Actualitate

Sorina Siserman este incompatibila la sefia Tribunalului Cluj

Publicat: 20 sept. 2012
1

Presedintele Tribunalului Cluj, Sorina Siserman, se afla intr-o stare de incompatibilitate care i-ar putea aduce sfarsitul carierei. In urma unei sesizari pe care am primit-o pe adresa redactiei, am realizat ca sefa Tribunalului incalca atat hotarari ale CSM, cat si legi ale Romaniei, fiind pasibila pentru excluderea definitiva din magistratura. Siserman este in acelasi timp si judecator si conduce si un departament de la Universitatea Dimitrie Cantemir, fapt care incalca hotararea CSM 821 din 2008. Gazeta de Cluj solicita prin intermediul acestui articol inspectiei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), dar si Agentiei Nationale de Integritate(ANI) sa se autosesizeze si sa ia act de masurile ulterioare. Un alt lucru ciudat este ca Sorina Siserman nu are declarat niciun venit de la Universitatea Dimitrie Cantemir pentru functia pe care o detine.
 
Judecatoarea Siserman Sorina, presedinte la Tribunalul Cluj, savarseste abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind judecatorii si procurorii, respectiv incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii.

Astfel, Sorina Siserman are calitatea de director al Departamentului Drept Public din cadrul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Facultatea de Drept Cluj-Napoca. Sorina Siserman are, in acelasi timp, calitatea de judecator si presedinte al Tribunalului Cluj. Cele doua calitati sunt incompatibile.

Calitatea de director de departament a numitei Siserman Sorina se dovedeste cu cele doua extrase de pe site-ul Universitatii Crestine “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Drept Cluj-Napoca, www.dimitriecantemir.ro, si cu notorietatea acestei calitati.

Potrivit Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 821 din 4 septembrie 2008 , s-a analizat incompatibilitatea – denumita in hotarare ca fiind „de caracter general” si ”de ordin constitutional” – prevazuta de art. 125 alin. 3 din Constitutie (132 alin. 2 pentru procurori) care prevede ca “functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior”.

In Hotararea CSM se arata ca „functiile didactice sunt cele limitativ prevazute de art. 53 alin. 1 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic (preparator universitar, asistent universitar, lector universitar/sef de lucrari, conferentiar universitar, profesor universitar, profesor universitar consultant), iar functiile de conducere sunt cele de la art. 72 alin. 3 teza finala din acelasi act normativ, respectiv rector, prorector, decan, prodecan, director de departament, director de colegiu sau de unitate de cercetare, proiectare, microproductie si sef de catedra, care pot fi ocupate numai de catre conferentiari sau profesori universitari titulari. Rezulta ca functiile didactice din invatamantul superior la care se refera art. 125, alin 3 din Constitutie (132 alin. 2 pentru procurori) au natura unor functii de executie”.

Prin urmare, Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 821 din 4 septembrie 2008 a stabilit, prin articolul sau unic, ca judecatorii si procurorii, care au calitatea de cadru didactic, pot ocupa, potrivit dispozitiilor constitutionale si legale, numai functii de executie in structurile unei facultati sau universitati.

Pana la data de 9 februarie 2011, functiile de conducere sunt cele prevazute de Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic. La data de 9 februarie 2011 a intrat in vigoare Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, publicata in Monitorul Oficial nr. 18 din 10 ianuarie 2011, partea I, care a abrogat Legea nr. 128/1997, moment de la care functiile de conducere sunt cele prevazute de Legea nr. 1/2011, cu prevederi similare celei anterioare.

Legea nr. 1/2011 reia intocmai prevederile Legii nr. 128/1997 in ceea ce priveste functiile de conducere din invatamantul superior. Astfel, potrivit art. 207 alin. 2 al noului act normativ (Legea nr. 1/2011), functiile de conducere in institutiile de invatamant superior de stat sau particulare sunt urmatoarele: … c) directorul de departament”, se arata in scrisoarea pe care am primit-o pe adresa redactiei de la o sursa care nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea.  
 
Reamintim ca Sorina Siserman este la al doilea mandat de conducere a Tribunalului Cluj, dupa ce a doua oara a castigat la limita lupta in fata Alexandrinei Radulescu

Siserman detine un teren de 500 de metri patrati in Cluj-Napoca, dobandit in anul 1998 si un teren de 625 de metri patrati dobandit in 2006 in comuna Capusu Mare. Ea detine o casa de 287 de metri patrati dobandita in 1998, dar si o casa a carei suprafata nu este declarata in Ocna Mures, aceasta fiind dobandita in 2009. De asemeni, mai detine un Renault Clio fabricat in 2005. La capitolul depozite bancare, presedintele Tribunalului Cluj a declarat in ultima sa declaratie de avere conturi care contin 140.000 de lei. Siserman are datorii de 9.000 de euro, suma ce reprezinta o ipoteca pentru una dintre casele sale. Suntem curiosi de ce a avut nevoie aceasta de o ipoteca daca are sume de peste 1,4 miliarde de lei vechi in conturi. Ea a incasat peste 100.000 de lei anul precedent din functia de presedinte al Tribunalului Cluj, iar sotul sau, care lucreaza la Parchetul Militar, a incasat o suma similara. Sotul acesteia, Viorel Siserman, arata in declaratia sa de interese ca are 51 de actiuni la societatea Sinterom, valoarea lor fiind de 126 de lei. Societatea este detinuta de controversatul om de afaceri Stefan Vuza. Viorel Siserman este prim-procuror la Parchetul Militar Cluj, avand functia de colonel.

Siserman scoate privatul din lege

„Am discutat cu doamna presedinte (n.r. – Sorina Siserman, presedintele Tribunalului Cluj) care mi-a comunicat ca este conferentiar la Universitatea Cantemir si ca are si functia de conducere, director de departament. A vazut hotararea 821 a CSM si a zis ca ea lucreaza la o institutie de invatamant superior privata si nu este sub incidenta acelei hotarari”, a marturisit Petre Urs, purtatorul de cuvant al Tribunalului Cluj.
 
 Inspectia Judiciara se va sesiza
 
„Din pacate, din ceea ce am reusit sa documentez, rezulta ca acea hotarare stipuleaza destul de clar ca functia de judecator este incompatibila cu cea de functie de conducere si este in vigoare, nu a fost abrogata de-a lungul timpului de catre CSM. Cu siguranta aceasta hotarare nu se adauga la lege, este in interiorul legii si am vazut pe site-ul acestei universitati ca doamna Siserman figureaza ca sef de departament. In masura in care exista indicii ca aceasta incompatibilitate este reala si apare un articol de presa, inspectia judiciara se poate autosesiza si se pot lua masurile aferente. Acea hotarare nu face distinctie intre invatamantul privat si cel public. Daca e o institutie privata sau publica de invatamant nu conteaza. Ce pot sa va spun este ca atributii in domeniul acesta le are ANI, care este in masura sa verifice si sa stabileasca existenta incompatibilitatii, iar din perspectiva CSM, mai mult prin inspectia judiciara care acuma este autonoma si independenta, pot fi efectuate verificari a acestei situatii avand in vedere ca in lege exista la articolul 99 lit b din legea 303 din 2004 o abatere disciplinara legata de interdictii si incompatibilitati. CSM va avea cu siguranta o pozitie in urma aparitiei articolului de presa. Parerea mea este ca doamna Siserman este intr-o eroare (n.r. – daca ea crede ca invatamantul superior privat nu face parte din cadrul acelei hotarari a CSM). Orice forma de invatamant acreditat in Romania, ori Dimitrie Cantemir este acreditata de Ministerul Educatiei, este sub incidenta acelei hotarari a CSM”,a declarat pentru Gazeta de Cluj Monica Prejmereanu, purtatorul de cuvant al CSM.
Comentarii
  • Jocul cui il faceti voi aici baieti? Ca sunteti cunoscuti pentru deontologia, probitatea si profesionalismul jurnalistic….Au ajuns sa va scrie unii despre juzi din Cluj? Cit de prosti ne credeti?

  • Ba baietule, de la Iesi, care scrii dupa ureche, nu ti-ai dat seama ca esti penibil? Te legi ca familia are actiuni la Sinterom: cine te-a informat nu ti-a spus ca actiunile acelea sunt din cuponiada de pe vremea lui Ilici? Ai verificat daca mai functioneaza Sinteromul, si daca da, cat mai valoreaza acum acele actiuni? Mai bine scrie tolomacule de furaciunile de la voi din judet, nu mai fi coada de topor pentru cine stie ce tucalar, nu vezi ca pute Moldova de golaneala si hotie? Si mai baietule care iti place sa mananci prajitura cu polonicu’ (si care n-ai facut probabil armata), colonel este grad militar, reprezinta cu totul altceva. Spre exemplu creierul are functia de a judeca lucru care nu se intampla in creierasul tau de mamaligar.

Adauga un comentariu