International

Snowden, dezvaluire BOMBA: Atentatele din Bruxelles puteau fi prevenite, la fel ca explozia de la Boston

Publicat: 27 mart. 2016
1

Edward Snowden, fost consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), sustine ca atentatele de la Bruxelles puteau fi prevenite.

Snowden a facut aceste declaratii prin intermediul unei video-conferinte, aflandu-se intr-un loc secret, cel mai probabil in Rusia, unde i s-a oferit refugiu pentru a nu ajunge pe mana justitiei americane.

Potrivit acestuia, atentatele puteau fi prevenite prin mijloace traditionale si nu printr-o supraveghere in masa, criticand astfel, cu aceasta ocazie, programele de tip Big Brother pe care le deruleaza guvernele occidentale, informeaza Daily Sabah.

Snowden a mai spus ca Turcia a avertizat Belgia cu privire la unul dintre teroristii de la Bruxelles, Ibrahim El Bakraoui, unul dintre cei doi kamikaze care s-au aruncat in aer pe aeroport. In plus, Turcia a mai avertizat si cu privire la o alta persoana, cautata din decembrie, tot in legatura cu recentele atentate teroriste.

Snowden a explicat ca la fel s-a intamplat si in cazul atentatului de la maratonul din Boston, cand Rusia ar fi avertizat autoritatile americane in legatura cu o posibila amenintare venita din partea unuia dintre fratii Tarnaev. Atunci, sustine Snowden, SUA nu au luat masuri.

La o zi dupa atentatele de la Bruxelles, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ca Ibrahim El Bakraoui si inca o persoana au fost deportati din Turcia anul trecut, in iunie, dupa ce fusesera arestati aproape de granita cu Siria.

Vineri, ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat ca Belgia „a facut o greseala” si nu a dat curs avertismentelor venite din partea Turciei.

Atentatele din Bruxelles au facut 28 de victime (plus trei kamikaze), lasand in urma 340 de raniti, conform celui mai recent bilant prezentat duminica.
Adauga un comentariu