National

Sondaj IRES: Romanii vor un nou partid politic, fara de Traian Basescu

Publicat: 12 apr. 2013
1

Un sfert dintre romani isi doresc crearea unui nou partid politic in Romania, arata un sondaj realizat de IRES. Unul din patru romani crede ca asociatiile pot reprezenta mai bine decat partidele nevoile comunitatii. Drept dovada, Fundatia Miscarea Populara, ce ar putea deveni partid, este si ea agreata de alegatori, insa numai daca nu-l include si pe Traian Basescu, conform Agerpres.

”Unul din patru romani considera necesara aparitia unui nou partid politic in Romania. Potrivit studiului, 31% dintre respondenti cred ca un nou partid ar trebui sa fie de dreapta, 21% opteaza pentru necesitatea unui nou partid de stanga, iar 22% sunt de parere ca un nou partid ar trebui sa fie de centru”, spun concluziile studiului.

Cei mai multi dintre cei care simt nevoia unui nou partid sunt femei ce apartin mediului urban, din Moldova, cu studii elementare, fara un loc de munca in prezent si care voteaza cu PP-DD.

In ochii romanilor, Traian Basescu e piatra de moara a Miscarii Populare

Recent formata, Miscarea Populara condusa de sociologul Marian Preda,este cunoscuta in randul oamenilor, dar 73% dintre respondenti nu ar vota-o daca Traian Basescu ar face parte din formatiune. Totodata, unul din sapte respondenti sunt de parere ca fundatia a aparut ca o consecinta a disputelor din cadrul PDL.

”61% dintre respondenti au auzit de Miscarea Populara. 38% dintre participanti au o parere buna si foarte buna despre aceasta, in timp ce parerea a 46% dintre respondenti este proasta si foarte proasta. Mai mult de jumatate (58%) dintre intervievati spun ca nu ar vota Miscarea Populara daca aceasta se transforma in partid politic, in timp ce 28% ar vota in favoarea acesteia.

La un eventual scrutin, 9% dintre respondenti spun ca ar vota cu Miscarea Populara. Procentele reprezinta indicele de acceptabilitate al unei eventuale formatiuni si nu indica intentia propriu zisa de vot. 26% dintre participanti cred ca Miscarea Populara are o doctrina de centru, 23% o pozitioneaza la dreapta, in timp ce 14% cred ca este de stanga”, mai arata cercetarea sociologica.

Sondajul IRES a fost realizat in 9 aprilie, pe un esantion reprezentativ de 1.229 de persoane, cu o marja de eroare de 2,9%.
Adauga un comentariu