Eveniment-Social

Situatie tensionata in mediul academic iesean. Un grup de studenti, surprins in ipostaze inedite

Publicat: 09 apr. 2015
1

@ Un grup de studenti a decis sa protesteze in legatura cu ceea ce s-ar putea intampla in universitatile de stat iesene @ Totul tine de un aspect extrem de sensibil si ii vizeaza chiar pe rectori @ In acest context, daca lucrurile nu se vor remedia, tinerii ameninta cu miscari extrem de dure @ Mai mult, la mijloc este vorba de interese politice

Daca, in urma cu mai bine de trei ani, rectorii universitatilor de stat din Romania au fost alesi in urma unui vot democratic la care au participat majoritatea membrilor comunitatilor academice, acum totul ar putea fi schimbat radical. In acest context, deja, o parte dintre liderii organizatiilor studentesti din Iasi au declansat o serie de proteste.

Citeste si: Alegerile pentru functia de rector al USAMV, in plina desfasurare – UPDATE VIDEO

„Motivul pentru care am demarat organizarea acestor manifestari este scaderea ponderii studentilor din electoratul participant la alegerea rectorului. Daca pâna în 2011 acestia aveau un sfert din voturile în alegerile pentru rectori si decani, odata cu Legea Educatiei Nationale «parerile studentilor nu au mai contat atât de mult la alegerea rectorului, procentul participarii lor variind între trei si 20 la suta, în functie de universitate, iar parerile lor despre candidatii la functiile de decani nu au mai contat deloc, fiind exclusi total din procesul de selectie. De asemenea, in Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi (UAIC), sunt aproximativ 800 de cadre didactice care ar participa la alegerea rectorului si un numar de cel mult 70 de studenti. De aici ne dam seama ca ponderea studentilor, de la Cuza, în procesul de alegere al rectorului a scazut de la 25 la suta pâna la aproximativ noua la suta. Daca Legea Educatiei Nationale nu va fi modificata cât mai repede posibil, astfel încât sa rezolve aceasta problema, vor trece alti patru ani în care parerea studentilor nu va conta”, a declarat Lucian Musat, presedintele Ligii Studentilor Economisti (LSE) de la UAIC.

Referendum pentru modul de alegere a rectorilor

Dincolo de toate acestea, in aproximativ doua luni, in toate institutiile de invatamant superior iesene vor fi organizate referendumuri pentru deciderea modului in care va fi ales rectorul: fie prin votul majoritatii comunitatii academice, fie prin votul membrilor din senatele institutiilor. „In lunile ce urmeaza, si ca sa fiu mai exact ma refer la luna mai, se va discuta de modalitate prin care va fi ales noul rector tocmai de aceea in comunitatea noastra academica se va organiza un referendum pe aceasta tema, am dezbatut si aceasta tema in sedinta de Senat”, a mentionat prof. univ. dr. Constantin Rusu, presedintele Senatului de la UAIC. De asemenea, prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul de la Cuza, a tinut sa fie extrem de concis si direct in legatura acest aspect.

Citeste si: Maine, alegeri pentru un nou rector la Universitatea de Arte – VEZI ISTORICUL INSTITUTIEI DE PANA ACUM

„Legat de referendumul pe care il vom organiza anul acesta pe tema alegerii rectorului, in baza experientei mele si prin extrapolare la ceea ce s-a intamplat in 2012, principiul esential al conservatorismului liberal ce vine din lumea anglo-saxona spune ca nu trebuie sa produci multe prejudicii comunitatii din care faci parte”, a mentionat Isan. Pe de alta parte, plecand tocmai de la aceasta perspectiva, au aparut o serie de voci care sustin ca actuala conducere a Ministerului Culturii si Cercetarii Stiintifice (MECS) este supusa unor presiuni uriase plecand de la modificarile care ar trebui aduse Legii Educatiei Nationale. „Da, sunt mari presiuni in legatura cu schimbarea Legii Educatiei Nationale. Multi colegi din tara imi spun asta… Eu imi doresc ca, inclusiv rectorul, sa fie ales prin vot liber si universal si de cati mai multi oameni din institutie si inclusiv ca studentii sa aiba un cuvant greu de spus pe aceasta tema, tocmai pentru a se simti ca ei conteaza in viata unitatii educationale din care fac parte”, a spus si un profesor de la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Cuza.

Citeste si: Cand si cum se va vota noul rector de la Universitatea Tehnica – VEZI DATELE COMPLETE ALE ALEGERILOR – FOTO




Comentarii
  • OK vreti democratie … Democartie radicala sa fie!!! DAr va intreb. Esti student la Cuza si vrei sa alegi. De cind esti tu in universitate sa stii ce si cum sa alegi. De unu, doi sau trei ani? Mai tii minte ca acum o jumate de an intrebai unde este sala x? Deci tu nu stii nimic despre oamenii care vor candida, dar tii se pare normal sa ai cuvint de spus in proportie de 25 la suta. Stii ca acum decanul unei facultati (omul care ar iti conduce direct destinele) nu il alegi?

    • Ca el este propus de consiliu (culmea in care sint 25% studenti), dar daca nu il vrea rectorul nu il pune ci pune pe cine vrea el? Stii ca decanul nu este nici macar propus de toate cadrele didactice din facultate ci daor de cei care sint membri in consiliu. Vezi ca vine sesiunea … si salile de lectura din biblioteci sint goale. Stiti ce cer liderii studentilor? Grobian spus cer: eu sint mai tare ca profii din universitate eu am cuvintul de spus, eu dictez in functie de apartenenta mea la un grup (posibil uneori unul politic) cine si ce, cu toate ca miine nu mai sint in universitate. Toate acestea in numele Democratiei.

Adauga un comentariu