Eveniment-Social

Situatie exploziva. Aceasta decizie poate starni un scandal monstru

Publicat: 22 ian. 2016
1

@ O decizie aflata la mana premierului Dacian Ciolos a provocat zazanie printre politicienii Iasului @ Liderii politici din Iasi au ajuns sa se contreze la cutite pe un detaliu care le-ar putea decide viitorul in administratie @ Nimeni nu stie insa si cum vor evolua lucrurile

Partidele politice din Iasi s-au impartit in mai multe tabere, odata cu izbucnirea scandalului privind alegerea primarilor intr-unul sau doua tururi de scrutin. Cei mai vehementi au fost liberalii, care i-au cerut premierului Dacian Ciolos adoptarea unei hotarari prin care alegerile locale sa se desfasoare in doua tururi. In plus, si seful Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a aratat ca legea nu specifica clar in cate tururi se pot alege primarii, declaratie care a starnit numeroase controverse.

„Augustin Zegrean a lasat sa se inteleaga ca nu ar fi o problema de Constitutie, ci ca modificarea legislativa se refera la efectele legii. Efectele modificarii legii alegerilor locale sunt in stransa legatura cu momentul modificarii acesteia. Raportul Comisiei de la Venetia din anul 2002 a stipulat clar ca trebuie evitata modificarea legii cu un an inainte de desfasurarea scrutinului”, a precizat deputatul PSD Sorin Iacoban. Premierul Dacian Ciolos a mentionat ca nu este de acord cu modificarea legii in apropierea alegerilor, lucru care i-a nemultumit pe liberali. De altfel, acestia au continuat sa sustina ca este nevoie de adoptarea Ordonantei de Urgenta. Culmea, liberalii au sustinut modificarea legii alegerilor locale pentru desemnarea primarilor din primul tur pe vremea USL. La acel moment erau avantajati, insa acum, dupa ce au pierdut majoritatea primarilor aflati in functie, spera sa recupereze teren odata cu modificarea legii.

Se cer doua tururi cu respectarea legii

Liderii partidelor politice au mentionat ca principalii vinovati de situatia creata sunt cei de la PNL si PSD, cand ambele partide formau Uniunea Social Liberala (USL). Cum ambele au fost avantajate acum patru ani de alegerea intr-un singur tur, liderii celorlalte partide politice au ajuns sa le bata obrazul. „Incepand cu votul din Parlament pentru legea alegerilor locale, pe care l-am exprimat impotriva alegerii primarilor din primul tur, am spus foarte clar ca legislatia electorala poate fi modificata in orice moment pana inainte de data alegerilor, dar nu in sensul blocarii si impiedicarii accesului cetatenilor la procesul de vot. Decizia PNL si PSD de a vota alegerea primarilor din primul tur s-a facut pe un blat politic, respectiv pe intelegerea dintre cele doua partide, prin care PNL s-a angajat sa voteze dorinta PSD, cu conditia ca social democratii sa anuleze ordonanta 55 pe 2014. Alegerea primarilor din primul tur, fara un prag electoral pentru candidati, este un lucru foarte grav ca reprezentare si autoritate in comunitate pentru un primar. In plus, se distruge si cel mai simplu element de democratie, respectiv egalitatea de sanse pentru candidati. Deciziile Guvernului Ciolos poarta responsabilitatea celor care l-au votat, si anume a PSD si PNL, direct raspunzatoare pentru deciziile executivului”, a precizat deputatul PMP Petru Movila.

Si liderii UNPR au sustinut ca, desi normala ar fi alegerea primarilor in doua tururi, nu se poate schimba totul cu doar cateva luni inaintea scrutinului electoral. „In joc este o chestiune juridica in care o institutie abilitata, in speta Curtea Constitutionala, trebuie sa dea un raspuns calificat. Alegerea in doua tururi este fireasca, dar schimbarea regulii in ultimele 12 luni este interpretabila. Comisia de la Venetia a sustinut clar ca nu este bine sa schimbi regula in timpul jocului. Acum, trebuie activat un mecanism juridic pentru un punct de vedere oficial. Putem avea un raspuns ce poate fi apropiat de ceea ce a spus Augustin Zegrean. Important este sa stim clar, iar decizia trebuie sa ajunga in timp util. Doua tururi este de obicei regula, iar un tur reprezinta exceptia. Cred ca, pana la urma, Curtea Constitutionala va da un raspuns daca acesta va fi cerut”, a mentionat Gheorghe Emacu, deputat UNPR.
Adauga un comentariu