National

Sorin Ovidiu Vîntu, trimis în judecata

Publicat: 14 oct. 2010
1

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica i-au trimis în judecata pe Sorin Ovidiu Vîntu si pe Octavian Turcan, pentru favorizarea infractorului, precum si pe Alexandru Stoian, pentru complicitate la aceasta infractiune. Omul de afaceri va fi cercetat si pentru spalare de bani, într-un nou dosar, disjuns din cel în care procurorii Parchetului instantei supreme l-au trimis în judecata pentru favorizarea lui Nicolae Popa. În finalul rechizitoriului, se arata ca, în cazul lui Vîntu, se va face o disjungere, adica un nou dosar, desprins din acesta, în care omul de afaceri va fi cercetat pentru spalare de bani.
Procurorii au stabilit, în urma probatoriului administrat, ca în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010 Sorin Ovidiu Vîntu a transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, „convenite cu condamnatul Popa Nicolae”, doua transe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro, se arata într-un comunicat de ieri al Parchetului instantei supreme citat de Mediafax. „Suma îi era necesara condamnatului pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autoritatile îndrituite sa puna în executare mandatul european de arestare emis pe numele sau, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotarâre judecatoreasca definitiva si executorie”, potrivit procurorilor.
În acest scop, arata procurorii, Sorin Ovidiu Vîntu a identificat si modalitatile concrete de transfer al banilor, menite sa previna identificarea tranzactiilor si persoanelor implicate în aceste operatiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Turcan. De asemenea, procurorii au mai stabilit ca, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o alta transa, de 20.000 euro, suma ce urma a fi folosita pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autoritatile judiciare. Dupa arestarea lui Nicolae Popa, pe 2 decembrie 2009, de catre autoritatile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vîntu si Alexandru Stoian „au desfasurat actiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul îngreunarii procedurii de extradare a acestuia în România”, mai arata procurorii. Acestia precizeaza ca sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extradare, „pentru a-l scapa pe condamnat de închisoare si a-l ajuta sa ramâna în Indonezia”.
Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucuresti. Luni, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost la Parchetul instantei supreme, unde a semnat procesul-verbal ca a luat la cunostinta învinuirile, el spunându-le procurorilor ca nu vrea sa studieze materialul de urmarire penala.
Adauga un comentariu