Actualitate

Smecherii din spitalele iesene incaseaza salarii si din strainatate

Publicat: 19 feb. 2013
1

@ Zeci de medici din spitalele iesene isi iau concediu fara plata cate un an de zile, pentru a castiga bani buni in clinicile din strainatate

Dupa exodul medicilor in strainatate, spitalele se confrunta cu o alta situatie: concediile fara plata, eliberate pe banda rulanta in unitatile medicale. Doctori, asistenti medicali sau infirmiere solicita pana la un an concediu fara salariu, pentru a pleca sa munceasca in alte tari. Pe perioada celor 12 luni de vacanta, postul ramane blocat, iar spitalul poate angaja temporar pe altcineva pana la intoarcerea titularului. In ceea ce priveste asistentii medicali sau infirmierele, doar o parte se reintorc, iar ceilalti aleg sa ramana in continuare in strainatate si renunta la contractul individual de munca pe care il au cu spitalul din Iasi. Un numar de 18 medici sunt plecati in prezent in concediu fara plata de la Spitalul Sf. Spiridon, dintre care 15 sunt din clinici si trei din Unitatea de Primire urgente. La Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie), de un astfel de concediu beneficiaza sase medici. „Doi medici de la anestezie si terapie intensiva, doi de la neurochirurgie, unul de la neurologie si unul de la oftalmologie sunt plecati in concediu fara plata pentru un an de zile. Au depus cerere pentru acest concediu si nu sunt obligati sa specifice in cerere care este motivul pentru care solicita suspendarea contractului individual de munca pe un an. Toti scriu pentru interes personal. Nu avem vreo suferinta in sectiile respective din cauza plecarii celor sase medici. Nu presteaza un alt medic in locul lor. Chiar sa vrem sa angajam temporar la anestezie si terapie intensiva, nu avem de unde, pentru ca sunt foarte putini medici pe aceasta specialitate. Contractul individual de munca se suspenda pe perioada solicitata, dar postul se pastreaza. Putem angaja temporar”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu.

In unele spitale, cele mai multe cereri vin de la asistenti

La Spitalul de Recuperare sunt mai multi asistenti medicali si infirmieri care au solicitat concediu fara plata decat medici. Un singur doctor de medicina muncii si-a suspendat contractul individual de munca pe un an de zile, pentru interese personale. „Spitalul este obligat sa pastreze postul celor care solicita concediu fara plata. Exista o exceptie in Codul Muncii sa putem angaja pe perioada determinata pe posturile respective. Rareori, medicii solicita suspendarea contractului de munca. Cele mai multe solicitari le avem din partea asistentilor medicali. Acum avem opt asistenti medicali care sunt in concediu fara plata pe o perioada de 3 luni sau un an. Multi nu se mai intorc si renunta la contractul de munca cu spitalul. Raman sa lucreze in strainatate. Nu suntem obligati, dar noi le solicitam celor care pleaca in concediu fara plata mai mult de trei luni de zile sa ne trimita din strainatate o copie a contractului de munca pe care il au acolo”, a declarat ec. Carmen Cumpat, manager la Spitalul de Recuperare din Iasi.

Psihiatrii nu se inghesuie peste hotare

La spitalele de Pneumoftiziologie, de psihiatrie Socola, de Boli Infectioase, C.I. Parhon si Institutul de Boli Cardiovasculare nu sunt cereri de concediu fara plata din partea doctorilor. „Nu avem medici care sa solicite concediu fara plata. Este greu sa faci psihiatrie sau psihoterapie in alta limba. Sunt medici care au plecat din timpul rezidentiatului, dar acestia nu s-au mai intors”, a spus dr. Ovidiu Alexinschi, purtator de cuvant la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi. La Institutul de Boli Cardiovasculare, medicii aleg sa plece definitiv. „Nu am avut cereri de concediu fara plata. La noi, medicul, daca pleaca, nu se mai intoarce. Mai sunt insa asistenti medicali care solicita un astfel de concediu”, a spus prof. dr. Grigore Tinica, manager la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi.
Comentarii
 • Incaseaza salarii SI din strainatate?
  Atunci cand este suspendat contractul de munca nu incaseaza salariu din Romania. Deci , in aceasta perioada, castiga bani DOAR din strainatate.

 • Sorine, ai fumat ceva? Cine are contract de munca suspendat nu incaseaza un leu din Romania, orice om cu scaun la cap alege varianta asta pana se lamureste daca ramane sau nu peste hotare, prost sa fii sa-ti dai demisia pt cioara din par. Ai redescoperit roata, asa ceva este perfect legal si se facea si acum 10 ani.z

 • Ieri erau economistii frecatori de menta, nu?=))
  Cand ati fost in spital, SPAGA la cine ati dat-o? Doctorilor si asistentelor, nu? Daca nu le dadeati SPAGA, nu frecau si astia menta, cand era vorba s ava trateze pe voi sau pe rudele voastre?
  Deci economistii sunt DISCRIMINATI, ca nu au posibilitatea de a lua spaga.
  Salariile economistilor din spital le au si niste casiere de la Kaufland, fara studii superioare, si a caror grija e sa le iasa numerarul la sfarsitul turei, infinit mai mic decat raspunderile fiscale pe care le are o casiera din Kaufland.
  CUm au gasit astia frecatorii de menta, douazeci de oameni din tr-un spital in care lucreaza DOUA MII si ceva de oameni.
  CIne suspenda contractul un an pentru a pleca in strainatate, tine acel loc ocupat pentru cand va veni inapoi. Nu e prea fair play, nu? Mai ales cand altii nu au niciun venit, dar au pregatirea necesara.

 • Eu nu i-as denigra asa de tare pe iesenii care isi doresc o viata mai buna , atata vreme cat nu fac ceva ilegal. Daca isi pot lua legal concediu fara salar nu inseamna ca sunt „smecheri” , atata vreme cat si legiutorul le-a dat aceasta posibilitate. De altfel , practica luarii concediilor fara plata , timp in care respectivul merge in strainatate , nu este specifica doar spitalelor , se practica in foarte multe institutii si companii !

  • Asa e, buna remarca! si la alte companii se practica chestia asta, e absolut legal sa iti iei concediu fara plata. Sunt prevazute in contractele individuale/colective de munca.
   In plus, cei care aleg drumul acesta, pleaca la munca, nu la furat sau altceva! castiga un ban cinstit si nu e usor!

  • Si cine ii opreste sa faca angajari pe perioada determinata? daca vor sa faca angajari posturile care sunt „blocate ” sunt bugetate deci ar putea sa faca angajari , da probabil alta e problema. Pacat e ca pleaca printre cei mai buni, nu ca posturile raman blocate. Este efectul direct al proastei organizari: exemplu UPU cine e sef? sa stai sa lucrezi pentru dr.c si dr .d mai bine NU

 • Ce titlu fantastic! s-a documentat mult sorinel . se ia de bietii oameni care dupa vreo 10-12 ani de muncit enorm pentru a trece de facultate , rezidentiat etc etc, AU UN SALAR IN JUMATATE CAT ARE MATURATOAREA DE LA METROREX. de ce nu vedeti si alte categorii sociale care chiar sunt nesimtite si care chiar iau bani si de la statul roman si de la nato- VEZI SPECIMENELE ACELEA NUMITE FORTE DE MENTINERE A PACII .lumea moare pe capete in spitale din nspe cauze ( majoritatea fusareli politice si sume astronomice sifonate aiurea) si noi PLATIM ARMATA ASTA FANTASTICA ( JUDECA CE AU PRODUS ASTIA PT ROMANICA ?-000- cu exceptia catorva SOLDATI CE AU FOST EFECTIV LA MUNCI SI LA ALTE OBIECTIVE NATIONALE )

 • CEI CARE AU APROBARE DE CFS PE UN AN SANT MANA AN MANA CU MENEGERII SPITALELOR GEN MARDARE MIRELA infirmiera cuza voda are de dat o renta fata de menegera ca doar asa a fost si angajata acum germania scrie si cateva mii de epuroi la menegiment

 • buna mai prostane !!!!!!!! cine nu te lasa sa pleci si tu in alta parte !!! dar nu esti in stare !!! oare toti pleaca de bine !!!! sami s.u.g.i. **** tu si altii ce cred ca plecam de bine boule . sunt de la rec si tio trag la m.u.i.e.

Adauga un comentariu