National

SOC! Victor Ponta a recunoscut tot la DNA: Declaratiile care il infunda pe Tariceanu

Publicat: 25 aug. 2016
1

Victor Ponta l-ar fi dat de gol, fara sa vrea, pe Calin Popescu Tariceanu la DNA! Conform DNA, seful Senatului a intermediat mai multe intalniri intre consultantul israelian Tal Silberstein si fostul premier al Romaniei, Victor Ponta. Totul a aparut la procesul inceput pe 5 august in care Tariceanu e acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dupa ce, in calitate de martor, ar fi dat mai multe declaratii in care ar fi ocolit adevarul. Tariceanu nu a dat declaratii la DNA in acest dosar, prevalandu-se de dreptul la tacere.

Conform adevarul.ro, atunci cand a fost audiat, Tariceanu a negat ca a tinut legatura cu Andronic si Silbestein, dupa ce acestia i-au oferit consultanta la alegerile din 2008. El doar a admis unele intalniri sporadic si a negat vehement ca l-ar fi prezentat/introdus pe israelian altor politicieni din Romania.

Dar, Tariceanu nu stia, se pare, cand a dat declaratia, era ca pe numele celor implicati in retrocedarile pentru „printul” Paul, Curtea Suprema emisese, la solicitarea SRI, mandate de interceptare pe siguranta nationala.

Procurorii spun ca Tariceanu era atat de apropiat de Tal Silberstein incat el nu era suparat ca acesta ii consilia pe rivalii din PDL.

Interceptarile au scos la iveala si faptul ca unul dintre politicienii pe care Tariceanu i-a prezentat lui Silberstein este Victor Ponta. Potrivit interceptarilor, primele discutii dintre Silberstein si Tariceanu, pentru a intermedia o intalnire cu Ponta au avut loc in aprilie 2012.

„Vrei… vrei ca eu sa aranjez ceva cu celalalt tip”, il intreba Tariceanu, pe Silberstein, in dimineata zilei de 2 aprilie 2012. „Daca e posibil, da”, spunea israelianul. „Bine, nu stiu cand va fi el disponibil, dar pot sa ma intalnesc cu el la Parlament”, promitea Tariceanu. Cateva ore mai tarziu, Tariceanu a revenit: „Bine, ce pot sa-ti spun este ca am discutat cu prietenul meu, cu care intentionezi sa te vezi… … si va fi disponibil doar maine la 9.45. E ok pentru tine?…La mine…”, spunea politicianul. „9.45. Perfect”, confirma Silberstein. „Da. Daca vrei sa discuti cu mine alte chestiuni, poti sa vii mai devreme si…”, explica Tariceanu, scrie sursa citata.

Potrivit interceptarilor, Silberstein discuta cu Tariceanu si pe e-mail si pe BBM, serviciul de mesagerie de la BlackBerry.

Ponta ar fi recunoscut in fata procurorilor ca Tariceanu i-a intermediat mai multe intalniri cu Silberstein in 2012 si in 2013. „Au fost intalniri private, la care nu imi amintesc daca a participat si Calin Popescu Tariceanu, dar este posibil”, a declarat Ponta.

Ponta a precizat ca unul din subiectele discutiilor a fost proiectul „Rosia Montana”. In spatele acestui proiect se afla una din firmele controlate de Beny Steinmetz, partener de afaceri cu Silberstein. „Da, a incercat sa imi prezinte avantajele pentru statul roman din acest proiect. Nu m-a influentat insa in niciun fel cu analizele politice pe care le-a facut in ce priveste deciziile politice legate de acest proiect si nici in general. Tal Silberstein a prezentat punctul de vedere al actionarilor proiectului Rosia Montana, dar nu mi-a zis exact cine sunt acesti actionari. E posibil sa ma fi intalnit cu Benyamin Steinmetz, dar nu mai retin amanunte”, a precizat Ponta.

Ulterior, fostul premier a confimat la DNA inclusiv o intalnire pe care a avut-o cu Silberstein acasa la Tariceanu. „L-am gasit pe Tal Silberstein acasa la domnul Tariceanu la care eu m-am dus pentru discutii politice. Intalnirea cred ca a fost in anul 2014 iar discutia a fost in legatura cu formarea unui nou partid politic de catre domnul Tariceanu”, a spus Ponta. „Au fost si cazuri in care Calin Popescu Tariceanu mi-a spus ca vine Tal Silberstein in Romania si m-a invitat sa ma intalnesc cu ei. Discutiile au fost de fiecare data politice”, si-a continuat declaratia Ponta.

„Doresc sa precizez ca in 25 aprilie m-am intalnit cu Tal Silberstein la Belgrad, unde erau alegeri parlamentare, si eu si el am sprijinit acelasi candidat. A fost nemultumit de faptul ca este urmarit penal in Romania, considerand ca este acuzat pe nedrept. Mi-a zis ca are un avocat in Romania, dar nu retin numele. Nu si-a exprimat intentia de a veni in Romania pentru acest proces penal”, a mai marturisit Ponta, la DNA.
Comentarii
Adauga un comentariu