Actualitate

Socant! Biserica transformata in toaleta – FOTO

Publicat: 07 aug. 2012

@ Biserica Sfantul Spiridon din Iasi, de pe bulevardul Independentei, a fost transformata in toaleta @ Pe zidurile turnului clopotnita de la intrarea in biserica este scris „loc pt pishat” @ Autoritatile nu au luat niciun fel de masuri @ Preotul paroh spune ca nu a putut face nimic din cauza proceselor cu primaria si da vina pe o „minte ingusta”

Biserica Sfantul Spiridon din Iasi, vestigiu istoric de mare importanta din secolul al XVIII-lea, a ajuns sa fie batjocorita cum nu se poate imagina. Zidurile turnului clopotnita au fot vandalizate intr-un hal de nedescris. In afara de faptul ca acesta zace de ani de zile intre schele, iar tencuiala sta sa cada, pe zidurile monumentului de mare valoare istorica s-au scris mesaje care intrec orice limita a bunului simt: „loc pt. pishat”. Turnul este trecut si pe lista monumentelor istorice, dar la felul in care arata se pare ca nimeni nu mai intelege semnificatia si rolul lor. Daca mesajul este unul strigator la cer, lucrurile sunt de-a dreptul socante atunci cand se incearca trecerea pe sub turnul impanzit de gunoaie si cu scarile umezite de urina. Culmea este ca din pacate, „avertizarea” scrisa pe turn nu este una lipsita de realitate. Atat in interior, cat si in exterior, se gasesc tot felul de gunoaie. Dar pestilential este mirosul de urina de pe scarile laterale care ar trebui sa ajute la urcarea in turn.

Biserica nu a putut face nimic

Reprezentantii bisericii spun ca nu sunt vinovati pentru ca o astfel de constructie se afla intr-o stare de degradare de nedescris. Asupra autorului care a scris mesajul ce evidentiaza o realitate crunta, nu s-au putut lua niciun fel de masuri. Din cauza proceselor avute pentru a intra in posesia turnului, slujitorii bisericii spun ca nu au putut face nimic pentru ca au abia un an de cand au intrat in posesia lui. Actele de vandalism au fost produse sub ochii preotilor, fara ca nimeni sa faca ceva.

„Neavand pe cine trage la raspundere, nu am avut cum lua masuri. Urmeaza ca asupra turnului sa se execute lucrari de restaurare si consolidare. (…) Au fost acte de vandalism, noi am tot sperat ca procesul sa mearga mai repede. Trebuie sa intretinem, vom curata. Astea sunt relatiile noastre cu turnul” a spus preotul Marian Timofte, paroh al Bisericii Sfantul Spiridon.
Potrivit acestuia, pentru schelele aflate pe langa turn de ani de zile sunt vinovate tot autoritatile cu „minte ingusta”. Chiar si asa, acesta spune ca are in vedere restaurarea vestigiului care a ajuns in toamna anul 2011 in administrarea bisericii. „Asteptam. Numai documentatia a costat un miliard de lei. Turnul clopotnita a fost subiect al proceselor de nationalizare din anul 1948, si doar biserica nu a fost nationalizata. In contextul acelui decret din anul 1948 o minte ingusta nu a facut diferenta si l-a pus in acelasi regim cu anexele spitalului. Culmea este ca in anul 2004, primaria a dat turnul tot in administrarea spitalului, si nu a parohiei. Abia anul trecut am obtinut turnul si am demarat documentatia pentru restaurare din banii bisericii. Minimele lucrari au fost sustinute tot de biserica. Asteptam eliberarea autorizatiei, asteptam provocarea cea mai mare”, a mai afirmat Marian Timofte, preotul paroh

Scurt istoric al monumentului

Biserica Sfantul Spiridon a fost construita intre anii 1747 – 1752 din banii unui boier carturar, Stefan Bosie. Pentru ridicarea acestui lacas de cult trebuie amintita si contributia hatmanului Vasile Ruset si a negustorului Atanasie Lipscanul din Corfu. In anul 1804, a fost reconstruita total.
Comentarii
  • Turnul clopotnitei de la intrarea in curtea spitalului Sf. Spiridon ca pma la biserica mai sunt cam **0 de metri. Dar titlul face materialul nu-i asa ? si mai ales atrage fraierii pe site…

Adauga un comentariu