Actualitate

Socant: un cunoscut patron din Iasi, actionat in instanta. Iata ce acuzatii grave i se aduc

Publicat: 17 iul. 2016
1

@ Peste o suta de ieseni si-au pierdut locurile de munca si urmeaza ca si alte persoane sa fie concediate din cadrul aceleiasi firme, iar acestia sunt pregatiti sa-l dea in judecata pe patronul firmei @ Disponibilizarile s-au facut in situatii cu totul scandaloase, oamenii fiind anuntati ca-si vor pierde locurile de munca cu doar doua zile inainte de data concedierii propriu-zise @ Pe langa faptul ca nu a fost respectat preavizul de concediere, oamenii mai acuza patronatul firmei ca nu si-a achitat obligatiile financiare catre salariati si i-a fortat pe acestia sa demisioneze @ Acestia sunt hotarati sa actioneze in instanta patronatul firmei, din cauza abuzurilor facute in momentul concedierii

Situatia celor peste o suta de angajati ai firmei de transport Unistil SA este cat se poate de scandaloasa, dupa ce societatea patronata de controversatul afacerist Vasile Puscasu a concediat in masa majoritatea salariatilor. Practic, din cei aproximativ 140 de angajati ai Unistil SA, 120 dintre acestia au fost obligati de conducerea firmei sa demisioneze in conditii cu totul si cu totul scandaloase, iar restul urmeaza sa fie concediati in perioada imediat urmatoare. Din cauza abuzurilor din momentul concedierii, oamenii sunt hotarati sa se organizeze si sa actioneze in instanta conducerea firmei Unistil.

Practic, acestia au fost anuntati in zilele de 21 si 22 iunie de catre conducerea firmei ca trebuie sa-si dea demisia pana in data de 23 iunie (vezi facsimil), practic la doua zile dupa ce au fost anuntati ca-si vor pierde locurile de munca. Cu toate ca acestia au primit o adresa in care erau informati ca perioada de preaviz (perioada prevazuta de lege) este pana la data de 20 iulie, oamenii nu au mai putut lucra inca din data de 23 iunie, atunci cand a expirat contractul 89/2006, in baza caruia firma Unistil efectua transport public local de persoane.

„Pe data de 21 si 22 iunie, majoritatea colegilor au primit preavize, iar pe data de 23 iunie nimeni nu mai putea lucra. Atunci am fost anuntati de conducere ca a expirat contractul de transport pe municipiul Iasi si nu mai sunt locuri de munca. Nu am fost anuntati in conditii legale, cu o luna inainte, in asa fel incat sa ne putem cauta un alt loc de munca in aceasta perioada si nici nu au fost platiti banii integral, asa cum ar fi trebuit. Mai nimeni nu stia nimic inainte de concediere, erau doar zvonuri ca expira contractul, insa credeam ca va fi prelungit. Asa s-a intamplat si anul trecut, cand trebuia sa expire contractul in toamna anului 2015, si a fost facuta o prelungire cu promisiunea ca vor fi aduse masini noi, ceea ce nu s-a intamplat. Noi vrem sa ne unim intr-un grup si sa actionam in instanta la Tribunalul Sindic, pentru a ne castiga drepturile”, a povestit un fost angajat al Unistil SA care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

Angajari si prelungiri de contracte exact inainte de disponibilizari

Oamenii care si-au pierdut locurile de munca in conditii scandaloase, acuza patronatul firmei ca nu s-a achitat nici de obligatiile financiare pe care le avea fata de salariati. „Ieri (11 iulie – n.r) a fost zi de salariu si ni s-a dat inapoi garantia de 500 de lei pe care am lasat-o in momentul angajarii la Unistil. Am primit si o suma de bani, de vreo 150 de lei, pentru perioada 10-22 iunie, cand am lucrat inainte de concediere, insa nu am primit niciun leu pentru concediu sau vreun salariu compensatoriu”, a spus un alt angajat al Unistil SA.

Se pare ca modalitatea prin care majoritatea oamenilor au plecat de la Unistil a fost printr-o metoda de intimidare, dupa cum povestesc acestia, fiind fortati practic sa demisioneze. Mai mult, au existat si situatii in care s-au facut angajari noi chiar cu o luna inainte de expirarea contractului intre Unistil si Primaria Iasi, iar alti angajati au primit prelungiri de contracte tot in aceasta perioada.

„Pe mine m-au chemat si mi-au spus ca trebuie sa-mi dau demisia, ca sa fac demersurile necesare cu banii. Vasile Mocanu, varul lui Vasile Puscasu, s-a ocupat de asta, a mers la intimidare. Am spus ca nu sunt obligat sa demisionez, sa ma concedieze daca vrea. Daca se stia faptul ca expira contractul si nu va fi prelungit, de ce au fost facute angajari in perioada aceasta? Au fost persoane angajate cu o luna inainte de 23 iunie, unui alt coleg i-a expirat contractul in urma cu doua saptamani de aceasta data, dar i-a fost prelungit pe o perioada de 6 luni. Sunt aceste lucruri care s-au intamplat in firma si pe care nimeni nu le-a inteles”, a mai povestit un fost angajat al Unistil SA.

Ce spune patronul Unistil despre situatia creata

SC Unistil SRL Barlad, infiintata in 2001, a raportat o cifra de afaceri de 17 milioane lei si un profit de 400 mii lei pentru anul fiscal 2014. Patronul firmei Unistil, Vasile Puscasu, care este totodata si lider UNPR Iasi, a specificat ca nu stia despre faptul ca nu va mai efectua servicii de transport, motiv pentru care a anuntat angajatii atat de tarziu.

„Eu le-am oferit angajatilor posibilitatea de a se inscrie pe un tabel si sa aleaga fiecare ce vrea sa faca: preaviz, somaj sau sa demisioneze. Decizia a apartinut fiecaruia, au fost unii care doreau sa mearga in strainatate si au demisionat, altii au vrut somaj, iar unii inca mai lucreaza. Totul a venit pe nepregatite, cu toate ca stiam faptul ca expira contractul, nu stiam si faptul ca nu voi mai efectua transport in conditiile in care RATP nu avea suficiente mijloace de transport si functioneaza asa cum functioneaza. Am avut o pierdere colosala, 400 mii lei dati recent pe masini, bani dati pe garantii in strainatate, aceste lucruri nu se vad, dar sunt acesti oameni nemultumiti care ofera aceasta imagine. Au venit si si-au luat toti banii ieri, totul a fost facut corect”, a declarat Vasile Puscasu, patronul firmei Unistil SA.
Adauga un comentariu