National

Spionaj la case mari

Publicat: 12 iul. 2016
1

Doamna Angela Merkel, cu vreo doi ani in urma, i-a batut, pur si simplu, obrazul presedintelui Statelor Unite, Barack Obama. Motivul a fost interceptarea telefonica a cancelarului. Prin mijloace alfate la dispozitia serviciilor secrete americane. Si via satelit. Utilizandu-se, dupa toate informatiile, o infrastructura aflata pe teritoriul Romaniei. Pentru ca, in materie de interceptari, suntem performanti. La nivel mondial. Doamna Merkel i-a spus lui Obama ca “asa ceva nu se face intre aliati”. Iar, astazi, Statele Unite i-au intors polita. Insutit. Deconspirand operatiuni extrem de vaste de spionaj puse la cale de Germania impotriva aliatilor ei. Un razboi hibrid in toata regula. Intre servicii.

Scandalul declansat de Angela Merkel, atunci cand telefonul ei a fost interceptat, a avut puternice ecouri in intreaga lume.  Mai ales in plan propagandistic. Era o demonstratie ca Statele Unite una declara si alta fac. Si,de atunci, a trecut un timp rezonabil. Numai bun pentru a se consuma un scandal de mari proportii, cu efecte financiare devastatoare, legat de industria auto germana. Nemtii au fost prinsi cu ocaua mica. Adica la furat. De catre americani. Raportarile privind performantele masinilor germane au fost falsificate. Industria auto germana a platit despagubiri de zeci de miliarde de euro. Iar acum a venit lovitura capitala.

In scandalul servicilor secrete, care s-a tranformat intr-un adevarat razboi asimetric sau hibrid, cum este la moda sa i se spuna, Statele Unite au dezvaluit  – desigur, indirect, prin mijloace specifice – ca serviciile secrete germane isi spioneaza aliatii. Prin tehnici clasice de spionaj. Infiltrand spioni in guverne. Sau pe langa institutii ale administratiei publice ale altor state. Sau pe langa mari companii economice. Numarul actelor de spionaj este de cateva sute. Si cam tot la aceasta cifra se ridica numarul spionilor folositi. Lovitura este naprasnica.

Asa ceva nu se face, doamna Merkel, intre aliati. Si nu numai ca nu se face. Dar tratatele incheiate, obligatiunile asumate interzic, cu desavarsire, asemenea practici. Spionandu-si masiv aliatii, Germania se face vinovata de acte ostile impotriva acestora. Se mai indoieste cineva, in aceste conditii, ca Germania contemporana face un joc duplicitar in raport cu aliatii NATO si cu ceilalti membri ai Uniunii Europene?

Si fiindca vorbim despre un joc duplicitar, iata, urmeaza o intrebare care se afla in mintea tuturor. De ce se bucura Germania de Brexit? De ce se simte cancelarul german mult mai relaxat din momentul in care Marea Britanie a decis sa paraseasca Uniunea Europeana? De ce Germania refuza orice contrapondere in UE? Ce vrea Germania sa faca din Uniunea Europeana? O organizatie mai integreata, mai unita, mai “organica”, asa cum solicita statele Europei de Est, mai putin Romania, care se misca in genunchi in raport cu Berlinul. Sau o Europa cu mai multe viteze, asa cum, tot timpul, a vrut Germania. O Europa la cheremul Berlinului. O Europa in care statele nu sunt egale. Dar in care inegalitatea este mascata in spatele structurilor create la Bruxelles. O Europa reala, aflata sub hegemonia Germaniei din toate punctele de vedere si o Europa science-fiction, de ochii lumii, de mucava, cu sediul la Bruxelles.

Daca ne intoarcem la razboiul serviciilor secrete, descoperim o Germanie agresiva. Care crede ca a apucat un ciolan in ultimul Reich. Pe care vrea sa il rontaie acum, incheie Sorin Rosca Stanescu.
Adauga un comentariu