Local

Societatile de asigurari isi abandoneaza clientii la nevoie

Publicat: 14 apr. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:11719;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Vasile Apetrei pretinde ca banii primiti de la societatea de asigurari nu ajung nici pentru plata manoperei reparatiilor acoperisului distrus de un incendiu •Valoarea despagubirii a fost calculata conform legislatiei in vigoare, luandu-se in calcul vechimea locuintei

Pe data de 19 martie, in jurul orei 5, la locuinta lui Mihai Antoci, din strada Silvestru nr.24 A, datorita unui scurt-circuit la instalatia electrica a izbucnit un puternic incendiu. Deoarece locuinta sa este lipita de cea a lui Vasile Apetrei, incendiul s-a extins la casa acestuia, acoperisul fiind mistuit aproape in totalitate. „Era intr-o duminica dimineata si dormeam bustean cand am fost trezit de strigatele vecinilor. M-am trezit buimac si abia am avut timp sa ies din camera unde dormeam pentru a vedea cum incepe sa arda si acoperisul casei mele. Vecinii au chemat pompierii si pana la sosirea lor am incercat eu sa sting flacarile cu ajutorul unui instinctor cu spuma si a unui furtun, cu apa de la robinet”, ne-a povestit Vasile Apetrei. In procesul verbal de interventie nr. 6 din 19 martie 2000, intocmit de pompierii militari, se mentioneaza ca „…incendiul s-a propagat si la acoperisul imobilului apartinand lui Apetrei Vasile, care a ars pe o suprafata de circa 80 mp si s-au degradat peretii si planseul pe circa 150 mp. Deoarece avea incheiata o asigurare facultativa pentru cazurile de pagube provenite din incendii sau alte calamitati la Asigurarea Romaneasca Asirom, Apetrei a mers sa-si incaseze banii necesari pentru repararea acoperisului. „Am mers la Asirom sa vad ce trebuie facut ca sa incasez despagubirea pentru a ma apuca de reparat casa. Era o vreme umeda, cu lapovita, si am cumparat niste folie de nylon cu care am invelit acoperisul pentru ca apa sa nu-mi strice si mai mult peretii. De la societatea de asigurari a fost trimis un inspector, iar dupa incheierea formalitatilor eu am primit numai 7 milioane de lei. Cum este posibil asa ceva ? Polita incheiata, in 1996, este pentru 50 de milioane de lei si mie mi-au dat numai atat ? Cu banii astia nu pot plati nici oamenii care trebuie sa lucreze, dar materiale cu ce sa iau ?”, ne-a spus revoltat pagubitul care are o familie compusa din opt persoane din care trei minore, singurul venit fiind salariul sotiei. Apetrei este somer si deocamdata nu primeste ajutor de somaj, neavand posibilitatea sa-si cumpere cele necesare pentru reparatia casei. Proprietarul recunoaste ca locuinta este veche, dar sustine ca a investit 150 de milioane de lei si pretinde ca Asirom sa-i plateasca contravaloarea operatiilor si materialelor necesare pentru ca imobilul sa arate ca inainte de incendiu.

Despagubirile acordate de Asirom au fost calculate in functie de vechimea locuintei

Conform legislatiei in vigoare, valoarea despagubirilor nu poate depasi valoarea pagubei provenite din incendiu. „Locuinta este construita in 1953 si valoarea acoperisului nu poate fi egala cu a unuia nou. In urma constatarii la fata locului, s-a facut un deviz antecalcul, din care a rezultat pretul construirii, la preturile pietii, a unui acoperis nou. Conform normativelor, din valoarea rezultata s-a scazut uzura acoperisului care a ars, rezultand o suma de 7 milioane de lei, bani care au si fost dati asiguratului, pentru a-si putea cumpara materiale de constructii”, ne-a spus Gheorghe Dragan, directorul Asirom Iasi. Deoarece legea prevede ca se platesc si daunele provocate de masurile luate pentru stingerea incendiului, s-a facut, in urma cu trei zile, o noua reevaluare a pagubelor. „Am constatat ca parchetul s-a umflat datorita apei folosite de pompieri, lucru care nu a fost observat la prima evaluare a pagubelor. Se va face o noua recalculare a despagubirii, urmand sa acordam si diferenta de bani care va reiesi din calcule. De asemenea, daca pagubitul vine cu o adresa din partea Conel care sa ateste necesitatea inlocuirii instalatiei electrice, si aceste sume vor fi despagubite de Asirom. Vreau sa precizez ca, desi noi am dat cele 7 milioane de lei in avans, pagubitul a prezentat bonuri care justifica 5.020.000 de lei, restul sumei fiind justificata cu bonuri de motorina sau bonuri de mana pentru transportul cu caruta a unor materiale”, ne-a spus inspectorul Sorin Tuliuc.
Cert este ca Vasile Apetrei a cheltuit banii primiti ca despagubire pentru cumpararea de materiale de constructie necesare reparatiilor. „Bani pentru plata mesterilor de unde sa iau ? Peste tot unde am fost mi s-au cerut 5 milioane de lei numai pentru manopera acoperisului, dar mai trebuie sa schimb parchetul si sa varuiesc peretii. De unde sa iau bani? Sunt asigurat si trebuie sa mi se plateasca tot. Am fost la vreo cateva firme de constructii si mi-au spus ca ma costa 15 milioane de lei toata reparatia si mie mi-au dat numai 7 milioane de lei. Este corect asa?”, se intreaba pagubitul.
Cristian DONOSE
Adauga un comentariu