International

Sistemul de alerta lansat cu fast de Guvernul francez a trimis notificari despre atentatul din Nisa abia la cateva ore dupa producerea tragediei

Publicat: 15 iul. 2016
1

Aplicatia SAIP (Sistemul de Alerta si de Informare a Populatiei) a fost prezentata cu mare fast de catre Guvernul francez pe 8 iunie, scopul ei fiind acela de a avertiza imediat oamenii in caz de atac terorist. Departe de a-si indeplini misiunea, aplicatia a trimis primele notificari la cateva ore dupa comiterea atentatului din Nisa. Intarzierea a fost aspru taxata de utilizatorii retelelor de socializare.

Lansat cu fast pe 8 iunie, SAIP are rolul de a le transmite utilizatorilor, pe smartphone, sa fie in alerta pentru ca exista suspiciuni privind un atac sau un eveniment exceptional de securitate civila.

Totusi, SAIP a trimis primele notificari despre atacul din Nisa abia la 01.30 ora locala, desi tragedia s-a produs la ora 22.30.

In jurul orei 23.00, prefectura din Alpes-Maritimes a informat despre producerea unui atac terorist si a sfatuit locuitorii sa ramana in case. Prin urmare, alerta putea fi declansata mult mai devreme.

Un posibil raspuns pentru aceasta intarziere poate fi gasit intr-o declaratie a hackerului Gael Musquet data la inceputul lunii trecute:  „Cand stii dinainte ca vor exista prea multe apeluri in timpul unui eveniment, instalezi antene suplimentare pentru a acoperi riscul de saturatie. Acest lucru se va intampla, de exemplu, la Campionatul European de fotbal. Dar, in cazul unei crize neprevazute, infrastructura nu va rezista, nici pentru apeluri sau pentru SMS-uri, nici pentru datele mobile”.
Comentarii
  • E leit cu „sistemul de detectare al cutremurelor” :
    -Atentie! Acum o ora a fost cutremur de x grade pe scara Richter! Ma auziti?!?

Adauga un comentariu