Eveniment-Social

Spitalul din Harlau ar putea fi inchis. Ce se va intampla cu cei peste 40.000 de locuitori din zona

Publicat: 18 iul. 2016
1

Spitalul din orasul Harlau, judetul Iasi, ar putea deveni o amintire pentru locuitorii din comunele invecinate, daca nu se iau masuri urgente. Unitatea medicala se confrunta cu probleme grave, nerezolvate de ani de zile. In luna mai 2016, spitalul trebuia sa fie evaluat de o comisie de la Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, dar totul a fost amanat pentru sfarsitul anului. In conditiile actuale, este imposibil ca unitatea medicala din Harlau sa indeplineasca criteriile de acreditare.

De la inceputul anului, este a doua oara cand managerul interimar demisioneaza. Pana pe 12 august 2016, managerul demisionar a fost obligat sa ramana in functie. Postul a fost scos la concurs, dar nu s-a inscris nimeni, urmand ca pe 22 iulie 2016, procedura sa fie reluata. Ieri, la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi, au inceput negocierile cu furnizorii de servicii medicale, pentru stabilirea bugetului pe anul 2016-2017. Este posibil ca spitalul din Harlau sa obtina un buget insuficient entru a-si putea desfasura activitatea in continuare. Reprezentantii Sindicatului Sanitas Iasi au luat legatura cu primarul orasului Harlau, pentru a sprijini financiar lucrarile de reparatii, modernizare, astfel incat pana la sfarsitul anului, cand va avea loc evaluarea pentru obtinerea acreditarii, sa fie finalizate.

„O problema deosebita este la spitalul din Harlau. In primul rand, unitatea medicala nu are medici, iar in al doilea rand, sunt probleme de infrastructura, de dotare cu aparatura medicala. Problemele s-au acutizat. Medicii nu vor sa lucreze la spitalul din Harlau, fiind o distanta mare fata de municipiul Iasi si costurile cu naveta sunt mari. Pana la sfarsitul anului, trebuie sa rezolve problemele, pentru ca nu vor mai putea amana evaluarea. S-ar putea ca acum, la contractare, sa primeasca un buget care sa nu acopere toate cheltuielile. CAS va tine seama si daca spitalul a realizat serviciile medicale contractate in anul anterior. Am discutat foarte serios si cu primarul orasului, pentru ca spitalul se afla in subordinea consiliului local, si ar fi grav daca s-ar ajunge la faliment si, implicit, la inchiderea unitatii medicale. Spitalul din Harlau deserveste populatia comunelor din jur, peste 40.000 de persoane. Sa speram ca nu se va ajunge aici”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sanitas Iasi.
Adauga un comentariu