Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, afirma ca aproximativ 3.500 de profesori nu au pregatirea necesara pentru a intra la clasa si precizeaza ca un sistem performant poate fi pus in practica prin intermediul unui sistem de salarizare atractiv. „Anul acesta avem 82% titulari, fata de 80% anul trecut. Peste 16% sunt colegi care sunt suplinitori, personal disociat sau personal pensionat si 1,6% din totalul celor 212.000 de posturi de cadre didactice existente la nivelul sistemului national de invatamant preuniversitar sunt ocupate cu personal necalificat. Poate parea un procent mic, dar este vorba de aproape 3.500 de colegi care nu au pregatirea necesara pentru a intra la clasa si acest lucru constituie o preocupare a Ministerului Educatiei, dar va putea fi pusa in opera doar impreuna cu un sistem de salarizare suficient de atractiv pentru a permite accesul in sistemul de educatie al celor mai performanti absolventi ai invatamantului superior„, a declarat ministrul Sorin Cimpeanu.
Vezi si Mesaj emotionant transmis de premierul Victor Ponta, elevilor din Romania
Pe de alta parte, ministrul a mentionat ca noua structura a anului scolar va cuprinde o saptamana de vacanta in plus in iarna, astfel incat pe 11 ianuarie elevii isi vor relua cursurile. Ministrul a indicat ca 4% dintre copii invata in scoli care nu detin autorizatie de functionare si ca acesta este un procent foarte mare. „Este o situatie care treneaza de foarte mult timp, dar inexistenta autorizatiei de functionare nu inseamna neaparat ca avem de-a face cu conditii neigienice, improprii. Sunt multe situatii in care nu ai ce face — ma refer la acele situatii in care am dat exemplul deja in scoli vechi cu plafonul la joasa inaltime, care nu corespund criteriului parametrului volum de aer. Sunt alte scoli — cladiri istorice, ale unor colegii binecunoscute — care din cauza situarii foarte aproape de trotuar nu indeplinesc acest criteriu, deci nu pot obtine autorizatia sanitara de functionare. Pe de alta parte, cea mai mare parte, peste trei sferturi dintre cauzele care au stat la baza neobtinerii autorizatiei de functionare se refera la lipsa de alimentare cu apa si canalizare. Aceasta este o situatie care trebuie privita in contextul respectivei comunitati locale, mai cu seama ca nici macar infrastructura scolara nu tine de Ministerul Educatiei, tine de comunitatea locala, de consiliile locale”, a spus Cimpeanu. Ministrul Educatiei a reiterat ca nu este necesara efectuarea de anumite analize medicale in mod obligatoriu pentru elevi la inceputul anului scolar, ci de adeverinta medicala si certificat epidemiologic. Sorin Cimpeanu a mai spus ca manualele scolare pentru clasele a XI-a si a XII-a vor fi decontate in limita a 55 de lei incepand din septembrie pana la sfarsitul lunii decembrie.
Sunteti un gentleman, dle ministru, numindu-i colegi. Dati-i afara din sistem, inchideti tarabele universitare si deschideti ochii la rigoarea examenelor din universitatile traditionale. Pana atunci platiti-i bine pe cei buni, iar celor 3500 injumatatiti-le salariile …de tot!