Eveniment-Social

Soc in sanatate

Publicat: 27 feb. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:55762;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Actuala putere si-a pus in cap sa schimbe toti directorii spitalelor iesene •Deocamdata nu se stie care vor fi criteriile dupa care se vor ghida cei care doresc sa inlocuiasca din functie pe toti medicii ce ocupa scaunul de director general in unitatile medicale

Dupa ce prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru, a anuntat numele celui care ii va lua locul directorului general de la Directia de Sanatate Publica (DSP), urmeaza schimbari majore in conducerile spitalelor iesene. Vorba vine ca Ministerul Sanatatii i-a cerut prefectului sa nominalizeze o persoana pentru functia de director general la DSP. Prefectul nu a primit nici un document oficial din partea ministerului de resort pentru a nominaliza aceasta persoana. Si-apoi, ministrul sanatatii, prof. dr. Mircea Cinteza, are destui prieteni in lumea medicala ieseana si ar fi numit o alta persoana sau ar fi optat ca actuala conducere sa ramana in functie. In perioada cand era presedintele Colegiului Medicilor din Romania acesta a facut nenumarate deplasari la Iasi, asa incat cunoaste care sunt mersurile in sanatatea ieseana. Persoana nominalizata sa conduca reprezentantul Ministerului Sanatatii in teritoriu este conf. dr. Mihnea Hurmuzache, actualul director medical de la Spitalul de Boli Infectioase. Este clar ca aceasta numire are iz politic, dr. Hurmuzache fiind membru marcant al Partidului National Liberal. De fapt, pentru aceasta functie au fost doua nominalizari, printre care si dr. Iordache de la Spitalul Sf. Maria. Conform informatiilor detinute in prezent, multi medici au vrut sa se inscrie in partidul de guvernamant pentru a obtine o functie de conducere, dar nu le-a fost acceptata adeziunea. Deocamdata, nu se stie cine va fi numit in functia de director general adjunct la DSP. Se vehiculeaza ca aceasta functie va fi incredintata unui medic de la Spitalul de Neurochirurgie sau de la Spitalul C.I. Parhon.

Lista neagra

Dupa numirea noii conduceri a Directiei de Sanatate Publica, vor urma demiteri in randul directorilor de spitale. Momentan, nimeni nu stie care vor fi criteriile dupa care vor fi facute aceste demiteri. La sfarsitul anului trecut, toti directorii de spitale, inclusiv conducerea DSP, au sustinut un concurs pentru a ocupa aceste functii. Din informatiile detinute, actuala Putere nu va tine seama de acest concurs, iar eliminarea medicilor din functia de director nu va fi o problema. Nu este exclus ca si la Casa de Asigurari de Sanatate a judetului Iasi sa fie numita o alta conducere. Unii dintre directorii spitalelor, cum ar fi prof. dr. Danut Costin, directorul Spitalului de Neurochirurgie, trebuiau inlocuiti de mult din functie, deoarece au adus unitatile medicale intr-o criza financiara fara precedent. Probabil Costin este primul pe lista demiterilor. Urmatorul este prof. dr. Teodor Stamate, directorul Spitalului de Urgente, implicat in scandalul mortii elevei Gabriela Moraru, fata care a suferit arsuri in timpul unui concurs scolar ce a avut loc in discoteca Maxx Space. Chiar daca in urma raportului trimis de Institutul de Medicina Legala Mina Minovici din Bucuresti s-a demonstrat ca in cazul decesului elevei a fost vorba de culpa medicala, medicul Stamate a iesit basma curata. Prof. dr. Teodor Stamate, directorul Spitalului de Urgente, sustine ca nu stie nimic despre inlocuirea din functie. „Habar nu avem de asa ceva. Functiile sunt pasagere. Daca asa doresc unii. Sunt precum capitanul unei nave aflate in deriva. Eu tocmai m-am intors de la minister, unde am discutat niste probleme legate de spital. Pana va veni decizia numirii noului director o sa-mi fac treaba”, a declarat directorul Stamate. Directorul Maternitatii Cuza Voda a declarat ca se astepta la o astfel de decizie. Din informatiile detinute, unul dintre pretendentii functiei de director general la Maternitatea Cuza Voda este dr. Constantin Fatu junior. „Stiam ca se discuta despre inlocuirea mea din functia de director. Pentru mine asta inseamna ca mi se ia o piatra de pe inima. Daca dr. Fatu se considera mai bun, poate oricand sa preia aceasta functie. Nu am nici o obiectie”, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternitatii Cuza Voda.
Magda OLTEANU
Adauga un comentariu