National

Statul ar putea aloca mai multi bani pentru detinuti

Publicat: 01 mart. 2016
1

Ingrijirea detinutilor ar putea necesita investitii mai mari din partea statului roman. In prezent, se cheltuie 3 lei pentru un detinut pe zi pentru hrana, pret ce ar putea ajunge si la 4 euro, in cel mai bun caz, dar si la 8 euro pe zi.

Aceasta situatie este cauzata de conditiile din spatele gratiilor. Suma in cauza a fost anuntata de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, care se refera la o sanctiune din partea CEDO.

Citeste si Stolojan arunca BOMBA: Pensiile si salariile vor fi plafonate. Legea salarizarii nu va fi aplicata in urmatorii doi ani

Pentru a rezolva acest lucru, o solutie ar fi construirea unor penitenciare noi, dar statul nu are banii necesari pentru asta.

„Din calculele pe care noi le-am facut, in functie de populatia aflata in detentie, de 28.000 de persoane, estimarile noastre sunt ca statul roman ar avea de platit 80 de milioane de euro pentru neconformitatea situatiei din penitenciar cu standardele minime. Ne-am adresat Curtii, cerand ingaduinta. Solutia pe termen lung ar fi construirea sau repararea de penitenciare si construirea de noi penitenciare. Si daca am avea astazi un miliard de euro, probabil ca nu vom avea cele doua penitenciare mai repede de sapte ani si chiar daca le-am construi, aceste penitenciare ar insemna 2.000 de locuri. Noi avem un deficit de – in jur – 9.000 de locuri, deci noua ne-ar trebui noua penitenciare”, a declarat Raluca Pruna.

Citeste si Normele de aplicare a legii pensiilor parlamentarilor au fost aprobate; urmeaza publicarea in Monitorul Oficial
Comentarii
Adauga un comentariu