Actualitate

Statul isi inventariaza terenurile

Publicat: 25 iun. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:13494;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•O schimbare a legislatiei referitoare la situatia terenurilor statului ar putea elimina dificultatile intampinate in procesul de privatizare

Agentia Domeniilor Statului (ADS) va finaliza, in cel mai scurt timp, inventarierea tuturor terenurilor din Iasi, acest demers fiind realizat, potrivit lui Gheorghe Aioanei, „pentru a se vedea ce se va da oamenilor si ce va ramane la Agentia Domeniilor Statului. Acest proces de inventariere este deja inceput, iar rezultatele se vom cunoaste in cel mai scurt timp”. In aceasta inventariere sunt incluse absolut toate terenurile care apartin statului, cum ar fi, de exemplu, terenul aferent Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, al scolilor din oras sau al altor institutii si societati comerciale, privatizate sau nu.
La ora actuala, datorita legislatiei precare in acest domeniu, situatia terenurilor care apartin statului ingreuneaza procesul de privatizare. In pretul total de vanzare a unei societati comerciale oarecare nu este inclus si terenul aferent, ceea ce produce destule dificultati. Includerea terenului in capitalul social se realizeaza, in cel mai bun caz, dupa cateva luni, iar noul patron al societatii are drept de preemptiune asupra achizitionarii acestui teren. De cele mai multe ori, valoarea terenului se converteste in actiuni, de obicei plecandu-se de la acelasi pret pentru o actiune cu care a fost vanduta societatea.

Probleme la Tepro din cauza terenului

Aceasta situatie a fost intalnita si in controversatul caz Tepro, cand AGA a decis, in primavara acestui an, majorarea capitalului social prin includerea terenului aferent. Convertita in actiuni, aceasta reprezenta 9% din noua valoare a capitalului social, procente care, in mod normal, ar fi trebuit sa revina statului, respectiv Fondului Proprietatii de Stat, care urma ulterior sa le vanda actualilor proprietari. Cum insa AGA de la Tepro a hotarat ca noile actiuni sa fie impartite, in functie de procentele avute, intre principalii actionari, respectiv Zelezarny Veseli si SIF Moldova, Fondul Proprietatii de Stat Bucuresti a actionat societatea in instanta, cerand anularea acestei hotarari a AGA, fapt prevazut inca dinaintea desfasurarii AGA de reprezentantii SIF Moldova. Cele noua procente pe care le-ar obtine Fondul Proprietatii de Stat in urma controversatei majorari de capital social de la Tepro ar readuce aceasta institutie pe o pozitie in care sa poata avea un cuvant de spus in cadrul societatii, despre care s-a vorbit ca fiind cea mai nereusita privatizare din ultimii ani.

Conducerea DGAIA Iasi ar putea suferi modificari

Actualul director general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA) Gheorghe Aioanei indeplinea si functia de director al Agentiei Domeniilor Statului Iasi. In urma alegerilor locale, care au dus la pierderea majoritatii in Consiliul Judetean a Conventiei Democrate, fostul presedinte al Consiliului Judetean Vladimir Tanasoiu s-ar putea reintoarce la carma Directiei Agricole, functie pe care se afla in momentul cand a fost desemnat presedinte al CJ. „Acesta a fost protocolul incheiat la trecerea lui Vladimir Tanasoiu in functia de presedinte al CJ. In cazul in care el ar fi renuntat la aceasta functie sau ar fi fost schimbat, urma sa se reintoarca la Directia Agricola, iar in prezent se pare ca avem de-a face exact cu o astfel de situatie”, a explicat Gheorghe Aioanei. In aceste conditii, actualul director al DGAIA se va reintoarce la Agentia Domeniilor Statului.
Mihai ANDREI
Adauga un comentariu