National

Sorin Rosca Stanescu: Secretul motiunii de cenzura

Publicat: 09 aug. 2016
1
Tema motiunii de cenzura este agitata tot mai mult. Si face obiectul unor negocieri intre Dragnea si Tariceanu. Ce interes au PSD si ALDE de a introduce, in toamna, cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare, o motiune de cenzura? Si ce succes poate avea un asemenea demers? De unde ar putea veni voturile necesare? Secretul acestei motiuni de cenzura consta in faptul ca PSD si ALDE incearca sa il blocheze pe presedintele Klaus Iohannis. Daca motiunea de cenzura trece, aceasta nu inseamna demiterea automata a lui Ciolos. Tocmai fiindca ne aflam in prag de alegeri. Sa ne amintim, in acest sens, un alt episod. Si impotriva lui Emil Boc a fost avansata o motiune de cenzura tot inaintea alegerilor parlamentare. Initiatorii au obtinut voturile necesare. Emil Boc nu a fost schimbat, presedintele asteptand alegerile. Iar dupa alegeri, Partidul Democrat a reusit sa faca o majoritate. Si a ramas tot Boc.
Acum, situatia este diferita. Este greu, daca nu cumva chiar imposibil, de prevazut ca, in jurul PNL, sa poata fi construita o majoritate dupa alegeri. Prin urmare, o motiune de cenzura castigatoare compromite definitiv orice demers al lui Klaus Iohannis de a reinstala Guvernul Ciolos, dar si de a impune un alt premier provenit  din zona controlata de el. In esenta, proiectul motiunii de cenzura porneste de la acest tip de rationament. Dar cum ar putea obtine initiatorii o majoritate? De unde ar putea lua ei diferenta de voturi? Aritmetica, aparent, este simpla. Cu numarul de parlamentari de care dispun in acest moment PSD si ALDE, motiunea de cenzura nu trece. Nu trece nici daca adaugam voturile independentilor ori ale parlamentarilor care reprezinta minoritatile nationale, altele decat UDMR. Si atunci pe ce rationament se bazeaza initiatorii?
Guvernul Ciolos devine, pe zi ce trece, din ce in ce mai impopular. Asa se si explica de ce presedintele Klaus Iohannis scade dramatic in sondaje. Si de ce scade in sondaje si PNL, partid care sustine Guvernul Ciolos. O buna parte din esecul localelor se datoreaza si legaturilor dintre Guvernul Ciolos si PNL. PNL este un partid care trece, in acest moment, prin framantari semnificative, care se pot transforma intr-un cutremur. S-au acumulat, in mod periculos, tensiuni generate de esecul alegerilor locale, esecul negocierilor, in cele mai multe localitati, pentru formarea majoritatilor in consilii, nemultumirea din ce in ce mai mare a populatiei in raport cu modul in care este guvernata, disputele extrem de dure dintre vechii si noii liberali, scaderea dramatica a numarului de parlamentari eligibili, care acutizeaza, in mod periculos, competitia politica. Nu este de mirare de ce, in aceaste conditii, din ce in ce mai multi liberali si mai multe organizatii liberale, ma refer exclusiv la vechii liberali, tatoneaza terenul pentru trecrea la ALDE. Aici este cheia misterului legat de motiunea de cenzura.
PSD si ALDE mizeaza pe faptul ca un numar semnificativ de parlamentari liberali, satui pana in gat de Guvernul Ciolos si nemultumiti din motivele mai sus prezentate, vor vota pentru motiune. Si, astfel, motiunea va fii incununata de succes. Daca in zilele urmatoare se vor face calcule exacte si daca aceste calcule vor crea o majoritate in favoarea demersului PSD si ALDE, atunci, in aceasta toamna, vom avea o motiune de cenzura castigatoare.



Adauga un comentariu