National

Statul roman e pe cale sa piarda o alta bijuterie din patrimoniul national

Publicat: 18 ian. 2015
1

Stranepotii sotiei lui Octavian Goga, Veturia, cer in instanta mostenirea, pe care poetul a lasat-o prin testament statului roman. Miza procesului – un teren de 15 hectare si 9 cladiri.

Domeniul de la Ciucea a fost cumparat de Octavian Goga in 1920. Poetul a cerut prin testament ca el si sotia lui sa fie inmormantati aici, iar apoi bunurile lui sa intre in posesia statului. Dupa moartea scriitorului si instalarea regimului comunist, Veturia Goga a pierdut toate proprietatile, mai putin cea de la Ciucea.

Aurel But, fost director al muzeului Octavian Goga: „Ea a vrut sa salveze cu orice pret bunurile de aici, sa respecte testamentul si sa continuie la protejarea patrimoniului de aici.”

Stranepotii Veturiei sustin insa ca actul a fost semnat sub presiunea autoritatilor comuniste, iar averea lui Octavian Goga ar fi fost mostenita prin abuz.

Aurel But, fost director al muzeului Octavian Goga: „Niciodata nu apare notat pe undeva sa intre in calcul rubedeniile ei sau ale poetului cu privire la domeniul de la Ciucea, nu apar ca mostenitori sau parteneri de imparteala.”

Cele trei rude se judeca de 10 ani cu statul roman, iar miza o reprezinta 15 hectare de teren si 9 cladiri.

In cazul muzeului de la Ciucea, stanepotii vor primi si o colectie de obiecte de arta de o valoare inestimabila. Vorbim de picturi ale lui Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian sau sculpturi ale lui Ion Jalea.

Urmasii lui Goga au deja o prima sentinta favorabila.

Alin Iuga, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj: „Decizia instantei nu este definitiva si irevocabila. Asteptam motivarea deciziei pentru a putea pregati apararea pentru etapa finala a procesului. Un lucru este sigur: nu vom renunta sub nicio forma la acest proces.”

Ioana Ilea, directoarea muzeului: „Nu stiu daca persoanele fizice ar dispune de fondurile necesare intretinerii unei astfel de institutii. Costuri care se pot ridica chiar pana la peste 1 milion.”

Deocamdata, rudele poetului nu au dorit sa faca nicio declaratie publica. Cert este ca la fostul conac al lui Octavian Goga se afla sute de lucrari de arta, iar oamenii locului spun ca ar fi pacat ca muzeul sa se inchida.
Adauga un comentariu