Local

Spital ipotecat pentru campanie electorala. Blajut are datorii de 7 milioane euro la banci – FACSIMIL

Publicat: 07 dec. 2012

De ce ar candida pentru Camera Deputatilor un individ a carei firma a contractat anul trecut un credit de 5 milioane euro de la Banca Carpatica? Pentru ca din pozitia de parlamentar poate avea acces la cercurile de influenta prin care se decid incheierea unor contracte pe sume mari de bani cu statul. SC Iasisting SRL patronata de Viorel Blajut, candidatul PP-DD pe colegiul Nicolina-Podu Ros a contractat creditul respectiv pe data de 14.07.2011 si a garantat cu Spitalul Sfântu Sava. Luând in calcul si dobânzile, SC Iasisting SRL are de returnat bancii cel putin 7 milioane euro

 

De ce ar candida pentru un fotoliu in Camera Deputatilor un personaj a carui firma tocmai a contractat un credit de 5 milioane euro de la o banca comerciala? In logica fireasca a lucrurilor patronul firmei respective ar trebui sa stea in Iasi sa aiba grija ca firma sa mearga mult mai bine astfel incât sa poate rambursa creditul. Daca iese deputat trebuie sa se prezinte zilnic la sedintele Camerei Deputatilor si nu se mai ocupa cum trebuie de firma. Cu toate acestea, de ce este atât de motivat si face cu atâta inversunare campanie dorindu-si foarte mult sa ajunga parlamentar? Doarece functia de parlamentar iti permite accesul in cercurile de putere care decid contractele pe bani frumosi care pot sa-l ajute pe Blajut sa-si ramburseze creditele catre banci. Si Blajut este obisnuit numai cu contractele pe care firmele sale le-au incheiat cu statul. In perioada in care prietenul sau Iulian Serban era directorul Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate (CJAS), Spitalul Sfantu Sava a lui Blajut ajunsese sa incaseze si pâna la un milion de euro pe luna de la stat. Si nimeni nu verifica daca plata acestei sume de bani catre spitalul lui Blajut era pe deplin justificata.

Acum „robinetul” s-a inchis. La conducerea Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate au venit liberalii iar Spitalul Sfântu Sava nu mai incaseaza la fel de multi bani. In plus daca dupa alegeri PP-DD, partidul din partea caruia candideaza si Blajut, ajunge la guvernare acesta va avea mult mai usor acces la banii publici.
De precizat ca Viorel Blajut candideaza din partea PP-DD pentru un mandat de deputat pe colegiul din care fac parte cartierele Podu-Ros si Nicolina.

Spitalul este ipotecat

Cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta in facsimil o parte din documentele care arata ca firma lui Blajut a contractat anul trecut creditul in valoare de 5 milioane de euro.
Luând in calcul si dobânzile, SC Iasisting SRL are de returnat bancii cel putin 7 milioane euro. „Dobânzile revizuibile sunt calculate conform prezentului contract dupa formula Euribor 3M +5,5 la suta pe an, dobânda se va revizui trimestrial in functie de rata de referinta Euribor la 3 luni comunicata in ultima zi a trimestrului precedent si toate costurile aferente creditului (inclusiv dobânzi penalizatoare si comisioane) calculate conform clauzelor contractuale”, se arata in contractul de credit.

Creditul a fost contractat la data de 14.07.2011 de la Banca Carpatica. O parte din bani au fost folositi pentru a acoperi alte trei credite contractate de firma SC Iasisting SRL, doua la Piraeus Bank România SA si unul la la GE Garanti Bank SA. Toate imobilele in care isi desfasoara activitatea firma Iasisting dar si Spitalul Sfântu Sava au fost gajate pentru garantarea acestui credit. Ciudat este ca imobilele au fost evaluate anul trecut iar „expertul” a ajuns la concluzia ca toate cladirile ar valora 4.963.666 euro, pe timp de criza.

Mai mult decât atât conform autorizatiilor de constructie eliberate de municipalitate imobilele valoreaza câteva miliarde lei. Astfel pentru imobilul cu 5 nivele din complexul care formeaza spitalul a fost emisa autorizatia de constructie numarul 1133/10.09.2008. Conform acestei autorizatii de constructie cladirea valoreaza 9,2 miliarde lei vechi. Având in vedere ca avea nevoie de bani in anul 2011 se poate deduce ca o parte din sumele obtinute de la Banca Carpatica sunt folosite acum pentru finantarea campaniei electorale. Contactat telefonic de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Viorel Blajut a refuzat sa discute pe marginea acestui subiect. „De ce va intereseaza creditele firmei mele? Candidez eu, nu firma Iasisting”, a declarat Viorel Blajut. Recent cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat ca o alta firma controlata de Viorel Blajut, SC Nedo Junior SRL a beneficiat de o „scutire” de aproape 3,7 miliarde lei vechi. Adica in mod ilegat i-au fost radiate datorii la bugetul de stat in valoare de 3,7 miliarde. Cadoul i-a fost facut de functionari corupti de la Finante.

 
Comentarii
  • daca ar fi sa verificam fiecare canditat la camera deputatilor sau la senat.. fiecare are ceva de ascuns..iar bani pt campania electorala.. iau facut din diferite surse.. cu gandul k daca vor ajunge in parlament,sii va scoate.. asa k daca e sa fim cinstiti nici un candidat nu e corect sau sincer.. ar fi bine sa nu ne luam dupa acest aspect .. ci sa vedem partea buna a lucrurilor..

  • care parte buna lucrurilor stimabile? Sus acolo sunt numai oameni cu cazier…. cercetati penal …. interlopi… semianalfabeti…. si culmea este ca toti huzuresc pe cand noua ne mai arunca in carca un bir… un impozit… o forma de a contribui la huzurul lor…. cat o sa ii mai induram??? de ce nu au si ei buget de austeritate?? sa fie parlamentu un loc de munca ca oricare altul… si sa fie platiti in functie de realizari aceste scarbe ordinare…. ca de douazeci de ani incoace eu nu am reusit sa vad macar un politician curat… asa ca din tot sufletu spun tuturor candidatilor SICTIR…. si sa muriti in chinuri PARAZITILOR

Adauga un comentariu