Eveniment-Social

Soarta casei unde a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu la Iasi, decisa de Ministerul Culturii

Publicat: 18 nov. 2015
1

Initiativa Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) de includere in Lista Monumentelor Istorice a casei unde a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu din Copou este la un pas de finalizare. Cel mai probabil luna aceasta, dosarul trimis catre Comisia Nationala de Evidenta din cadrul Ministerului Culturii urmeaza sa fie aprobat. „Avem sperante mari ca, intr-o sedinta programata luna aceasta la Ministerul Culturii, dosarul de includere a casei lui Sadoveanu din Copou in Lista Monumentelor Istorice va primi aviz favorabil. Ar fi cel mai important pas facut, dupa 1989, de salvare a unui simbol cultural al orasului”, a precizat Virgil Babii, directorul DJC.

Citeste si: Scandal imens la Iasi. Totul a plecat de la o nunta de fite organizata in Copou – FOTO

De ani buni, Smaranda Caterina Herfurt, nepoata de drept a scriitorului Mihail Sadoveanu, revendica imobilul. Litigiul se afla in prezent pe rolul Judecatoriei Iasi, dosarul fiind inregistrat inca din anul 2011. Cu toate acestea, Muzeul Literaturii Romane (MLR) – Iasi, entitate care are in administrare cladirea, nu a prezentat niciun act doveditor, care sa demonstreze ca este proprietar de drept. Pe de alta parte, istoricii arata ca, prin procesul de clasare, cladirea va ramane in patrimoniul cultural al Iasului.

Citeste si: Teribil! Doi celebri scriitori ieseni, implicati intr-un scandal imobiliar monstru – GALERIE FOTO

„Vila de pe Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12, ce gazduieste astazi Muzeul Mihail Sadoveanu, a fost inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din 2004, sub codul IS-II-m-B-03698. In vechime, proprietatea se intindea pe aproximativ 10 ha de teren. Casa era inconjurata de vii, gradina si pomi, asa cum se poate vedea in planul de situatie realizat in anul 1879. Monumentul este legat de numele lui Mihail Kogalniceanu, George Enescu si Mihail Sadoveanu. Vreme de decenii, situatia juridica a cladirii a cunoscut un status-quo, existenta si functionarea muzeului memorial fiind garantata. Dupa 2003, Smaranda Caterina Herfurt din Bucuresti, nepoata lui Mihail Sadoveanu si singura mostenitoare a scriitorului, a revendicat, nu doar casa de la Iasi, ci toata mostenirea lui Sadoveanu. Aceasta este fiica Despinei Lia, fata din prima casatorie a lui Mihail Sadoveanu. Mandatarul acesteia in procesul care a urmat este fiul sau, Dan Herfurt, un stranepot al lui Sadoveanu, stabilit in prezent in Olanda. Prin reincluderea in Lista Monumentelor Istorice a acestei cladiri, va putea fi realizata o protectie reala cu privire la conservarea arhitecturii casei, cu toate etapele ei de acumulari”, sustine istoricul Sorin Iftimi.




Comentarii
  • Acest indivd,d-l Virgil Babii, directorul DJC,mai mult ca sigur ca traieste intr-o enclava din Evul Mediu unde inca nu s-a descoperit termenul de „proprietate privata este sfant”.Cu ce drept cei de la Directia Judeteana de Cultura si implicit cel de la Muzeul Literaturii Romane respectiv Dan Lungu isi permit ca sa-si revendice niste drepturi care nu le apartin.A-ti pune labele muradre pe un lucru care absolut nu-ti apartine,in toata lumea se defineste ca HOTIE!domnilor din Iasi de la CJC si MLR nu intelegeti ca Familia marelui autor roman MIHAIL SADOVEANU inca mai exista si noi suntem proprietarii legali,inca in viata a proprietatii marelui autor..?!

  • Mihail Sadoveanu nu a „donat”nimanui nimic din munca lui de o viata intraga!Proprietatea lui,pamantul si Casa cu Turn au FOST FURATE de catre comunisti!
    El a fost desproprietarit conform Actului Oficial :Ministerul Agriculturii Directiaunea Evidentei Cadastrului Serviciul Bunurilor:549003-04-oct.1950 cand
    Comitetul Provizoriu al Regiunii Iasi a decis:-Se aproba PRELUAREA terenului si imobilului proprietatea MIHAIL SADOVEANU din Comuna Copou-Iasi,
    pentru a fi predat Institutului de Agronomie-Iasi.Preluare-Predarea se va face pe baza de Proces Verbal.LA LUPTA PENTRU PACE!”

Adauga un comentariu