Eveniment-Social

Situatie incredibila privind inscrierea copiilor la clasa pregatitoare, in judetul Iasi – VEZI DE CE

Publicat: 10 apr. 2013
1

@ Dupa doar o saptamana de la debutul oficial al inscrierilor la clasa pregatitoare, la nivelul judetului Iasi, situatia este una incredibila @ Astfel, conform oficialilor Inspectoratului Scolar, dupa ce parintii au recurs si la mutarea domiciliului, in circumscriptiile anumitor scoli, este posibila varianta suplimentarii numarului de locuri

Cu toate ca, anul trecut, sute de parinti erau ingrijorati in legatura cu modul in care se va derula proaspat introdusa clasa pregatitoare, acum situatia este complet diferita. Dupa numai o saptamana de la inceperea etapei de inscriere, aproximativ 4.000 de micuti au fost inscrisi. „Pâna miercuri, 10 aprilie (ieri – n.r.), au fost validate 3.728 de cereri de înscriere în învatamantul primar pentru anul scolar 2013-2014. Din totalul acestora, 3.236 sunt solicitari pentru unitatea de învatamânt de circumscriptie si 492 pentru unitati din afara circumscriptiei. Distributia cererilor de înscriere pe medii de rezidenta evidentiaza diferente nesemnificative între rural si urban: 1.910 cereri în urban si 1.818 în rural. De asemenea, la nivelul municipiului Iasi exista scoli mai solicitate: Otilia Cazimir, Titu Maiorescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu sau Stefan Bârsanescu. În acest context, pentru înscrierea copiilor la unitatea dorita, parintii au recurs la mutatii de domiciliu în circumscriptiile scolilor amintite, determinând astfel depasirea numerica a locurilor alocate. Pentru rezolvarea acestei situatii, Inspectoratul Scolar Judetean va analiza varianta suplimentarii numarului de locuri, cu precizarea ca acele clase nou create ar putea functiona în alte locatii”, a declarat prof. Sabina Manea, purtatorul de cuvant al institutiei ce coordoneaza invatamantul preuniversitar iesean.

Pe de alta parte, exista situatii care necesita reconfigurarea alocarii numarului de locuri pentru clasa pregatitoare si în mediul rural, dupa revenirea in tara a unor persoane plecate în strainatate. Un caz de acest gen este la Scoala Gimnaziala Larga Jijia – comuna Movileni. „Reprezentantii Inspectoratului Scolar le recomanda parintilor sa aiba în vedere înscrierea copiilor în timp util, în prima etapa prevazuta de metodologie, pentru a evita supra-aglomerarea din ultimele doua zile. Reamintim ca, în conformitate cu Metodologia în vigoare, înscrierea copiilor în clasa pregatitoare presupune parcurgerea a doua etape: prima intre 2 si 22 aprilie, ce presupune înscrierea copiilor la o singura scoala, iar a doua etapa, 8 -17 mai, se adreseaza parintilor ai caror copii nu au fost cuprinsi într-o scoala, în prima etapa”, au mai precizat oficialii ISJ.
Comentarii
Adauga un comentariu