Actualitate

Sotul unei judecatoare, pion al coruptiei din primarie

Publicat: 07 iun. 2011
1

@ Un dosar de coruptie cu nume grele din administratia publica ieseana are ca pion principal pe fostul sot al unei judecatoare de la Sectia Civila a Tribunalului Iasi @ Procurorii sustin ca Adrian Cardoneanu lua bani de la oameni pentru a le obtine in mod fraudulos autorizatiile pentru taximetrie de la Primaria Iasi @ In prima faza, fostul sot al judecatoarei a cerut 500 de lei, dupa care s-a ajuns la 4.000 de euro @ Denuntatorul a sustinut ca, daca avea acesti bani, isi cumpara alta masina @ Pentru a obtine autorizatia, tatal denuntatorului a imprumutat 1.500 de euro, bani care au ajuns la Adrian Cardoneanu

Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au finalizat ieri un dosar in care fostul sot al unei magistrate de la Tribunal a fost trimis in judecata pentru comiterea unei infractiuni de coruptie. Adrian Cardoneanu, de 55 de ani, va fi judecat la instanta la care fosta sa sotie este magistrat, pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta.
Procurorii au retinut in rechizitoriul trimis ieri pe masa judecatorilor ca acest Adrian Cardoneanu a luat bani de la un iesean care dorea sa obtina o autorizatie pentru taximetrie pentru a interveni pe langa Mihai Chirica, directorul general al Directiei Tehnice si Investitii din cadrul Primariei Iasi. Dosarul este unul extrem de complex, in care procurorii s-au folosit si de ajutorul serviciilor de informatii pentru monitorizarea activitatii infractionale a lui Adrian Cardoneanu si a altor inculpati din dosar. Timp de cateva luni, au fost efectuate mai multe interceptari ambientale, dar si ale convorbirilor telefonice pentru a se stabili legaturile si implicarea lui Adrian Cardoneanu. In majoritatea discutiilor purtate de denuntatorul din dosar, acesta era dotat cu microfoane si aparatura specifica. Totul pare sa se invarta in jurul discutiilor mai vechi despre coruptia din Primaria Iasi si, in special, in jurul acordarii autorizatiilor pentru practicarea taximetriei.
Sandel Pasaniuc, denuntatorul din dosar, le-a spus procurorilor o poveste destul de interesanta, care, dupa opinia anchetatorilor, a fost si dovedita.

Au mers la sotia lui Chirica

Acest Sandel Pasaniuc si-a cumparat in august 2007 un autoturism Dacia Logan, gandindu-se ca ar putea sa obtina autorizatia necesara pentru a intra in bransa taximetristilor. La putin timp dupa achizitionarea masinii, l-a intalnit pe Adrian Cardoneanu, fostul sot al judecatoarei Eliza Cardoneanu. Acesta i-a spus ca poate rezolva destul de simplu problema obtinerii autorizatiei, pentru ca are tot felul de cunostinte in Primaria Iasi, care il pot ajuta. Cardoneanu s-a oferit destul de repede sa-l ajute pe Pasaniuc sa depuna dosarul la primarie si sa-i deschida usile din Palatul Roznovanu. Denuntatorul sustine ca a dus acele acte la sediul firmei Octopus SRL, detinuta de fostul sot al judecatoarei, pentru a fi depuse la Primarie in vederea obtinerii autorizatiei. La un moment dat, Cardoneanu l-a insotit pe Pasaniuc la primarie. Atunci, omul a intrebat daca trebuie sa plateasca vreo atentie cuiva, insa Cardoneanu i-a spus sa stea fara grija, pentru ca deocamdata nu se pune problema de asa ceva. Numai ca, pe 26 septembrie 2007, la a doua vizita facuta impreuna la primarie, la biroul Anei Maria Chirica, sotia lui Mihai Chirica, Cardoneanu i-a zis cetateanului ca trebuie sa plateasca 500 de lei si ca trebuie sa-i mai dea o data actele pentru autorizatie. Pur si simplu, omul a fost dus de nas. Acest lucru a devenit evident pentru ca, in momentul in care trebuia scoasa autorizatia, Cardoneanu i-a spus denuntatorului sa depuna cererea la primarie.

Banii au fost primiti de Cardoneanu

Dupa alte cateva luni, in care nu s-a auzit nimic de autorizatie, fostul sot al judecatoarei i-a propus lui Pasaniuc sa ceara ajutorul omului de afaceri Radu Norocea, patronul firmei de taximetrie RVR. „Invinuitul Adrian Cardoneanu i-a spus denuntatorului ca este in relatie buna cu cei de la primarie si ca Norocea este cumatru cu Mihai Chirica si ca va rezolva problema autorizatiei”, a precizat procurorul Carmina Pascal, seful sectiei de Urmariri Penale din cadrul Parchetului judetean. Anchetatorii sustin ca Radu Norocea ar fi mers impreuna cu denuntatorul in primarie si l-ar fi prezentat ca fiind nepotul sau. „Norocea i-a spus ca-l va ajuta contra cost, urmand sa precizeze suma la o alta intalnire, iar in 30 de zile autorizatia va fi obtinuta”, au precizat anchetatorii.
Acestia mai sustin ca, in primavara anului 2008, Cardoneanu a mers impreuna cu Pasaniuc la biroul lui Norocea si au discutat despre bani. „Mi-a spus sa dau 2.000 de euro inainte de a rezolva problema si 2.000 dupa ce obtine autorizatia. Eu am negociat ulterior si am dat doar 1.500 inainte, bani pe care i-am dus la sediul firmei lui Cardoneanu”, a precizat denuntatorul.
Pe 23 aprilie 2008, cei 1.500 de euro ar fi fost lasati la sediul firmei Octopus SRL pentru a ajunge la Norocea si la Chirica. Este greu de spus daca intr-adevar acesti bani au ajuns la persoanele mentionate. Cel mai probabil, banii au ramas la Cardoneanu, iar acesta a spus la randul lui ca i-a dat mai departe. Anchetatorii sustin ca, din discutiile ambientale, se intelege ca ar fi fost primiti de cine trebuia. Pentru ca autorizatia nu a mai fost obtinuta nici in ziua de astazi, in perioada septembrie 2008 – septembrie 2009, Pasaniuc a lucrat la firma RVR ca taximetrist. Barbatul a depus plangerea la Parchet pe 30 ianuarie 2009, iar mandatele pentru interceptari au fost emise dupa doar cateva zile, pe 3 februarie. In fata anchetatorilor, Ana Maria Chirica a sustinut ca nu-l cunoaste nici pe Cardoneanu, nici pe Pasaniuc. Ea a fost scoasa de sub urmarire penala. „Este solutia legala si corecta la care ne asteptam si care dovedeste inca o data ca justitia in Romania este oarba. Am sustinut inca de la inceput nevinovatia clientei mele si iata ca ancheta a confirmat acest lucru”, a spus ieri seara avocatul Radu Irimia, aparatorul Anei Maria Chirica.
Adrian Cardoneanu nu a vrut sa dea nici o declaratie. Alaturi de acesta a fost trimisa in judecata si Loredana Sipoteanu, actula iubita a lui, pentru marturie mincinoasa.
Comentarii
  • Se cam apropie lantul de zona tehnica din Primarie. Cum se stie fum nu iese daca nu arde ceva, macar mocnit……

  • Cardoneanu Adrian este tatal avocatului …. mitieltel, blond,,, care are un contrat de asistenta juridica cu Primaria Miroslava, pe 6 luni -pentru suma de 14.900 euro. Achizitie de servicii juridice prin atribuire directa. Se invart oamenii in jurul primariilor pentru ca acolo sunt bani publici care pot fi sifonati.

  • Pasaniuc asta un procesoman cu COCUZ DE LA vaslui ce a AVUT a vazut ca i rostu de bani si ia facut dosal la denuntat , vroia sa i ia Mercedezul si a luato in …. acum asa si cu cardoneanu

Adauga un comentariu