Sport

„Sponsorii ieseni adera mai greu la fenomenul sportiv”

Publicat: 07 ian. 2002
1

•Ne-a declarat Grigore Ursanu, directorul DTSJ Iasi

2001 a insemnat pentru Directia de Tineret si Sport a judetului Iasi un an plin de probleme, multe dintre ele rezolvate. Organizarea la Iasi a Trofeului Carpati la handbal masculin a insemnat pentru directorul Grigore Ursanu si oamenii sai o piatra de incercare chiar la nivel international, dar misunea s-a incheiat cu succes pe toate planurile. De asemenea, bazele sportive aflate in intretinerea DTSJ, achitarea la timp a facturilor catre RAJAC, Connel, RADET, Romtelecom etc. au insemnat alte probleme administrative, la fel ca si incasarea chiriilor aferente de la terti. Una peste alta, putem mentiona ca directorul Grigore Ursanu s-a confruntat cu numeroase probleme in 2001 si numai buna sa pregatire profesionala si un management eficient au facut ca la DTSJ treburile curente sa fie rezolvate operativ. Cu multa amabilitate, chiar de pe „campul de lupta”, directorul Grigore Ursanu, cel care este si un apreciat antrenor in atletismul iesean, ne-a acordat urmatorul interviu in exclusivitate:

– Ce a insemnat 2001 pentru institutia pe care o conduceti, domnule director Grigore Ursanu?
– In ciuda unor dificultati financiare, se pare ca 2001 a fost un an cu rezultate foarte bune in domeniul sportiv, in mod deosebit pe linia sporturilor individuale. Ma gandesc la scrima, canotajul si tirul cu arcul de la CSM, la atletismul de la clubul Politehnica. Aceste rezultate sunt prezente, de altfel, in clasamentul primilor sportivi ai anului elaborat de DTSJ.
– Ce ne puteti spune insa de sporturile de echipa?
– Sporturile de echipa continua starea de insuficienta manifestata in ultimii ani la Iasi. Doar Penicilina a avut un rezultat mai bun, castigand Cupa Romaniei la volei. Avem doar trei echipe, ma refer la cele de volei feminin, baschet masculin si rugbi, care sunt in primele opt din tara, in prezent. Acest fenomen poate avea mai multe explicatii, cea obiectiva fiind faptul ca la sporturile pe echipa cheltuielile sunt mai mari fata de cele individuale. In general, sumele de la buget sunt insuficiente, iar sponsorii ieseni adera mai greu la fenomenul sportiv.

•Campionul olimpic Mihai Covaliu trebuia sa vina la Iasi

– Cu ce necazuri v-ati confruntat in 2001?
– Au fost suficiente. Primul mare esec, pe care mi-l asum si eu, este retragerea si practic desfiintarea echipei de handbal CSM Iasi. A fost la inceput o varianta datatoare de sperante, care ar fi putut sensibiliza si factorii locali, dar ea nu s-a concretizat. Si nu cred ca problemele legate de handbalul feminin de la CSM s-ar fi rezolvat cu un alt antrenor pe banca tehnica.
– Pe ce criterii este „judecat” judetul Iasi, de catre MTS, la activitatea sportiva?
– Noi suntem judecati in primul rand pe activitatea internationala, unde putem participa cu sporturile individuale.
– Dupa cate stim noi, campionul olimpic de sabie Mihai Covaliu este student la Iasi, desi el nu reprezinta nici un club iesean…
– Mihai Covaliu este student la IDD la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Iasi. Nu numai ca nu i s-a cerut vreo taxa, ci el mai este trecut si la o bursa. Pentru a veni la clubul de scrima din Iasi, Mihai Covaliu a solicitat un salariu macar egal cu ce are el pana acum, adica 5 milioane de lei pe luna. Din pacate, in tot Iasul nu am gasit aceasta oportunitate.
– Conform legii, bugetul local poate aloca o cota parte si sportului de performanta iesean?
– Prin legea 69, activitatea sportiva poate fi sustinuta si din bugetul local. Sunt si eu curios – cat se va da sportului iesean pe 2002!

•In ianuarie vrem sa finalizam lucrarile la Sala Polivalenta

– Ce va doriti in 2002, domnule director Grigore Ursanu?
– Vrem sa terminam lucrarile de la Sala Polivalenta si aici ma refer la centrala termica, a vestiarelor, amenajarea unei sali de forta cu spatii pentru canotajul de iarna. Ni s-a alocat in luna ianuarie o suma importanta in vederea finalizarii lucrarilor de la sala si acest lucru ne bucura. De asemenea, vrem sa aducem Hotelul Sport la standardele aferente baremurilor pe care le punem. De asemenea, un alt obiectiv prioritar pentru noi este cantina pentru sportivi. Este inadmisibil ca in Iasi sa nu existe o cantina – restaurant pentru sportivi.
– Sunt in Iasi sporturi prioritate, care pot beneficia de ajutorul DTSJ-ului? Sunt in Iasi sportivi care pot spera la o participare la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena?
 – Dorim ca din veniturile proprii, sa reusim sa sustinem sportul local dincolo de alocatiile bugetare, cu ierarhii pe ramuri de sport prioritare. Noi trebuie sa ajutam in primul rand acolo unde avem sanse la performanta, mai ales in sporturile individuale. De asemenea, continuam demersurile la Consiliul Judetean pentru zece sportivi cu posibilitati la Jocurile Olimpice din 2004. Un al doilea esalon va fi catre Primaria ieseana, unde, prin Vasile Catea, adjunctul meu, avem sustinere in Consiliul Local.
Adauga un comentariu