Actualitate

SOCANT! Deturnare de fonduri europene la Universitatea Cuza

Publicat: 18 mart. 2013
1

@ Dovezi uluitoare ce vizeaza ilegalitatile flagrante de la Universitatea Cuza @ Cu toate ca au venit fondurile  destinate platii burselor in cadrul unui proiect finantat de Uniunea Europeana, studentii beneficiari anunta ca nu si-au primit banii@ Sindicalistii ameninta ca vor declansa greva generala, deoarece salariile angajatilor au fost taiate drastic

 O parte dintre studentii bursieri ai Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) intentioneaza sa depuna o petitie oficiala prin care solicita lamuriri in legatura cu plata unor burse POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – n.r.). Tinerii doresc sa inainteze petitia rectorului Vasile Isan si prorectorului Carmen Cretu si, in acelasi timp, solicita sa fie primiti in audienta. „Banii pe POSDRU, in cadrul proiectului nostru, au venit, dar noi nu ne-am primit bursele. Este o situatie complet anormala si cerem explicatii oficiale din partea conducerii universitatii”, dezvaluie un tanar. O serie de studente, beneficiare ale burselor prin proiectul „Reconstructia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesionala si egalitate la sanse” (RSF) sunt nemultumite ca nu si-au primit banii pentru ultimele luni. Nonsalant, la inceputul acestei luni, responsabilii de RSF au anuntat ca „deoarece la nivelul UAIC exista, in continuare dificultati financiare, ca urmare a avansarii unor mari sume pe numeroasele proiecte POSDRU, plata burselor sociale este imposibil de realizat, deocamdata”. Totusi, se pare ca, tocmai din cauza situatiei falimentare in care a fost adusa cea mai veche unitate de invatamant superior moderna din tara, aceste fonduri au fost blocate tocmai de catre cei aflati la administrarea Cuza. Daca se dovedeste acest lucru, este vorba de deturnare de fonduri europene. Si este si la Universitatea Babes Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca: saptamana trecuta, mai multi studenti au protestat in fata institutiei tot din cauza neplatii burselor. Dincolo de toate acestea, pentru a se prezenta adevaratul tablou al falimentului anuntat la Cuza, trebuie aratat faptul ca, pe data de 9 decembrie 2011, institutia a semnat cu BRD un contract de credit nr. 3357, care a avut ca obiect obtinerea unei finantari in cuantum de 40 milioane de lei, respectiv zece milioane euro.

Sindicatul, in razboi total cu sefii universitatii

Dupa ce saptamana trecuta, reprezentantii Sindicatului UNIO au solicitat, in termen de ultimatum, ca reprezentantii Consiliului de Administratie (CA) al Universitatii Cuza sa se intalneasca cu acestia in cadrul unei Comisii Paritare de Dialog Social, tocmai pentru a discuta despre reducerile masive salariale, acestia au obtinut o prima victorie. „Inca de vinerea trecuta, eu am avut o intalnire cu prorectorul: prof. univ. dr. Gheorghe Popa (prorector pentru Strategie, Dezvoltare Institutionala si Managementul Calitatii in cadrul UAIC – n.r.) in cadrul careia acesta a stabilit ca maine, 19 martie (astazi – n.r.), fie de la ora 10.30, fie de la 11.00, sa avem, pentru prima data efectiv, o intalnire in cadrul Comisiei Paritare de Dialog Social cu cei din administratia universitatii. Avand in vedere faptul ca rectorul Vasile Isan este seful acestei comisii, ne asteptam ca si el sa participe, insa nu putem garanta pentru prezenta lui. La acest moment, avand in vedere ca avem o discutie oficiala, pana atunci orice presiune suplimentara nu si-ar avea rostul”, a declarat Catalin Lungu, presedinele interimar al UNIO. Cu toate acestea, este putin probabil ca aceasta intalnire sa duca la anularea deciziei de reducere a lefurilor. Mai mult, sindicalistii intentioneaza sa semnaleze aceasta situatie la Bucuresti, in cadrul Federatiei Alma Mater. In fata acestei realitati, reprezentantii UAIC au tinut sa precizeze „la acest moment, in legatura cu aceasta problema nu putem oferi o pozitie oficiala. Aceasta va fi formulata saptamana aceasta”.

Fost ministru al educatiei: „Vorbim de incalcarea legii”

Un fost ministru al Educatiei considera ca, in acest caz, a fost incalcata legea. Interpelat de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), Liviu Marian Pop, fost ministru interimar al Ministerului Educatiei Nationale (MEN), considera inacceptabila decizia universitatii iesene de a reduce salariile angajatilor, fara a consulta sindicatul. „Este inacceptabil, ca in orice alta institutie, fie ca vorbim de una privata, fie de una publica, de a nu-si consulta angajatii sau sindicatul atunci cand vine vorba de masuri ce vizeaza reducerile salariale. Este complet anormal sa nu se intruneasca cele doua comisii, Paritara si de Dialog Social, deoarece acest lucru poate fi foarte usor rezolvat in instanta, de catre sindicalisti si cu efecte colaterale. Totusi, este de apreciat ca, in ultima clipa, conducerea universitatii iesene a decis sa discute cu sindicalistii pe aceasta tema”, a declarat Pop.
Comentarii
 • Eu sunt un manageru` bun, v-am dus cu vorba, m-am ocupat cu ciordeala, iar acum imi demonstrez valentele de securist. Puneti mana pe carte ca mai am niste genti goale pentru transa a III a. Ma mai streseaza si postul ala de decan pe care vreau sa il ocup (e o aroganta de-a mea). Abia astept luna septembrie. Toamna se culeg tezele de doctorat… sau nu. Ne vedem cand ma intorc din Grecia. Va pup dulce cu mustata pe gingii. Hai noroc la o sticla de Babanu (asta sa-l beti voi :)) ) ca eu nu beau, eu sunt particula lui Dumnezeu.

 • Excrocu de Isan umbla cu teancuri de bani la el din salariul grosolan pus tot de el si din spagi grase. Nu se sesizeaza nimeni?

 • Daca se face un memoriu la MEN nu poate fi dat afara?nu cred ca nu exista chiar deloc bani la UAIC.Dar despre investitiile facute spre buzunarul lui Isan nimeni nu spune nimic?

 • Pentru Conducerea UAIC si chiar pentru reprezentantul Sindicatului!
  Nu maiincercati sa prostiti angajatii cu identificarea cauzelor de tipul intarzierii fondurilor pentru proiecte sau cu diminuarea nr.admitantilor in ultimii 2ani.Corect ar fi sa va asumati raspunderea pentru managementul defectuos,reamintindu-va cateva din cele maipaguboase decizii:1. chiria pt cladirea de la Romtelecom,2.salariile cu asa zisul”bonus 30%”pentru cei de la ad-tiv 3.crearea de departam. ineficiente si,implicit, de posturi de directori si directorasi,manageri de(XX) ,asistente ale manag.,magazionere,casiere,s.a
  4.directionarea unor sume sfidatoare spre interesele proprii ale clanurilor stiute,incepand cu DGA Ples… ,sectele,masoneria….

  • 5.De asemenea,revizuiti-va atitudinea ne-deontologica de a face discriminari salariale si de imagine in comunitatea academica in randul facultatilor : cu ce a gresit un cadru didactic de la o facultate,fie ea Fizica,Istoria sau Litere,ca n-a absolvit Sport sau FEAA?Criteriul calitatii a fost de mult ignorat in UAIC, cata vreme s-au contabilizat doar „avalansele”de studenti la unele specializari -asa au crescut salariile celor de la FEAA cu 2-3 norme in plus,chipurile tinute,dar oare timpul fizic era suficient pentru a le desfasura?…iar sirul cauzelor poate continua, Dv. stiti mult mai bine si celelalte ” evadari” de leuti,macar de erau si „leutii” astia gasiti si pusi la cusca precum leii lui Camataru!
   ***DNA,nu mai ai niste custi pentru altii, daca „leii” s-au ascuns undeva sa faca pui?

   • Cum sa fie DNA sau Garda financiara sau orice alta institutie pe fir?Vreti sa fie distrusa armonia institutionala?HA!HA!Nu o sa se rezolve absolut nimic la Uaic!Cei care conduc vor continua sa conduca dupa bunul plac!

Adauga un comentariu