Actualitate

Smecherii din Iasi, invidiati si de mafia siciliana

Publicat: 30 ian. 2013
1

@ Mai multe institutii ale statului deruleaza o actiune fara precedent de combatere a infractiunilor de spalare de bani si evaziune fiscala, comise de sute de societati comerciale pe raza judetului Iasi @ Sunt implicate numeroase societati, atat din Iasi, Bucuresti, cat si din celelalte judete ale tarii @ Prejudiciul adus bugetului statului se ridica la zeci de milioane euro @ Sub aceste aspecte, exista mari suspiciuni in ceea ce priveste afacerile derulate de firma Gidacom SRL, care a realizat tranzactii comerciale de peste 500 miliarde de lei cu firme din Ilfov, fiind vorba in special de importuri

La nivelul judetului Iasi, frauda fiscala atinge sume de ordinul zecilor de milioane euro. Daca s-ar colecta toti banii pe care ar trebui sa-i incaseze statul din taxele si impozitele pe care trebuie sa le achite unele societati comerciale, judetul Iasi nu ar mai avea probleme cu banii si ar fi si fonduri suficiente pentru modernizarea aeroportului sau asfaltarea principalelor sosele. Problema este daca aceste anchete se vor finaliza. In orice caz, in ultimul an, mai multe institutii ale statului au demarat o verificare aproape fara precedent pentru a-i vana pe principalii evazionisti. Dupa primele verificari, s-au tras unele concluzii socante. Este vorba despre tranzactii comerciale in urma carora statul este pagubit cu sume foarte mari. De exemplu, astfel de verificari se fac in jurul tranzactiilor comerciale realizate de firma Gidacom SRL. Aceasta societate comerciala a realizat in ultimii ani importuri si achizitii intracomunitare de carne de pui sau produse din peste, prin intermediul unor firme din judetul Ilfov. Nu vom publica numele acestor firme, pentru a nu periclita ancheta. Volumul tranzactiilor verificate in cadrul acestor relatii comerciale depaseste suma de 500 de miliarde lei vechi. Procurorii bucuresteni, care realizeaza investigatiile respective, au fost informati de Oficiul National al Spalarii Banilor ca exista dubii foarte mari cu privire la viramente care insumeaza 16 milioane euro.

Si afaceri cu vin

Cum era si de asteptat, suspiciunea de evaziune fiscala exista si in afacerile cu alcool. Sub acest aspect, au fost observate unele afaceri dubioase, realizate de firme din Iasi care importa melasa, vin sau alcool tare din Republica Moldova. Sub acest aspect, a fost luata in calcul si complicitatea unor vamesi sau a unor comisionari vamali. Si aceste firme din Iasi lucreaza tot cu societati din judetul Ilfov. Sub aceste aspecte, au fost luate in vizor relatiile comerciale derulate intre firmele Eurotrade L. SRL si Sold Ora SRL. In Iasi, aceste firme au acelasi sediu pe strada Stihii. Firmele implicate aveau de plata, la un moment dat, sume uriase catre bugetul de stat, dupa care au „stornat” sumele, adica au scapat de debite. De exemplu, firma Eurotrade SRL avea de plata la bugetul statului in decembrie 2011 suma de 15 milioane lei, dupa care in ianuarie 2012 a stornat suma. In vara lui 2012, aceeasi societate declara ca are de platit statului 20 miliarde de lei, dupa care storneaza sumele.

Firmele lui Schrotter

De investigatii sunt vizate si unele afaceri realizate in jurul firmelor controlate de Zaharia Schrotter. Una din societatile care se afla in centrul anchetei este SC Agregate Est SRL, care administra niste balastiere pe raurile din judetul Iasi. Suspiciunile au pornit de la faptul ca aceasta firma inregistra vanzari de zeci de miliarde lei pe an si nu avea foarte multi angajati. Chiar si asa, aceasta societate comerciala a inregistrat profit in anul 2008 in valoare de 128.236 lei. Pe anul 2009 s-a realizat o pierdere de 731.276 lei, iar pe anul 2010, de 744.795 lei. In 2011, cand firma a intrat in insolventa, s-a inregistrat o paguba de 472.720 lei. Prima entitate care a solicitat insolventa firmei a fost Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), deoarece administratorii societatii comerciale au uitat sa ramburseze un credit de 541.141 euro. Valoarea totala a datoriilor firmei este de 6.297.827 si are 31 de creditori. Printre acestia, statul roman, prin Directia de Finante, are de recuperat 600.000 lei. Un lucru ciudat, si Schrotter, dar si fostul consilier local, Sorin Ionescu, dar si ceilalti asociati, Michel Nseir si italianul Giuseppe Fiabane, pretind ca au imprumutat societatea de-a lungul timpului si acum isi vor banii inapoi. Astfel, Ionescu sustine ca are de recuperat un milion de lei, Zaharia Schrotter – un milion de lei, Michel Nseir – 915.806 lei, iar Giusepe Fiabane,  823.000 lei. Firma a fost infiintata in anul 1994 de Zaharia Schrotter. Celelalte firme verificate in acest dosar sunt: SC Bene Edil Iasi SRL, SC C.B.S. Consult SRL, SC Constructii Integrate Moldova SRL, SC Exclusive Comp SRL, SC Grup Imob Est Mold SRL, SC I.S. Company SRL, SC Iasi City Centre SRL, SC Imob Mold SRL, SC IS Bau SRL, SC Mark Limited SRL, SC Nord Imobiliare SRL, SC Romtrack SA, SC Vengo Engineering SRL. Pentru a evita plata unor datorii catre stat, dar si catre diversi creditori s-a apelat la „metoda boschetarul”. Firmele vandute au fost lasate fara active, dupa ce au fost, bineinteles, vandute de administratori. Ulterior, dupa ce au acumulat datorii, au vandut firmele catre persoane fara adapost, astfel incat acum, statul nu mai are cum sa recupereze banii. Dosarul penal in acest caz are numarul 50/D/P/2012.
Comentarii
 • Toata cantitatea de carne intrata in firma trebuia controlata sanitar veterinar cu medici veterinari si contra cost. Dsv-ul ajuta la evaziunea fiscala?

 • DACA VREM CA TARA SA MEARGA TREBUIE SA SE TAIE FACTURI SI BON DE CASA PESTE TOT ,SA DISPARA ECONOMIA SUBTERANA…CHIAR SI LA O CUTIE DE CHIBRITURI SA SE DEA BON ,BRAVO PONTA

  • pai de ce sa nu se verifice direct Avicola ca Certificatele Sanitar-Veterinare se emit pentru ea si nu pentru firmele care comerecializeaza carnea de acolo.

 • Patronu Becali, e in parlament, nu ne puteti inchide avicola tg frumos pana nu ia miliardele de pe pamantul care vrea sa-l vanda. Ha ha ha nu ne temem nici de DSV, NICI DE ALTII.Mancati pui morti pana va crapa falcile, poate votati pana crapati. Ha ha ha .Mancati produse de AVICOLA IASI.DATI LA COPII MULTE.

 • Poate cu aceasta ocazie o sa ma-i sara figurile din fraerul ala de Gigi zis[Helas] sa mearga putin la puscarie frumusel cum este o sa aiba un viitor stralucit printre reptile .

 • Bai..voi astia care criticată face ți parte din 2 categorii: prima bugetari care va curg balele la tot ce au intreprinzatorii privati dar sunteti niste retardati incapabili sa face ți altceva decit sa o ardeti la stat si sa muriti de foame daca nu colectati spagi. A 2 a categorie este cea a retardatilor care munciti la acești patroni , care va dau de mincare la familii iar voi ia ți injunghia pe la spate, rapandule nenorocite. Realizati 1 % din ce fac acesti oameni si pe urma mincati rahat viermi de 2 lei ce sunteti.

 • Bai lachioi de gara luami-ai ranca-n gura de husen cine esti tu de iti permiti sa faci asemenea remarca ?bai **** trista vezi de bagajul tau

 • pt Xander…iti răspund la acest mesaj in speranta ca ți vei depasi cindva conditia de sclav si vei progresa. Eu sunt unul din patronii care ți dau de mincare…sclavule…daca esti frustrat pune ți capul la contributie si fa ceva. ..dar probabil tu ai un singur cap…cel si pantaloni..si judeci cu el cind faci pipi la baie…

  • pt Wtf: pacta de nume… :)) caci comentariul este foarte bun 🙂 Comenteaza, dar sa puna mintea la contributie si sa dea ei de mancare oamenilor, sa faca nopti albe de griji, sa aiba in minte in fiecare luna sectorul vanzari, recuperari plati intarziate si altele… nu vor. Cand vin la angajare vor bani multi multi, dar cand vrei sa vezi lucru bine facut nu se poate. Iar cei de la buget au atitudini de genul: uite, a intrat azi o hartie, am putea raspunde pe loc, dar de ce sa o facem, lasa sa mai astepte o saptamana”. De aceea n-are ursul coada, pentru ca nu a avut minte.

 • Sa fie verificati toti smecherii de veterinari care au trecut pe la Ghidacom si care au fost cumparati cu ceva atentii pentru a inchide ochii.

Adauga un comentariu