Actualitate

Situatie fara precedent la Iasi: sute de salariati, tepuiti chiar de institutiile publice

Publicat: 23 nov. 2015

@ Situatie cu adevarat scandaloasa pentru sute de salariati din Iasi, care s-au trezit pacaliti chiar de catre angajator @ Acestia au descoperit ca nu le-au fost platite contributiile la asigurarile de sanatate si cele sociale, desi banii le-au fost opriti din salarii luna de luna @ Este vorba despre o suma imensa de bani care lipseste din contabilitatea societatii, neplata asigurarilor sociale desfasurandu-se pe o perioada de aproape 3 ani, pentru circa 1.500 de angajati

Angajatii Veolia Energie Iasi si cei care au fost concediati din cadrul termocentralei iesene au aflat recent ca, vreme de trei ani, au lucrat practic „la negru”. Acestora nu li s-au platit asigurarile la sanatate, pensiile, somajul si celelalte asigurari sociale obligatorii pentru orice angajator. Este vorba despre cei aproape 1.500 de angajati ai CET SA care au lucrat in cadrul companiei intre 2008 – 2011. Cea mai mare parte a angajatilor a fost concediata in momentul privatizarii CET catre francezii de la Veolia (Dalkia), si doar circa 600 de ieseni au fost transferati la noul operator de termoficare. CET SA se afla in acea perioada sub administratia Primariei Iasi, iar toate activitatile se desfasurau sub atenta coordonare a sefilor din Primarie.

Citeste si: Iesenii sunt buni de plata dupa un faliment rasunator. Executare silita si poprire

„Pentru perioada 2008 – 2011 nu s-au platit contributiile la stat. Cand am aflat ca s-a intamplat asta, am fost sa ne interesam la Casa de Pensii. Am solicitat desfasuratorul cu platile facute, insa cand am specificat locul de munca – CET SA, cei de acolo au spus ca nu se poate si au refuzat sa ne ofere desfasuratorul platilor. Pensiile si asigurarile au fost platite atunci la maximum 100 de angajati, adica la VIP-uri si la cei care urmau sa iasa atunci la pensie, insa la restul 1.500 de salariati nu s-au platit contributiile sociale. Toate acestea s-au coordonat de la Primaria Iasi si sunt implicate institutiile statului, pentru ca nici finantele sau altcineva nu a pus atunci piciorul in prag, iar noi am aflat mult prea tarziu. Suntem 1.500 de oameni in situatia aceasta, institutiile statului nu au luat masuri, am sesizat la DNA aceste lucruri”, explica angajatii Veolia Energie Iasi, care au dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

Angajatii Dalkia, obligati de CET SA sa restituie banii de concedii

Toti cei 600 de oameni care au trecut de la CET SA la Dalkia Termo Iasi au fost actionati in judecata de falimentara CET SA, pentru recuperarea unor bani pe care a considerat ca i-a acordat fara drept. „Am fost dati in judecata 600 de oameni, ca sa platim inapoi salariul primit pentru trei luni concediu de odihna in vremea in care lucram la CET. Solicitarile s-au facut in baza unor acte false, insa noi nu am putut demonstra asta si am pierdut in instanta, am fost nevoiti sa platim in medie cate 20 milioane la CET, este absurd ce s-a intamplat. In 2012 s-a incheiat activitatea la CET, atunci s-au luat banii inapoi pentru concediul de odihna”, au mai spus angajatii din sistemul de termoficare.

Citeste si: Apa scumpita prin spaga! Mega-scandal de coruptie in firma la care sunt abonati mii de ieseni

Acestia mai spun ca procedura de transfer a angajatilor CET SA catre Dalkia Termo Iasi a fost ilegala, deoarece s-a bazat pe incetarea contractelor „cu acordul partilor”, iar asta nu a fost deloc asa. „Chiar si momentul trecerii la Dalkia a fost ilegal, deoarece s-a facut cu suspendarea contractului de munca prin acordul partilor, insa legea spune foarte clar in Codul Muncii ca aceasta situatie (cu acordul partilor) se face doar in cazul unui concediu de studii sau in interes personal. Cum poti spune ca toti cei 600 de angajati au luat concediu de studii sau au plecat in acelasi timp din interes personal? Firma Dalkia nici nu era finalizata atunci.

Creditul de 20 milioane euro care a ingropat definitiv CET SA

Intr-o perioada in care Uniunea Europeana acorda fonduri nerambursabile in proportie de suta la suta pentru sistemele de termoficare (in prezent Primaria Iasi obtine astfel de fonduri pentru Veolia), Primaria Iasi a decis sa faca un imprumut de 20 milioane de lei de la BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), credit luat cu dobanzi care aveau sa ingroape definitiv CET SA. Asta se intampla in jurul anului 2007, iar de distributia fondurilor pentru modernizarea sistemului de termoficare se ocupa Costica Neculai, unul dintre directorii CET Iasi, si Doina Buzea, sef serviciu modernizari in cadrul companiei care acum lucreaza in Primaria Iasi.

Specialistii implicati in sistemul de termoficare al orasului sustin ca acesta a fost momentul de ruptura al CET SA, momentul in care creditul de 20 milioane euro a fost cheltuit mai mult pentru castigurile personale ale sefilor din administratia publica locala, decat pentru modernizarea sistemului care, la acea vreme, inca numara in jur de 50.000 clienti. „Toate contractele intrau pe mana Doinei Buzea, ea nefiind specialist nici in domeniul termoficarii, nici in management sau in proiecte europene. A fost numita pe aceasta functie sa se ocupe de bani, alaturi de Neculai Costica. Modernizarile facute cu banii BERD au fost facute fictiv, s-au decontat lucrari la punctele termice cu materiale noi achizitionate, asta pe cand s-au folosit doar tevi vechi, multe care erau deja cumparate de CET. Asa s-a ajuns ca banii au ajuns in buzunarele cui trebuie si nu s-a mai putut plati datoria la BERD”, au mai explicat acestia.
Comentarii
  • Angajati , VA MERITATI SOARTA !Aproape toti patronii fura de la buget prin diferite metode : munca la negru sau gri , evaziune fiscala , neachitarea acelor contributii pentru sanatate , pensii, etc. In aceste conditii voi ce faceti angajati ? Sunteti manipulati ca de vina sunt niste bieti bugetari cu 1000roni pe luna si nu vedeti realitatea , ca acei patroni va fura de doua ori , in mod direct si de la buget .Culmea PROSTIEI ca voi ca angajati votati pe bogatasi (adica dreapta ) . Voi ar trebui sa sustineti SOCIAL DEMOCRATIA , nu pe bogatasi , NU pe PATRONI , prin votul vostru . Chiar daca observam si greseli , totusi , numai SOCIAL -DEMOCRATIA va reprezinta interesele , nu partidele bogatasilor .

Adauga un comentariu