Local

Spatii ultracentrale vandute la pret soc. Dosarul de frauda este pe masa procurorilor

Publicat: 19 iun. 2015
1

@ Firmele implicate au acumulat datorii uriase de ordinul milioanelor de euro @  Spatiile comerciale au fost scoase la vanzare la scurt timp dupa descinderile politistilor

Spatii comerciale ultracentrale au fost scoase zilele trecute la vanzare in incercarea de a recupera macar o parte din datoriile unei case de moda relativ cunoscute in Iasi si anume cea aflata sub patronajul grupului de firme Dacon Emerald. De altfel, in urma cu trei luni spatiile comerciale respective au fost „vizitate” de politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Iasi care au efectuat perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 500.000 lei.

Spatiile scoase la vanzare se afla in proprietatea societatii comerciale Trade Tex Impex (fosta Dacon Emerald) aflata in procedura de faliment. Spatiile comerciale scoase la vanzare se afla in centrul Iasului de o parte si de cealalta a bulevardului Stefan cel Mare. In primul rand este vorba de un lot de trei spatii comerciale situate pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant nr. 10 bloc B1-B2. Cele trei spatii se afla in acelasi imobil, dar in tronsoane diferire avand suprafetele de 64 mp, 329 mp si 50 mp. Pretul de pornire la licitatie este de 932.397 lei. De asemenea, a mai fost scos la vanzare un spatiu comercial din strada Closca nr. 6 bloc C1, Complex Comercial Stefan cel Mare in suprafata de 156,85 metri patrati. Acest spatiu a fost evaluat la un pret de 1.166.685 lei. Pentru acest spatiu comercial lichidatorul a primit o oferta de la o persoana fizica pe nume Ileana Calinescu care s-a oferit sa cumpere acest bun imobil la un pret de 100.000 euro.

Citeste si: EXCLUSIV. Perchezitii la toate depozitele Dacon Emerald din Iasi – UPDATE FOTO,VIDEO

Aceeasi Ileana Calinescu a cumparat tot de la aceasta firma prin lichidatori generatori de aburi, masini de calcat, masini de cusut oferind suma de 39.818 lei. Vanzarea acestor spatii comerciale nu acopera datoriile uriase pe care le are societatea comerciala. Firma a dat faliment in anul 2009 lasand in urma datorii in valoare de 8.390.830 (circa 2 milioane euro) din care numai statul roman are de recuperat taxe si impozite neplatite in valoare de 3.952.454 lei (1 milion de dolari americani). Inainte de faliment au schimbat numele firmei in Trade Tex Impex SRL tocmai pentru a salva marca „Dacon Emerald”. La cateva zile dupa intrarea in insolventa a firmei, „patronii” adica Claudiu si Esmeralda Diaconu au vandut utilajele de productie catre o alta firma pe care o controlau si anume Klares Invest SRL. Este vorba de masini de cusut, generatoare de aburi, stocuri de marfa etc. Valoarea totala a bunurilor vandute a fost de 520.918 lei. Lichidatorul a solicitat in instanta anularea vanzarilor, iar magistratii ieseni au admis cererea.

Faliment cu repetitie

Dupa ce a ingropat in anul 2009 firma Dacon Emerald, familia Diaconu a infiintat in anul 2011 o alta societate comerciala cu acelasi nume. Numai ca si aceasta societate comerciala a ajuns in stare de insolventa. Dupa cum s-a precizat mai sus aceasta firma este implicata intr-un dosar de evaziune fiscala in care s-a stabilit un prejudiciu de 500.000 lei. In plus, odata cu intrarea in insolventa s-a stabilit ca si noua firma Dacon Emerald are datorii de 210.000 lei catre bugetul statului. Lichidatorul judiciar desemnat in acest dosar a constatat ca firma nu-si va plati datoriile deoarece nu are bunuri si nici bani in conturi. „Avand în vedere lipsa bunurilor din averea debitoarei, solicitam instantei definitivarea tabelului final al creantelor si acordarea unui nou termen cu propunere de închidere a procedurii”, a fost solicitarea adresata zilele trecute de lichidatorul Dacon Emerald magistratilor ieseni.
Adauga un comentariu