Local

Statul a schimbat administratorii de la Fortus. Salariatii asteapta inca salariile restante

Publicat: 18 aug. 2015
1

@ Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului este nemultumita de modul in care practicienii in insolventa au gestionat afacerile combinatului

Guvernul reprezentat de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a schimbat zilele trecute administratorii fostului combinat de utilaj greu in prezent SC Fortus SA. Decizia de schimbare vine ca urmare a nenumaratelor proteste organizate de salariati nemultumiti de faptul ca nu si-au primit banii. Acesta nu este insa singurul motiv pentru care statul a solicitat inlocuirea administratorilor judiciari format din consortiul de practicieni in insolventa constituit din „EuroBusiness LRJ” SPRL si ISD Insolvency SPRL. Reprezentantii AAAS si-au manifestat in mai multe randuri nemultumirile legate de nereusitele unui plan de reorganizare al Fortus, proiect modificat in mai multe randuri care insa nu a dus la evitarea falimentului. De asemenea, AAAS si-a manifestat nemultumirea legat de modul in care lichidatorii au organizat valorificarea unor active din patrimoniul Fortus.

„Motivele care stau la baza deciziei de inlocuire a administratorilor judiciari constau in inconsecventa acestora in actiunile intreprinse in procesul de valorificare a bunurilor din patrimoniul Fortus. De asemenea, mentionam ca unul din membrii consortiului de administratori, respectiv «EuroBusiness LJR» SPRL a renuntat la mandatul de reprezentate a SC Fortus SA”, au aratat reprezentantii AAAS.

Printre creditorii care au votat initiativa Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului de schimbare a administratorului judicar se numara Primaria Iasi, ApaVital SA si sindicatul Fortus. In ultimele luni consortiul de lichidatori „EuroBusiness LJR” SPRL si ISD Insolvency SPRL a organizat mai multe licitatii pentru vanzarea activelor Fortus, insa majoritatea au esuat, bunurile imobile si utilajele neputand fi vandute la preturile la care au fost evaluate de expertii angajati de administratori.

Este vorba de utilaje tehnologice grele, utilaje de mecano-sudura, utilaje metalurgice, utilaje de otelarie electrica, precum si utilajele aferente cailor ferate si locomotivele din proprietatea fostului combinat de utilaj greu. Lichidatorul a estimat ca un utilaj tehnologic greu are o valoare de piata de cica 400.000 euro, dar l-a scos la vanzare cu 200.000 euro. Celelalte utilaje tehnologice cu capacitate mai mica au fost scoase la vanzare la un pret mediu de 10.000 euro fiecare. Cel mai scump utilaj metalurgic a fost scos la vanzare la un pret de 60.000 euro. De asemenea, au fost scoase la vanzare un numar de 2 locomotive din care una la un pret de 20.700 euro, iar cealalta la un pret de 47.500 euro.

Printre bunurile imobile scoase la vanzare se numara hala de scularie si acoperiri metalice, depozitul de cianuri si vopsele si chimicale, turnatoria de fonta, depozitul central, pavilionul central, hala de forja usoara, terenul de sport, dar si terenul liber situat in partea din capatul cartierului CUG. Mai exact este vorba despre o suprafata de 60.615 mp scoasa la vanzare la un pret de 2.933.301 euro. De asemenea, terenul de sport de sub pasarela Cetatuia a fost scos la vanzare la un pret de 259.875 euro. Pavilionul central este imobilul ce deserveste drept cladire administrativa a SC Fortus SA fiind situat, de asemenea, la capatul cartierului CUG in spatele statiei de tramvai. Cladirea cu o suprafata utila de 2.012 metri patrati este scoasa la vanzare la un pret de 3.513.661 euro. De precizat ca fostul combinat are datorii de circa 40 milioane lei catre salariati.
Comentarii
  • Dincolo de intretinerea acestei stari de coma indusa, fara sfarsit, AVAS (mai nou a pierdut „V”-ul pe undeva), face „jocul melcului”: un pas inainte, doi inapoi! Daca in istoricul devalizarii marilor combinate, la capitolul salarii restante, s-au gasit solutii viabile si rapide, se pare ca in cazul Fortus, nu se mai doreste asta. Mai mult, se pare ca AVAS doreste cu ardoare cele 40 milioane (ale angajatilor), decat valorile imense care sunt in joc! Contestarea la infinit a falimentului tocmai asta face, impiedica angajatii sa devina creditori privilegiati, cu prioritate, conform legii. In acest scop, mentine in functie un director (peste o firma fantoma), sa bata apa in piua cu un asa zis plan de reorganizare S.F., ajuns de rasul curcilor! Jocul este si se face pentru un „actor” ce sta in umbra, dar care la final va da tunul, luand pe nimic toate activele! Sanse de rezolvare? Nici una!

    • poate aaasul sa se schimbe si pe el(ca si asa sunt de tot rahatul)!toata agonia tot la moarte duce .sa se termine odata chinul.NE CHINUITI NE CHINUITI NE CHINUITI!peste tot se maresc salariile.noi de ani de zile nu ne primim salariile ptr munca efectuata.ce trebuie schimbata e LEGEA SALARIZARII SI CODUL MUNCII.SANU SE PERMITA ANGAJATORULUI SA NU PLATEASCA SALARIILE MAI MULT DE 3 LUNI.IN CAZ CONTRAR, RADIEREA SOCIETATII SI PEDEPSE CU INCHISOAREA PTR ANGAJATORI.CUM POATE AAASUL SA INCURAJEJE INFRACTIUNILE ASUPRA ANGAJATILOR?PELATA SIMBRIEI E PACAT STRIGATOR LA CER.SI CICA SFARSITUL NU-I AICI!

  • Oameni buni! Treziti-va!! Nu mai credeti toate minciunile celor care va conduc.Falimentul este singura cale legala prin care se pot recupera salariile restante. Taraganarea asta nu duce decat la…sapa de lemn.

    • Taraganarea asta se plateste cu 75%, e ceva totusi atatea luni fara lucru si cativa ani fara productie, adica fara munca, ma gandesc ca daca faceau productie aveau si bani pentru salarii.

      • Cine plateste cu 75%?? Mai Costelus, abtine-te, ca vorbesti mereu numai prostii! Spui ca gandesti? Este prea mare efortul pentru tine! Ba esti frustrat ca nu ai grupa, ba ca lumea a fost platita pentru munca depusa, dar ei habar nu au, ba ca nu s-a lucrat etc. Ai spor la tampenii, poate esti frate cu Chisca!

  • Costelus,din 2 una:ori esti unul dintre angajatii privilegiati, multumit ca-ti iei banii ,ori esti invidios pe cei care lucreaza acolo. Daca este asa de bine acolo, te poti angaja si tu la cug (se mai fac angajari)

Adauga un comentariu