Eveniment-Social

Situatie disperata! Sute de profesori ieseni au de suferit dintr-un motiv penibil

Publicat: 07 sept. 2014
1

@  Cu doar o saptamana ramasa pana la inceperea noului an scolar, sute de profesori ieseni se afla intr-o situatie disperata @ Acestia risca sa nu poata ajunge la ore @ Daca in cel mai scurt timp nu se va rezolva problema, se poate ajunge la un blocaj educational fara precedent

Chiar daca ministrul Educatiei Nationale Remus Pricopie vorbeste de manuale digitale sau de modificari educationale revolutionare, acesta nu a reusit sa rezolve problemele elementare ale sistemului. Un exemplu in acest sens este si cel a decontului navetei cadrelor didactice. Astfel, inclusiv Pricopie recunoaste faptul ca primariile nu respecta legislatia si nu aloca fondurile necesare pe acest segment.

Citeste si: Noutati legate de decontul navetei profesorilor ieseni din mediul rural

Legea Educatiei este destul de neclara în ceea ce priveste decontarea navetei cadrelor didactice. Nu este norma clara privind obligativitatea autoritatilor locale de a face aceasta decontare, asta e primul aspect. Al doilea aspect, nu se precizeaza nicaieri sursa de decontare. Lucram si la acest subiect, inclusiv în dialog cu sindicatele, pentru ca în anul scolar urmator lucrurile sa fie clare, sa se identifice sursa de finantare într-un mod foarte clar, iar procedurile sa fie respectate de toata lumea„, a precizat Pricopie.

Citeste si: USLIP Iasi anunta masuri de modificare a decontului navetei profesorilor

Dincolo de toate acestea, prof. Laviniu Lacusta, presedintele Uniunii Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar (USLIP), ii solicita ministrului sa-si asume rezolvarea problemei cat mai repede. „In judetul Iasi exista aproximativ 1.200 de profesori navetisti. Aspectul ce tine de decontul transportului acestora este destul de neclar din perspectiva Legii Educatiei Nationale. Mai mult, avand in vedere ca la inceputul acestui an a aparut o prevedere ce arata ca sumele pentru naveta se pot plati si din cotele defalcate ale TVA incluse la capitolul cheltuieli materiale, aici vorbind de economiile pe care le pot face unitatile de invatamant, multi primari s-au prelevat de acest argument in a nu mai deconta naveta. Este ceva ciudat deoarece, conform legislatiei, ei sunt cei care trebuie sa faca acest lucru. Oricum, la nivelul judetului Iasi, abia putin de jumatate din primariile care au profesori navetisti au decontat total, partial sau simbolic transportul dascalilor, ceea ce este foarte putin! Noi solicitam domnului ministru sa-si asume rezolvarea acestui aspect cat mai repede si sa gaseasca solutiile legale„, a comentat Lacusta.

Citeste si: Sute de profesori ieseni nu-si primesc banii pe naveta
Comentarii
  • Înca o problema aparuta peste noapte, mai bin zis, peste vara, este cea referitoare la normele profesorilor cu peste 25 de ani vechime si gradul 1 care trebuie, conform unei ordonante, sa benficize de reducerea cu 2 ore a normei didactice, fara reducerea salariului. Însa ordonanța prevede ca nu se platesc orele suplimentare decat daca c.d ia norma completa . Cum catedrele nu se pot face exact, profesorii sunt obligati sa faca ore neplatite.

Adauga un comentariu