Actualitate

Stare exploziva in invatamantul preuniversitar iesean. Un protest fara precedent ar putea fi declansat

Publicat: 07 iun. 2016
1

Potrivit unui anunt facut de reprezentantii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) Iasi, din ce in ce mai multe cadre didactice membre ale uniunii sunt de acord cu boicotarea examenelor nationale, in conditiile in care propunerile de majorari salariale facute de premierul Dacian Ciolos (cinci la suta in 2016 si alte cinci la suta in 2017 – n.r.) nu ii multumesc pe profesori, acestia considerandu-se discriminati in comparatie cu alte categorii de bugetari.

Citeste si: Laviniu Lacusta: „Reclamam faptul ca exista o lipsa de transparenta si de comunicare la Ministerul Educatiei”

Pana acum, din 36 unitati de invatamant preuniversitar ale judetului Iasi, un numar de 947 cadre didactice membre USLIP au semnat pentru boicotarea examenelor nationale din aceasta vara. Procesul va continua toata aceasta saptamana. Astfel, este foarte probabil ca Evaluarea Nationala (EN) sau Bacalaureatul sa fie blocate.

Citeste si: Proteste dure la Iasi ale profesorilor. Liderii USLIP s-au intalnit cu viceprim-ministrul Vasile Dincu – GALERIE FOTO, VIDEO

„Zilele acestea avem intalniri pe aceasta tema. Foarte multi dintre colegii nostri sunt mai determinati ca niciodata sa boicotam examenele. Consideram aceasta propunere inacceptabila si discriminatorie, prin raportare la o alta categorie bugetara, tot de interes strategic – personalul din sectorul sanitar. Subliniem si faptul ca invatamântul este singurul domeniu bugetar care are prevazut prin lege acordarea a sase la suta din PIB, prevedere nerespectata din anul 2012 si pâna în prezent. Prin actuala lege a bugetului de stat, învatamântul a primit aproximativ 3.3 la suta din PIB, ceea ce ne situeaza atât ca procent, dar si ca suma efectiva, pe ultimul loc în Uniunea Europeana. Subfinantarea sistemului de învatamânt se traduce în practica în salarii mici – penultimul loc în Uniunea Europeana, dotari precare sau inexistente cu material didactic, infrastructura scolara incompatibila cu secolul XXI (peste 4.000 unitati scolare din România nu au canalizare si apa curenta, iar dintr-un total de 19.000 de scoli si structuri scolare, doar sapte la suta au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor)”, a reiterat Laviniu Lacusta, presedinte USLIP.

Citeste si: Liderul USLIP Iasi: „Este discriminare impotriva profesorilor. Urmeaza proteste dure”
 
Comentarii
  • Ma indoesc ca imputitii astia de profesori nu au sute de milioane stransi acasa de la pregatirile pe care le dau. Chiar nu le e rusine ma? Cum dracu sa ceara ei bani, cand ei ofera meditatii si se imbogatesc din asta? Prima data refaceti voi structura tampita a bacalaureatului, in special la sub 3 de la romana, in asa fel incat elevul sa nu mai necesite pregatire si pregati-i voi la scoala cum trebuie, ca stundetul sa nu mai necesite acasa pregatire particulara cu profesorul care-l costa milioane. Ati inteles? Chiar nu va e rusine magarilor, sa cereti bani in plus, cand voi faceti in asa fel incat elevii sa fie nevoiti sa faca pregatire cu voi?

  • Iar a inceput LAcusta sa devina lacusta, Hai sictir, avem examene, nu prostii ale pesedistului lacusta, care linge clanata la ISJ. Nu cred ca doamna Gavrila sprijina asemenea demers, dar ce s afaca daca lacusta sta la lins usa.

  • hai terminati-o cu protestele , ca toti elevii au nevoie de meditatii ca sa reuseasca la examene , iar capacitatea voastar de a preda elevilor este submediocra

Adauga un comentariu