National

SMURD va achizitiona mai multe motociclete. Timpul de interventie se va scurta semnificativ

Publicat: 09 sept. 2015
1

Raed Arafat, Secretarul de Stat in Ministerul Afacerilor Interne, a anuntat ca, in scurt timp, va fi implementat un proiect prin care vor fi achizitionate mai multe motociclete SMURD pentru a fi scurtat drumul de interventie, avand in vedere traficul aglomerat. „Noi am introdus doua motociclete SMURD in Bucuresti. Acum urmeaza sa facem chiar o escadrila cu un numar mult mai mare de motociclete tocmai pentru prima interventie ca sa poata sa se strecoare prin trafic si sa ajunga foarte rapid. Modelul este luat de la britanici, din Londra, un oras foarte aglomerat si care are astfel de echipaje de medici de interventie pe motociclete. Noi l-am testat si urmeaza, sper, in foarte scurt timp sa implementam proiectul. E imposibil sa ajungi in 6-8 minute la orice caz, in nicio tara nu se poate face asta. Nu te poti teleporta ca in Star Trek. In Sofia, echipele ajung la interventii de cod rosu si cu o ora intarziere. Bucurestiul a evoluat foarte mult, dar continuam sa ne adaptam”, a sustinut Arafat. Acesta a mai spus ca Bucurestiul este un oras „extrem de complex„, cu multe riscuri, inclusiv riscul de cutremur.

Vezi si Politistul ranit de milionarul turc, in stare critica

„Niciodata nu vom face fata singuri, Romania trebuie sa faca fata la un cutremur, Bucurestiul este parte dintr-o tara care are un concept de interventie. E clar ca nu poti construi numai izolat fara sa te gandesti la interconexiunile orasului, la anumite situatii si de unde ai nevoie de ajutor daca se intampla ceva. Asa cum construim acum sistemul situatiilor de urgenta, noi construim un sistem national integrat. Spre exemplu, s-au dat acum niste sume de la fondurile structurale necheltuite, luati cadou 59 de milioane de euro daca ii puteti cheltui, bravo voua, dar trebuie investiti pana pe 31 decembrie si trebuie sa-i investiti in sistemele pentru cazurile de inundatii si pentru sistemele de comunicare. Avem deja semnat pentru 22 de milioane si cred ca vom atinge pragul de 40 de milioane pana la sfarsitul anului”, a mai sustinut secretarul de stat. Raed Arafat s-a referit si la cei care detin cladiri cu rism seismic ridicat, dar care refuza consolidarea cladirilor, sustinand ca aceasta este  una dintre problemele cu care se confrunta autoritatile: „Legea zice ca toti care stau intr-un bloc trebuie sa fie de acord cu lucrarile de consolidare. Multi din aceste cladiri cu bulina rosie sunt chiriasi si nu vor lucrari de consolidare. O solutie ar fi sa se interzica inchirierea in blocurile cu bulina rosie”. Acesta s-a mai aratat ingrijorat in legatura cu o posibila interventie la metrou in cazul unui accident.

Vezi si Accident violent pe Calea Chisinaului

”Primul lucru care ma ingrijoreaza este metroul. Daca am un accident in metrou ce se intampla? Am cine si ce trebuie? Am planurile? Raspunsul pe care l-am primit in prima faza a fost ca metroul are pompierii lui privati. Nu am vazut nicio capitala din lume in care metroul sa fie incredintat unui numar de 7 sau 8 pompieri. Am inceput sa schimbam conceptia. S-au alocat fonduri, s-au cumparat aparate. Acum avem 40 de salvatori care pot intra cu astfel de echipamente la metrou”, a afirmat Arafat, la colocviul „Bucuresti — Capitala Europeana„, organizat de Fundatia CAESAR.
Adauga un comentariu