Eveniment-Social

Soc in administratie. Mai multi primari din judet sunt vizati de o actiune fara precedent

Publicat: 21 nov. 2014
1

@ Decizie socanta printre primarii din judetul Iasi @ O initiativa adoptata tacit de Parlament arunca in aer administratiile locale din judetul Iasi @ Primarii ieseni au iesit insa la atac, dupa ce o buna parte din ei risca sa-si piarda actualul loc de munca @ Scandalul este urias, iar primarii ameninta parlamentarii cu represalii

Mai multi primari din judetul Iasi s-au aratat deranjati de initiativa legislativa aprobata tacit de deputati prin care numarul de mandate al alesilor locali va fi limitat. Initiativa legislativa afecteaza primarii, presedintii de consilii judetene, consilierii locali si judeteni ce nu vor putea ocupa aceste functii mai mult de doua mandate consecutiv. O buna parte din primarii ieseni cu minim doua mandate la activ nu au primit vestea prea bine. Mai mult, acestia au tinut sa le bata obrazul deputatilor. Unii primari sustin ca in timp ce numarul de mandate ale unui ales local este limitat, parlamentarii au avut grija sa se puna la adapost.

„Personal, mi-am propus sa ma cam retrag. Pe de alta parte insa, mi se pare un pic cam fortata treaba pentru ca in administratia locala situatia este alta. Onorabilii senatori si deputati si-au tot dat legi care sa-i sprijine pe ei, sa plece de la un partid la altul fluierand, pe cand primarii sunt blocati. Primarul ar trebui ales pe mai multe mandate, asa ar fi si normal. Dau exemplul unor localitati mici, unde oamenii care stiu administratie sunt tot mai putini. Mie mi-a trebuit un an intreg ca sa ajung sa fiu cunoscut in Iasi. Abia de la al doilea mandat incep sa se vada rezultatele. Dupa parerea mea nu este corect unde s-a ajuns si ceea ce se intampla”, a spus Georgel Popa, primarul comunei Mosna, aflat deja la al treilea mandat. Si asta nu este tot. Un alt primar din judet aflat in functie de ani de zile sustine ca parlamentarii ar trebui sa stie ca la nivelul administratiei locale proiectele au nevoie de continuitate si ca legea adoptata este o mare greseala.

Primaria sau Consiliul Judetean nu sunt locuri unde se fac experimente. In momentul in care vine un om ca primar, ii trebuie vreo doi ani sa se dezmeticeasca si sa vada cum stau lucrurile pentru a sti ce este de facut in comunitatea respectiva. Munca unui primar nu este usoara si cine crede asta se insala amarnic. Cei care au initiat aceasta lege trebuie sa inteleaga ca avem o munca sustinuta ce trebuie continuata. Eu nu tin de scaunul de primar, sa nu se inteleaga acest lucru, nu trag de functie, dar in administratia locala trebuie continuitate. Dar daca asa vor ei, atunci nu avem ce face si ne vom supune legilor statului”, a sustinut Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti.

„Se tem de afaceri necurate”

Primarii din judet mai sustin ca in majoritatea cazurilor nu poate fi vorba de nepotism si acumularea de averi, asa cum au aratat initiatorii legii. De altfel, primarii ieseni sustin ca cel mai indicat ar fi ca ei sa fie lasati sa-si duca treaba pana la capat asa cum au fost alesi de comunitate. „Cred ca daca e vorba de o lege, atunci aceasta ar trebui aplicata pentru toata lumea. Nu este vorba de mine ca primar, ci in general. Pana la urma se incalca un drept constitutional. Daca s-a ajuns la toata tevatura asta, atunci nu este deloc bine. Probabil ca numarul de mandate este asociat cu afacerile necurate, dar trebuie sa spunem si ca au fost oameni care si-au dat silinta pentru binele comunitatii. Unii pun suflet sa faca ceva, dar prin aceasta interdictie meritul va fi al celui ce vine din urma. Este un lucru anormal, se incalca Constitutia. Daca tot au facut asa ceva, puteau sa o faca in vazul lumii si nu tacit”, a mentionat Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri. Criticile au venit atat din partea primarilor de la putere, cat si a celor din opozitie.

„Ce putem noi sa facem in cazul acesta? Unde e lege, nu e tocmeala. Trebuie sa ne supunem deciziei luate de alesii statului. Parerea mea personala este insa aceea ca electoratul ar trebui sa decida pentru ca este o situatie total diferita”, a precizat Constantin Stefurac, primarul comunei Holboca. Conform proiectului aprobat tacit in plenul Camerei, s-a considerat ca „dupa doua mandate consecutive, alesii locali construiesc in jurul lor un sistem politic si institutional in care orice competitie electorala locala reala devine imposibila si exista situatii in care monopolul unei persoane sau al unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunitati a dus la acuzatiile de nepotism, conflict de interese sau coruptie. Reglementarea propusa va da posibilitatea si alesilor locali care s-au dovedit buni si corecti gospodari pe parcursul exercitarii celor doua mandate succesive sa revina in fruntea comunitatii dupa un interval de patru ani”, se arata in textul de lege. Forul decizional este insa Senatul si daca va trece si de aceasta Camera, legea va intra in vigoare incepand cu anul 2016.
Comentarii
  • Grajduri ma faci sa rad….citez,, Probabil ca numarul de mandate este asociat cu afacerile necurate, dar trebuie sa spunem si ca au fost oameni care si-au dat silinta pentru binele comunitatii. Unii pun suflet sa faca ceva”.Se ajunge la dictatura locala dupa un mandat de 25 de ani (cum e la Grajduri care este singura comuna din zona fara drumuri ,nu mai spun asfalt).Nu mai vorbesc de traseismul politic,stiti cum se intituleaza persoanele astea :)Si ca sa inchei intr-o nota de optimism….HEIL IOHANIS !!!

  • Promlema este ca odata ajuns primar, individul se crede Dumnezeul comunei, de aceia limitarea la doua mandate nu li se pare normala, dupa mintea lor sunt de neinlocuit.

  • in preoti cand intra DNA? astazi la slujba preotul din sat Scobinti ne-a facut o predica de toata RUSINEA….cum am indraznit sa votam un neortodox….ca o sa vedem noi ce ne asteapta si tot asa…oare e nervos ca tocmai acum primarul Hritcu i-a angajat baiatul la primarie si el nu a putut face nimic pt PSD? primarul stie….. deci….alt primar

  • Georgel te stiu si lucram de peste 15 ani .- De cite ori ti-am spus sa te aciui pe linga un partid si sa nu mai umbli precum curva din sula in sula .- N u a-I facut acest lucru findca asa te-au invatat VASILIU,CIRLAN,FENECHIU,ADOMNITEI,NECHITA si cred ca si cineva de pe la PRM.- La fel ca tine au procedat si alti nepesedisti din prima , cu topate ca ei erau alaturi de gasca Nichita .- Pina si cel mai vechi primai din estul judetului IASI badia COSTEL Sacaleanu a trecut pe la alte partied atunci cind a fost nevoie,. Nu mai zic de BIZDIGA de la Golaiesti , ,Marcu de la Bosia ,iar CONSTANYIN STEFFURAC DE LA HOLBOCA cu toti nesimtitioi de consilieri au facut-o de fiecare data si au trecut la toate partidele, inclusive incalcind legea.- DA-I DRACULUI DE NESIMTITI .-

  • LE ESTE FRICA DE PARNAIE ACESTOR NENOROCITI,NU SUPORTA DETENTIA.SUNT INVATATII NUMAI CU LUXUL,CU BINELE. LA PUSCARIE TOTI HOTII DIN ROMANIA,INCEPAND CU ALESII,DE FAPT OCUPA ACESTE POSTURI PRIN INSALATORIE,FURT ASA CUM O OBTINUT SI NICHITA UN ALT MANDAT DE PRIMAR.TOT SPUNE CA-I MAI TREBUIE UN MANDAT SA SCHIMBE IASUL,IASUL SE POATE SCIMBA DE ORICE PRIMAR GOSPODAR,CINSTIT FARA SA MOARA PE ACEST POST. ASA CA NU MAI PROSTITI POPULATIA IGNORANTA.

  • La comuna Helesteni,am vazut ca este un primar foarte pregatit.Zice ca:din 1995 a lucrat ca inspector superior la DGFP iasi,in realitate el a fost un biet agent fiscal care colecta veniturile primariei,apoi multumita fabricii de diplome Stefan Andrei,a cumparat si el o diploma,si culmea,cred ca nu stie ce inseamna UMF IASI,domnule primar,UMF Iasi inseamna UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE,culmea ca ai studiat si aici.Mai sa fie>>>>>>>>>>

Adauga un comentariu