Actualitate

Situatie inedita la Iasi. O tanara multumeste politistilor ca i-au recuperat telefonul furat intr-o ora

Publicat: 28 sept. 2016
1
Numarul cazurilor de furt petrecute in mijloacele de transport este in prezent o problema care cu greu poate fi rezolvata. In cele mai multe cazuri, tintele vulnerabile ale hotilor raman fara telefoane sau portofele, dupa ce au fost filate indeaproape.
Cazul pe care il vom povesti in acest articol este unul cu final fericit, si asta datorita eficientei si profesionalismului a doi agenti de politie din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi. Pe adresa de mail a redactiei BUNA ZIUA IASI, am primit o relatare a unei tinere din Iasi, impreuna cu o scrisoare de multumire adresata catre IPJ Iasi, care in urma cu cateva zile a fost tinta unui astfel de infractor. Ea se afla intr-un tramvai, in drum spre casa, butonand linistita pe telefon. In acelasi mijloc de transport, se aflau doua persoane care priveau insistent la obiectul de valoare din mana tinerei, dar vigilenta acesteia nu a permis ca privirile lungi ale indivizilor sa treaca neobservate. Cu putin timp inainte de ajunge in statia unde trebuia sa coboare, doar unul dintre indivizi a trecut la actiune, celalalt continuandu-si calatoria. Intamplarea ce a urmat a lasat-o pe tanara, in mod subtil, fara telefon.

Citeste si: Infractor care opereaza in autobuze retinut de politistii ieseni

„Eram in tramvai si in timpul calatoriei imi verificam mesajele pe telefon. S-a aglomerat intre timp, am observat ca doua persoane se uitau insistent la telefonul pe care il tineam in mana. Inainte de a ajunge in statie, mi l-am pus in buzunar si am coborat din tramvai, la fel si una din cele doua persoane. Am traversat, ma indreptam spre casa si simteam pe cineva din spate ca s-a apropiat de mine. La un moment dat, ma calca usor, ma depaseste taindu-mi calea si traverseaza. Cand am ajuns acasa, telefonul nu mai era in buzunar si imediat mi-am dat seama de ce s-a intamplat. Aveam instalata aplicatia de gasire a telefonului, i-am depistat pe harta locatia si am mers la Politia Municipala sa le cer ajutorul in recuperarea telefonului”, a declarat aceasta.
 
Astfel, agentii de politie Nechifor Dumitru si Capatana Georgiana au facut posibila identificarea hotului si recuperarea telefonului in mai putin de o ora. Eficienta si profesionalismul de care au dat dovada in solutionarea acestui caz a fost posibila, in primul rand, datorita promptitudinii cu care tanara a raportat furtul la politie cat si de implicarea politistilor, iar in al doilea rand multumita tehnologiei cu care telefonul era dotat si care a permis localizarea rapida pe harta si in timp real a dispozitivului.

Citeste si: Iasul s-a impanzit de hoti. Cativa au cazut in plasa politistilor

Sfaturile politistilor pentru a nu pica in plasa hotilor
 

Pentru a evita astfel de situatii neplacute, Politia Romana recomanda calatorilor din mijloacele de transport in comun, si nu numai, urmatoarele: sa evitam cititul in mijlocul de transport in comun deoarece atentia ne este diminuata si putem deveni cu usurinta victimele hotilor de buzunare; in caz ca mijlocul de transport se aglomereaza si ne simtim inconjurati de persoane dubioase atunci sa cautam sa ne schimbam locul; poseta sau geanta mereu trebuie sa fie pozitionata in fata noastra, iar daca este posibil, intre corp si un element fix din autovehicul; atunci cand stam pe scaun, sa tinem bagajele in brate, in nici un caz spre exterior ori spre cel de langa noi; daca suntem obositi, sa evitam sa ne asezam pe scaun, pentru a nu adormi; daca circulam la ore tarzii, cand sunt putini calatori, sa ne asezam cat mai aproape de sofer sau langa alti pasageri care inspira incredere. Pe langa toate acestea, cel mai important este sa nu purtam portofelul, banii, ori telefonul mobil in buzunarul de la spatele pantalonilor, in buzunarele laterale ale hainelor, deoarece acestea sunt locurile cele mai vulnerabile si cel mai des vizate de catre hoti. De altfel, daca transportam sume mari de bani, sa evitam deplasarea cu mijloacele de transport in comun, putem apela la o cunostinta cu autoturism sau sa luam un taxi, de preferat de la o companie cunoscuta, de notorietate.Adauga un comentariu