Actualitate

Soc! Un gigant al economiei iesene s-a prabusit. Partenerii de afaceri au de recuperat milioane de euro

Publicat: 25 iul. 2016
1

@ Magistratii ieseni au stabilit ca societatea trebuie pusa sub supraveghere, deoarece a acumulat datorii mari, de ordinul milioanelor de euro @ Tabelul definitiv al creantelor trebuie intocmit pana la data de 17 octombrie

In urma mai multor cereri depuse de creditori, printre care se afla si unele firme mari, cunoscute la nivel european, magistratii ieseni de la Tribunalul Sindic au decis sa aprobe intrarea in insolventa a producatorului de tevi Technosteel LBR. „Instanta constata ca este investita cu o cerere formulata de debitoare, pentru deschiderea procedurii de insolventa, precum si cu 6 cereri avand acelasi obiect, formulata de creditori diferiti. Analizand cererea debitoarei, se constata ca aceasta a solicitat a fi supusa procedurii generale de insolventa, manifestandu-si intentia de a reorganiza activitatea pe baza unui plan. Asa cum rezulta din actele contabile depuse la dosar (cu precadere cele care reflecta datoriile precum si sumele din contul casa si banci), vazand totodata si cererile formulate de ceilalti creditori, debitoarea are datorii scadente de peste 100.000 lei si nu dispune de lichiditati suficiente pentru achitarea datoriilor scandente. Pentru aceste motive, instanta admite cererea formulata de debitoarea Technosteel si dispune deschiderea procedurii generale a insolventei debitorului”, se arata in hotararea pronuntata pe data de 6 iulie 2016 de magistratii Tribunalului Sindic.

Ceilalti creditori care au solicitat de asemenea ca Technosteel sa intre in insolventa deoarece nu si-a achitat datoriile sunt SC Top Lubricants SRL, care are de recuperat 256.15 lei, SC Sapico Chemical International SRL- 4.459.516 lei, Salzgitter Mannesman International GMBH- 1.262.966 euro, Metinvest International SA- 7.675.600 lei, Banca Transilvania- 1.701.929 euro, Banca Transilvania- 1.262.988 euro, Alexiana Group- 55.198 lei. Administrator judiciar provizoriu a fost desemnat practicianul Casa de Insolventa Transilvania SPRL, aceasta fiind propusa de creditorii cu cele mai mari ceante respectiv Salzgitter Mannesman International GMBH si Metinvest International SA si SC Sapico Chemical International SRL. Conform deciziei judecatorilor, cererile de admitere a creantelor pot fi depuse pana la data de 5.09.2016. Tabelul preliminar al creantelor Technosteel LBR trebuie intocmit pana la data de 23.09.2916m iar tabelul definitiv pana la data de 17.10.2016.

Datorii si catre bugetul de stat

Dificultatile financiare ale societatii au iesit la lumina inca de la inceputul acestui an, cand societatea a inceput sa acumuleze datorii catre bugetul statului. Astfel, in luna martie, firma figura cu datorii la bugetul asigurarilor sociale in valoare de 106.432 lei, iar la bugetul asigurarilor pentru somaj alte 3.159 lei. In 2014, societatea a avut o cifra de afaceri de 147 milioane lei si un profit de 328 mii lei. Apoi, in anul 2015, datele financiare arata o cifra de afaceri de 82 milioane lei si un profit de 822 mii lei. Practic, cu toate ca cifra de afaceri aproape ca s-a injumatatit in decursul unui singur an, compania a inregistrat un profit de aproape trei ori mai mare in acelasi interval de timp. In spatele companiei se afla mai multi afaceristi rusi, in frunte cu Sergei Zonenko, evreu de origine rusa, David Segal, cetatean basarabean, impreuna cu romanii Sabin Radu si Adrian Gavrila.

Exact in aceasta perioada cu profituri aproape triplate, mai precis in primavara anului 2015, o parte dintre asociatii Techno Steel LBR infiinteaza o alta companie, si anume Steeltech Invest SRL Iasi, a carui obiect de activitate este comertul cu metalele si minereurile feroase, adica exact materia prima si produsele folosite in productia din cadrul Techno Steel LBR. Steeltech Invest SRL Iasi a fost infiintata initial de Adrian Gavrila si David Segal, dupa care in companie a intrat si Sergei Zonenko. Firma ieseana a fost infiintata la scurt timp dupa asasinarea lui Virgil Sahleanu, celebrul lider de sindicat de la Tepro SA. Astfel, compania Technosteel LBR a luat fiinta prin divizarea gigantului industrial Tepro.

Numarul mediu al angajatilor in cadrul firmei a fost de 200 in fiecare an. Daca in 2003 societatea angaja 109 oameni care au fost disponibilizati din cadrul Tepro Iasi, in anii urmatori, odata cu realizarea mai multor investitii si extinderea productiei, numarul angajatilor crestea la 263, iar in prezent inregistreaza 206 salariati. Unitatea din Iasi a fost infiintata prin achizitia sectiilor de benzi la cald si la rece apartinand SC Tepro SA. Din acel moment, Technosteel SRL si-a indreptat atentia spre sectia de benzi la rece. Istoria grupului de firme Technosteel incepe in 1991, cand a fost infiintata prima entitate a holdingului, avand domeniul de activitate produsele metalurgice si laminate. Pe parcursul anilor au aparut Technosteel Dusseldorf – Germania si Technosteel Friburg – Elvetia, iar relatia cu diversi parteneri din Rusia, precum si studierea pietei metalurgice este realizata de firma Technosteel Ural, din Magnitogorsk – Rusia.
Comentarii
  • Datorii de 100.000 lei nu inseamna milioane de euro….cred ca este o greseala undeva.Pentru asa o suma nu se deschide procedura de insolventa. Cred ca „premeditarea”este a statutui roman care nu-si doreste sa produca in Romania, in ultimii doi ani, statul roman depune eforturi si mai intense sa omoare ce a mai ramas din industrie: nu conteaza ca este investitor roman sau strain, pur si simplu Romania trebuie sa importe, nu sa exporte. Asta-i politica statului roman. Cati someri vor rezulta in urma concedierilor? Unde se vor duce oamenii acestia? Cine plateste taxele pentru a-i sustine? Iasul este izolat din punct de vedere al industriei. Cate taxe sunt stranse la bugetul de stat si cati bani se intorc in zona Moldovei comparativ cu zona Translivaniei?

Adauga un comentariu