchide cutit. Competitia de azi, a orgoliilor, se va transforma intr-una politica. Pe aceasta pozitie, Tariceanu a declarat ca se urmareste eliminarea lui din politica. Chiar daca nu e adevarat- formula e bine gasita. Sa nu uitam ca in politica toti viseaza eliminare rivalilor, nu ar fi ceva nou. Declaratia il victimizeaza, ii da aura unuia care apara de unul singur cauze inalte si este prigonit. Campania pentru 2019 a inceput vara asta. Mai e un obiectiv pe termen scurt. Fara procentele ALDE, PSD nu are cum sa faca o majoritate, nici guvernul. Deci Iohannis – lasa sa se inteleaga Tariceanu – se afla in spatele invitarii lui la DNA si trimiterea lui in judecata pentru marturie mincinoasa. In asemenea conditii este greu de presupus ca rivalitatea intre ei doi se va opri aici.”, a mai spus jurnalistul.
Adauga un comentariu