National

Sorin Rosca Stanescu: SRI si DNA merg la Palat

Publicat: 08 sept. 2016
1

Dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a difuzat faimosul comunicat prin care Ponta, Ghita si Blair sunt pusi la zid, s-au intamplat cateva fenomene remarcabile. Uluind intreaga opinie publica, Dan Tapalaga, considerat drept om al sistemului, cu precadere un mare fan DNA, ataca violent institutia, pe motiv ca face politie politica. In scurt timp, apare un neasteptat enunt al Serviciului Roman de Informatii, lansat de purtatorul de cuvant, prin care institutia se disociaza in mod hotarat de aceasta ultima si spectaculoasa operatiune DNA. Intra in paruiala si Sorina Matei, care mustra aprig Serviciul Roman de Informatii. In acelasi litigiu. Ce are de facut presedintele Klaus Iohannis intr-o asemenea situatie? Sa ii cheme la Palat!

Nici nu s-a restructurat bine institutia prezidentiala prin dizolvarea administratiei si crearea unei noi structuri de lucru, ca, iata, este confruntata cu o situatie iesita din comun.  Presedintele Klaus Iohannis nu poate asista impasibil si nici nu va asista la paruiala dintre DNA si SRI. La fel cum a intervenit in conflictul deschis dintre DNA si SIE, va reactiona si acum. Ii va invita pe reprezentantii celor doua institutii de forta ale statului roman sa se infatiseze in fata domniei sale, sa isi expuna fiecare, Kovesi si Hellvig, intreg pasul, dupa care, conform Constitutiei, va media acest conflict si va incerca sa reconcilieze partile. Cineva se va alege cu o mustrare. In conflictul cu SIE, cartonasul galben l-a primit Mihai Razvan Ungureanu. Dar aici? Va fi Hellvig cel aratat cu degetul sau cartile vor fi schimbate urmand ca Laura Codruta Kovesi sa fie depunctata? Si, de fapt, ce s-a intamplat? DNA a deschis probabil cel mai spectaculos dosar penal din istoria acestei institutii. Pretinde ca a descoperit un act de coruptie politica a carui terminatie se gaseste la Londra, chiar in persoana fostului prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair. Daca probele DNA sunt corecte si pot fi dovedite in instanta, vom asista la moartea politica a lui Victor Ponta. Si asta, chiar in momentul in care acesta reusise sa se urce, din nou, foarte aproape de varful scarii. Daca, in schimb, intreaga istorie se dovedeste a fi o infractiune fictiva, o crima virtuala, atunci Directia Nationala Anticoruptie va primi, in mod incontestabil, cea mai dura lovitura de imagine din glorioasa istorie a acestei institutii.

In aceste circumstante cu totul si cu totul speciale, este difuzat, probabil deloc intamplator, un punct de vedere al Serviciului Roman de Informatii care, pentru prima data, indica in mod clar o delimitare ostentativa fata de DNA. Ovidiu Marincea, purtatorul de cuvant al SRI, a comunicat opiniei publice faptul ca institutia nu este sub nicio forma implicata in ancheta DNA, o ancheta prin care sunt cercetate prezumtive fapte penale petrecute in anul 2012, un an in care SRI si DNA constituiau un binom si cooperau intr-o maniera care a lasat cu gura cascata opinia publica nationala si internationala. Un an in care justitia, in sensul larg al cuvantului, facea parte, in mod oficial, din campul tactic SRI. Un an in care inregistrarile DNA, care stau la baza celor mai multe dosare, erau facute de SRI.

De ce se spala pe maini intr-un mod atat de transparent Serviciul Roman de Informatii? De ce simte nevoia sa se delimiteze public de DNA? Cred ca raspunsul la aceasta enigma il vom afla intr-o buna zi si el s-ar putea sa fie uimitor de interesant. Pana atunci insa, nu pot fi facute decat speculatii.

Avem insa o certitudine. Cele doua institutii sunt intr-un confict deschis. Care nu mai este doar mocnit. Un conflict care a devenit public. Acest conflict afecteaza credibilitatea ambelor institutii, dar si a institutiei prezidentiale, care are rolul de a actiona in asa fel, incat, in Romania, sa fie evitate conflictele intre diversele brate ale statului politienesc. De aici, pe cale de consecinta, este limpede ca presedintele Klaus Iohannis va actiona.

Intersant este cum, in acest conflict care lasa cu gura cascata pe aproape toata lumea, a intervenit Dan Tapalaga care incearca sa faca praf DNA, acuzand institutia de politie politica, dupa care, la scurt timp, a sarit la beregata si Sorina Matei. De asta data, la beregata SRI. Sa ne reamintim ca pe Sorina Matei o implora, cu lacrimi in ochi, Robert Turcescu sa isi dea jos din spate rucsacul cu bolovani si sa isi deconspire, in fata opiniei publice, calitatea ei de ofiter acoperit. Provocare pe care Sorina Matei a respins-o dupa cateva ezitari faciale. Ei bine, Sorina Matei calca in picioare Serviciul Roman de Informatii, pe motiv ca aceasta institutie nu ar fi avut cum sa nu coopereze cu DNA la prepararea noului dosar al lui Victor Ponta. Si daca tot a pus umarul, atunci de ce se leapad, intreaba, in subtext, Sorina Matei.

Daca presedintele Klaus Iohannis are obligatia sa concilieze cele doua institutii, nu exista nicio prerogativa constitutionala care sa il oblige, pe el sau pe altcineva, sa ii reconcilieze si pe vajnicii luptatori de ultim moment impotriva DNA si respectiv SRI.
Adauga un comentariu