Eveniment-Social

SOCANT! Un mare preot iesean risca sa faca puscarie dintr-un motiv incredibil – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 02 ian. 2014

@ Incredibil, dar adevarat! @ In Romania se poate face puscarie din motive halucinante @ Un cunoscut preot iesean este la un pas sa ajunga dupa gratii dintr-o cauza socanta: a contribuit la reabilitarea uneia dintre cele mai vechi biserici din tara noastra, ce dateaza de acum aproape jumatate de mileniu @ Autoritatile i-au intocmit deja dosar penal, iar acesta se asteapta oricand sa fie arestat @ Dincolo de toate acestea, un reputat specialist iesean in domeniul istoriei artei scoate la iveala o serie de probleme grave petrecute in timpul restaurarii acestui lacas de cult

Situatie dramatica pentru unul dintre cei mai iubiti si apreciati preoti ieseni. Acesta este implicat intr-o ancheta de amploare a autoritatilor locale si nationale. Cu toate ca nu a facut rau nimanui si ca, dimpotriva, sustine ca a muncit aproape 20 ani pentru a reabilita Biserica Nasterea Maicii Domnului a Manastirii Socola, parintele Iustin Neagu considera ca este victima sistemului birocratic din tara noastra si a obtuzitatii autoritatilor.

Monument de patrimoniu UNESCO?

Originar din localitatea Ghijasa de Jos – Sibiu, parintele Iustin a ajuns la varsta de 63 ani purtand povara unor dureri ascunse, dar si a unor necazuri apasatoare. Venit in 1994 preot-paroh la Biserica Socola, acesta marturiseste ca tot ceea ce a facut a fost din dragoste de Dumnezeu. El a acceptat sa istoriseasca trecutul deosebit al lacasului de cult pe care il pastoreste. „Noi ne aflam aicea intr-o biserica monumentala! Ea este inscrisa in lista de patrimoniu national, dar si a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO). Aceasta, ca lacas de cult, a cunoscut mai multe etape: prima a fost cea de manastire de maici, intaia stareta fiind chiar fiica fondatorului acesteia, adica a lui Alexandru Lapusneanu, Sultana. Fiind manastire ctitorie domneasca, in jurul acestei starete princiare s-au adunat femei din elita Moldovei, toate cu un nivel de cultura foarte ridicat… Din acest motiv, timp de aproape 300 de ani, au fost numite colectivul de maici «didascalele», adica femei cu multa invatatura de carte. De asemenea, o a doua etapa importanta a fost cea din timpul lui Veniamin Costachi, mitropolitul Moldovei in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Acesta, in anul 1803, schimba rostul manastirii de maici si aduce calugari de la Manastirea Agapia. Aici el a fondat Seminaria Veniamina, adica Seminarul de Teologie, care a luat o asemenea amploare, prin personalitatile care au predat aici, precum Episcopul de Roman, si continuand cu mari dascali, printre care a stralucit un mare duhovnic, Popa Duhu si apoi Filaret si Iulius Criban. Pentru acest motiv a devenit cel mai mare centru de cultura al Moldovei si chiar al tarii si era cunoscut, in toata Europa, ca «Sorbona» tarii noastre. Mutatia aici s-a produs la finalul secolului al XIX-lea ,cand seminarul de aici a fost dus langa Mitropolie”, povesteste parintele.

Chinurile procesului de reabilitare

Usor-usor, preotul prezinta si istoricul bisericii din ultimii 20 ani. Acesta spune ca ca desi la inceput a primit aviz favorabil din partea autoritatilor pentru restaurare, faptul ca a incalcat o serie de clauze i-a adus sanctiuni din partea organismelor de control. „Lucrarile de reabilitare au inceput in 1994 cand eu am ajuns aici. Ele au durat 14 ani. Atunci, asa am gandit si apreciat eu, am construit si o clopotnita. Asta pentru ca acel clopot mare care exista, in greutate de patru tone si asezat pe pronaos intr-o turla foarte masiva, a produs fisuri foarte mari. De aici a inceput cea de-a III-a mare etapa importanta a bisericii, respectiv cea de restaurare si reabilitare. Eu consider aceasta etapa ca fiind o noua epoca, deoarece lucrarile au fost cel putin egale cu ceea ce a facut domnitorul Lapusneanu. In acei ani (anii ’90 – n. r.) eu eram la Mitropolie si, Inalt Prea Sfintitul Daniel mi-a spus sa fac ceva pentru acest lacas de cult…. Astfel, cu binecuvantarea lui, s-a lucrat cu foarte mult spor aici. Noi in paralel am facut si documentatia, fiind sub egida Ministerului Culturii de la conducatorul acestui organism de atunci, Ion Caramitru, si am primit aviz favorabil pentru lucrari, cu toata documentatia necesara. Aici erau si niste clauze pe care, sincer sa va spun, noi nu le-am putut respecta intocmai! Am trecut putin legea, dar nu pot spune ca am incalcat-o”, recunoaste acesta.

I-a fost intocmit dosar penal

Faptul ca a intervenit si a facut modificari in structura si volumetria bisericii a determinat, din partea organelor de control, intocmirea unui dosar penal pe numele preotului. Acesta recunoaste ca a gresit, dar ca a fost nevoit sa faca acest lucru pentru a duce la bun sfarsit lucrarea. „Din aceasta cauza mi-a fost intocmit dosar penal, existent si acum pe numele meu… El este sub rezerva, dar oricand pot fi condamnat pentru ceea ce s-a intamplat! Eu consider ca a fost un act de foarte mare curaj ceea ce am facut si nu incurajez pe nimeni sa mai faca asa ceva… Am de partea mea argumentele logice si istorice! Totusi, vreau sa spun ceva: se doarme, inconstient, la toate nivelele institutiilor noastre. Eu am lucrat aici timp de 8 ani, cu o semi-documentatie, fara ca cineva sa vina si sa ma intrebe ceea ce fac! Totusi, eu nu pot acuza nimic, pentru ca nivelul meu nu-mi permite. Autoritatile nu au dreptate deoarece nu au iubire si intelepciune si cred ca avem de-a face cu o crasa incompetenta profesionala! Chiar daca nu avem aviz in realizarea picturii, eu vreau sa va spun ca lucrarea de aici ar trebui sa fie apropiata de ceea ce inseamna pictura religioasa, care respecta si toate conditiile icoanei. Prin comparatie, este superioara mizeriei care s-a facut la manastirea Agapia! Eu i-am provocat si i-am intrebat pe reprezentantii institutiilor culturale, daca stiu conditiile icoanei si ei au spus ca nu-i intereseaza decat de legalitate”, mai dezvaluie preotul.

Atacat de bolnavii psihici

Trecand peste aspectele ce tin de refacerea monumentului, Iustin Neagu povesteste ce inseamna experienta sa ca preot in curtea unui spital plin cu bolnavi psihic. Acesta recunoaste ca doar daca ai devotament, poti rezista. „Doar daca ai devotament sau dragoste, atasament la cauza, poti rezista! Trebuie sa ai capacitatea de participare si implicare la realitatile care sunt date. Daca ai lipsa de vocatie, este imposibil sa reusesti intr-un asemenea loc… Aici sunt situatii in care bolnavul, cand ii dai sa sarute crucea, el te musca de mana. Eu am multe rani din cauza asta. Totusi, daca este intelegere, dragoste si bunatate, atunci este foarte usor”, concluzioneaza, cu lacrimi in ochi, preotul.

Atentat la o biserica de patrimoniu national

Un reputat specialist iesean in domeniul istoriei artei, prof. univ. dr. Gheorghe Macarie, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), scoate la iveala o serie de probleme grave petrecute in timpul restaurarii acestui edificiu istoric. „In reabilitarea acestui monument sunt atentate la arhitectura originala, modificându-se structura initiala a monumentului – a fost desfiintat cimitirul medieval din jurul bisericii, care se integra perfect în ambientul natural si cultural al acestui monument. În cimitir se aflau pietre funerare, desemnând personalitati ecleziastice ale vechii manastiri si ale cadrelor didactice de renume care au predat la Seminarul Teologic de aici, între 1803 si 1893, când acesta s-a mutat în actualul sediu al Facultatii de Teologie, lânga Mitropolie (Palatul domnitorului Mihail Sturza – n. r.). Printre aceste personalitati se numara si Isaia Duhu (personajul lui Ion Creanga – n.r.) si arhimandritul Giusca, succesiv directori ai Seminarului. O parte din aceste placi au fost mutate în vestul spatiului înconjurator al bisericii, lânga un alt memorial edificat acum câtiva ani”, a dezvaluit acesta. Inclusa pe Lista Monumentelor de Patrimoniu National, avand codul IS-II-m-A-03757, Biserica Socola este o constructie ce dateaza din jurul anului 1560, fiind ctitorita de domnitorul Alexandru Lapusneanu, cel care a condus Moldova între: septembrie 1552 – noiembrie 1561 si octombrie 1564 – 9 martie 1568. De-a lungul anilor, ea a fost refacuta si transformata de mai multe ori. 
Comentarii
 • Dar poate i se face dosar si preotului Grigore C-tin (fiul altui preot escroc ce are parohie vis-a-vis de fostul Bazar)deoarece racolează persoane în Tribunalul Iaşi şi le promite că le va cîştiga procesele ptr recuperarea taxei auto contra sumei de 500 Euro. De asemenea acesta se mai şi laudă că are influenţă în instanţă deoarece el este şi juristul Mitropoliei Iaşi pe linie de silvic. RUŞINE părinte să cerşeşti 500 Euro, mai ales şi de la cunoscuţi şi prieteni. De fapt prietenia a fost numai pentru a intra în posesia celor 500 Euro că de altfel nu era o prietenie sinceră. Nici în preoţi nu mai avem încredere în ziua de astăzi. Mare porc eşti!

 • nu pot sa cred ….ce se intampla in tara noastra este o mare bataie de joc…..acest preot nu si-a cumparat o masina…nu si-a facut o casa ci a muncit cot la cot cu oamenii pt aceasta biserica si a facut un locas in care oamenii bolnavi din spital vin si isi gasesc o alinare…….mare pacat…va bateti joc de oamenii care au credinta iar adevaratii hoti isi contruiesc vile pe banii nostril si nu ii vede nimeni…..rusine!!!!!!

  • Biserica Socola,este in primul rand un izvor istoric viu al existentei noastre ca natie.Ca sa ajungi sa faci asemenea modificari arhitecturale unei cladiri vechi de 500 de ani..TREBUIE SA FII INTR-O DOAGA.Pana sa se apuce domnu’popa de restaurare..arhitectura bisericii era in stil rusesc cu turle in forma „bulbului de ceapa”..acum nenea a schimbat total fata locasului dandu-i un stil „stefanian” din pur egoism …
   Ce ar insemna sa ne apucam sa modificam toate lacasurile istorice din Iasi(Barboi,Banu,Barnovschi,Spiridon,Golia etc)si sa le punem turle ascutite ca cica e FITZA..nu?.Asa au fost construite..asa le lasi,de le restaurezi..fa-o in acelasi stil.
   Asa ca domnule popa….iti doresc sa petreci mult timp meditand asupra faptelor tale.Ai fost infestat cu „saracia duhului”,cand te-au muscat de mana pacientii de la Socola,iar Bunul Dumnezeu te va ierta..poate si noi..dar nu vom uita..

   • Da sigur, ce taare, iar cei care trebuie sa verifice corectitudinea lucrarilor stau linistiti pana la terminarea lor si apoi fac galagie ca nu s-a respectat nu stiu ce…de ce nu vad si dosarele lor scoase in presa…pt incompetenta pt ca modificarile nu s-au facut peste noapte.Acest preot a gresit, da, si isi asuma asta, dar a facut ceva , nu a furat,cred ca daca fura ca multi altii nu patea nimic.E usor sa ii condamnam pe cei care nu stau cu mainie in san(ca cei care ar fi trebuit sa verifice lucrarile, cei abilitsti si platiti pt asta)

   • Andrei, intr-aevar esti un bun crestin: „Bunul Dumnezeu te va ierta..poate si noi..dar nu vom uita.. „. Asta ai inteles tu din esenta crestinismului: sa ierti – daca vrei, sa nu uiti niciodata, adica sa-ti tot aduci aminte si sa-l pomenesti „de bine”. Daca nu uiti, sigur nu-l ierti, prietene!!! Nuzic, in principiu ai dreptate, dar ce facem cu autoritatile sau cu smecheri acoperiti de acestea care au lasat cladiri istorice in paragina si apoi le-au demolat ca, draga Doamne prezinta pericol” (vezi mai ales in Bucuresti, pe Grivitei, dar si in alte orase)? Sau cu cei care au „restaurat acoperisul Palatului Culturii, sau Poarta Sarutului ???

    • Tine,cred eu de fiecare dintre noi,cat de buni crestini,musulmani,..etc suntem..important e sa ai o coloana vertebrala dreapta pe lumea asta.Eu nu pot sa merg pe ideea ca nu trebuie sa il cert pe unu dor prin simplul fapt ca mai sunt si altii..Normal ca trebuie sa raspunda si cei in drept ce trebuiau verifice acele lucrari,dar asta nu il absolva cu nimic pe nenea care oricum a facut cu buna stiinta ce a facut.Daca esti un om normal,ridici un deseu de pe strada si il pui la locul lui indiferent daca in jurul tau sunt munti de gunoaie.Trebuie sa tratezi individual daca vrei sa scapi de epidemie (ai gresit,plateste..)

 • Parintele Iustin de la bisrica Socola este unul dintre preotii cu adevarat traitori ai credintei in Hristos.Plin de har de blandete iar rugaciunea lui este impletita cu lacrimi. Oare poate cineva sa aline suferinta muta a bolnavilor psihic, ani de zile asa cum a facut-o si o face pr. Iustin? Dar de biserica Spitalului de boli psihice de la Sipote, unde parintele merge saptamanal si face sfantul Maslu, a auzit cineva? Sunt doua asezamintela care parintele slujeste cu atata dragoste alinand suferinta bietilor bolnavi. Pe langa rugaciune,parintele merge incarcat cu haine si alimente toate achizitionate din venitul propriu al sfintiei sale. Mare pacat sa lovesti intr-un asfel de slujitor al Domnului!

 • Cine esti tu FRED ? sa judeci un om si un preot? eu nu stiu de parintele Iustin decat ca e un mare facator de bine de minuni…a salvat suflete, face slujbe cu lacrimi, au mincat din mina lui nenorociti bolnavi prishici si oameni normali, are o biserica o gradina…cum de va permiteti sa minjiti casa Domnului ? satenelor…slatirea pe voi si daca nu stati in genunchi sa va cereti iertare de la Domnul iadul cascat cu goc si pucioasa va asteapta!

   • Elle, stai fato linistita, daca tu esti obisnuita sa stai in genunchi la fel.atii, noi, astilalti, suntem cel putin bipezi. In alta ordine de idei, ca sa-ti urmez (i)logica : cine esti tu, ELLA ? sa judeci un om ? cum de-ti permiti sa condamni pe cineva pe care nici nu-l cunosti ? Sateno ! (bine, am inteles ca vroiai sa scrii SatAnelor, dar ti-a iesit altceva, insa imi place sa te oftic) Slanina pe tine si iadul cascat cu joc si lucioasa te asteapta ! Na ! Ti-am zis-o !

    • nu-s fata ma…si esti tare cascat, vezi sa nu pici de pe piedestal…ai avut noroc ca aici nu se pot corecta textele…cand am citit articolul nu eram in banca de-a intaia ca tine prostanacule…ce mi-ai zis? nu ai avea curaj in fata…iadul sa te inghita

     • Da’ nici barbat nu pari… De fapt, ce esti tu, asexuatule ? Un cre(s)tin ? D-ala care umbla cu blestemele in suflet si in gura cum umbla cioara din plop in plop ?

 • Din acest articol lipseste IMPRICINATUL PRINCIPAL – Directia judeteana de cultura.
  Luati-i la intrebari pe aia care, vorba parintelui, dorm in papuci. N-a vazut nimeni, in atitia ani, ca se restaureaza Socola ?! Maaarele profesor Macarie unde era cind se darimau tavanele lui Lapusneanu?

 • Monument istoric distrus: Biserica din satul Feredeni, com Deleni jud Iasi, termopane, postere,etc etc. Nu stiti decat sa impartiti banii.

 • parinte sa nu deznadajduiti, ceea ce vi s-a intamplat nu e o nenorocire, e o partasie cu suferintele domnului Isus. Dumnezeu sa va binecuvanteze, ceea ce se vede nu e ceea ce se intampla cu adevarat, lucrarile lui Dumnezeu sunt diferite de cele ale oamenilor.

  • Ea, prinsa in pat cu altul: „Iubitule, nu-i ceea ce pare”. Ma pis pe mine de râs când vad atâta prostie…

   • Cascat esti si pisa-te in gura celei care te-o facut..defapt singur te caracterizezi ap(r)ostolul (i)ud(a) …razi de preoti ? razi de oameni fara sa-ti pricinuit ceva ?razi de Dumnezeu acum in zile de dupa Craciun? „Facă-se masa lor înaintea lor cursă, răsplătire şi sminteală;
    Să se întunece ochii lor, ca să nu vadă şi spinarea lor pururea o gârboveşte;
    Varsă peste ei urgia Ta şi mânia urgiei Tale să-i cuprindă pe ei;
    Facă-se curtea lor pustie şi în locaşurile lor să nu fie locuitori;”-„Şterşi să fie din cartea celor vii şi cu cei drepţi să nu se scrie”

    • Cre(s)tinule, ia spune-mi, dar sincer, te rog : in cazul in care tu ai dreptate si eu ma-nsel, de ce nu-ntorci TU si celalalt obraz ? Cre(s)tinesti gânduri si cre(s)tinesti urari, braaavo, sa-ti fie de bine, m-ai aranjat ! :))) In pro.stia ta sunt sigur ca mai esti si convins ca toate urgiile, cartile alea imaginare ale viilor si mortilor, iadul ala inchipuit, precum si dumnezeul tau inventat chiar exista… Sarmana fiinta chinuita !

     • demonule…nu ierti nici tie nu-ti vor fi iertate , ataci un preot fara motiv…anatema sa te arda

   • Nu ma refeream la porcarii de genul asta, ci la legamantul deosebit intre HRISTOS si sufletul martir prin indelunga rabdare a suferintelor si nedreptatilor, acea uniune cu Dumnezeu pana la sange, prin lupta de suferinte in mijlocul ocarilor lumii si a necazurilor.Iar cine este cu El în suferință, va și împărăți împreună cu El în Împărăția slavei și a bucuriei nesfârșite.

    • „Imparatia” cui ? Unde se afla ? Vezi ca delirezi, amice. Si unde ziceai ca se duc copiii „martiri” din Somalia (si nu numai), cei ce mor de foame inainte de a fi trait ? Imparatesc si ei pe undeva, impreuna cu „el” ? OAMENI buni, aveti un creier, incercati sa-l FOLOSITI… Brrr ! Unde poate aduce pr.ostia si orbirea o fiinta umana APARENT normala…

     • toate relele se intampla din cauza oamenilor, ce fac oamenii ca sa traiasca bine? Avem de toate aici pe pamant, numai ca nu sunt bine administrate de guverne si bogati, de acei copii trebuie sa ne ocupam noi, nu Dumnezeu din ceruri, nu trebuie sa faca Dumnezeu ceea ce putem face noi. Ceea ce semanam culegem, iar daca recolta nu e buna dam vina pe Dumnezeu.

 • Parinte Dumnezeu sa te aiba in paza! Ai facut lucruri minunate pentru Spitalul Socola. Toti salariatii iti dorim sa fii sanatos si sa rezisti tuturor rautatilor!

 • Parintele a facut foarte bine,ca a reconstituit ce putea sa se strice.ce sa intelegem,mai bine sa se darame sa nu mai avem nimic s-au sa salvam,sa recuperam ce se putea pierde pentru totdeauna?FOARTE BINE A FACUT PARINTELE SI PACAT CA ESTE ACUZAT.STITI CATE CASE,CLADIRI EXISTA IN PATRIMONIUL NATIONAL SI SUNT LASATE SA SE DARAME SI NIMENI NU VEDE SI NIMENI NU FACE NIMIC!!

 • Nu e incredibil,deoarece in tara asta nu poti sa faci ceva de capul tau,mai ales daca biserica este in patrimoniu.Nu ai voie sa ridici nici un pai de jos,decat cu aprobarile inaltilor prelati.Oricat de multi bani are biserica,ea nu va da un leu pentru vreo astfel de reabilitare.Banii trebuie sa vina de la autoritati,iar inaltii trebuie sa dea aprobare.In rest stai linistit chiar daca se darama pe tine.Asta e legea.

  • Oricum parintele Iustin nu a gresit in asa hal incat sa fie cu dosar penal sau sa fie inchis, deci turlele actualei biserici de la Socola seamana cu cele de la Voronet…asta e greseala ? Dumnezeu il va apara pe parinte pentru ca dansul e slujitorul fidel al Divinitatii…parintele este facator de minuni,a vindecat, a scos dracii din bolnavi, este un vizionar, ca si toti marii duhovnici patimeste astazi, iar maine va primi coroana ceea ce noi muritorii de rind nu cred ca o vom mosteni pentru ca acum in Sfintele SARBATORI suntem la buza iadului…cu totii vom muri si ce-i important este ca lovim in ceea ce ne-a mai ramas: bisericile , manastirile si slujitorii lor.

 • parintele Iustin lacrimeaza cand vorbeste despre pace, intelegere, iubire, iar lacrimile devin ele insele rugaciune tanguitoare pentru pace, pentru intelegere, pentru iubire. lacrimile-rugaciune

   • Nu. Absolut nici o relevanta nu are ceea ce insinuezi. Exista biserici in curtea multor spitale chiar in iasi: spitalul sf. spiridon, spitalul clinic de recuperare, spitalul militar…etc. Exista biserica chiar si in incinta penitenciarului.

 • Nu incape indoiala ca preotul a gresit. El nu treieste in secolul 21? Monumentele istorice au un statu special. Bunavointa nu este de ajuns, cand faci o lucrare ca asta.

 • eu nu inteleg de ce va certati????si am o intrebare pt voi….cum era mai bine….sa fi lasat biserica in paragina???….sau ca a refacut aceasta biserica???a mai facut si un parc unde se pot plimba cei bolnavi????

 • Acest preot este cu adevarat ‘trimisul lui dzeu” dar de ce nu vedeti atitudinea lui SIRBU VASILE DIN PODUL IOLAIEI care a facut din biserica un locas al al lui si ptr el.Si a constriut hotel impreuna cu asa zizul ”paznic ”GAVRIL”” si a dus biserica in derizoriu .Cinta la strana „”GUNOAIE care traiesc cu finii lor si fostele ”curve” actuale ”mironosite” acesta este „”POPAAAAA”” NU PREOT mai ales ca a omorit si un om prin accident si mai are curaj sa propavaduiasca ”cinstea si credinta” RUSINE” MIINE in cimitir va fi prilej de imbogatire isi va aduna bani de inca o ”masina s au de vreun imobil.OAMENI buni nu va lasati indoctrinati de acesti ”impostori care umbla si iau ”agoniseala batrinilor”

 • Dumnezeu sa va aiba in paza Sa, Parinte. Este foarte bine ca ati luat aceasta decizie de a renova biserica, inainte de a o lasa sa se darame. Nu va ingrijorati, toate lucrarile nu s-au facut intr-o napte, astfel ca acestea sa mire pe cineva, cei ce ar fi trebuit sa vada (autoritatile competente) au vazut, dar in loc sa va sustina si sa va ajute, v-au invinuit. Sunt multe exemple in Sfanta Scriptura de situatii asemanatoare.
  Dumnezeu sa ne ajute, pe toti, pe tot poporul drept credincios.

Adauga un comentariu